Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

V NHL sa Jaroslav Halák tešil z deviateho víťazstva v sezóne

Na archívnej snímke Jaroslav Halák. Foto: TASR/AP

Slovenský brankár si pripísal 23 zákrokov.

New York 4. apríla (TASR) - Hokejisti Dallasu Stars zdolali v noci na nedeľu domácu Carolinu Hurricanes 3:2 a dosiahli prvé víťazstvo nad týmto súperom v tejto sezóne NHL. Slovenský obranca Andrej Sekera odohral v drese hostí 12:21 minúty a pripísal si jeden hit.

V bránke Dallasu sa predstavil Jake Oettinger, ktorý nahradil Antona Chudobina, jednotka tímu sa v sobotu ráno ocitla na covid listine. Oettinger dôveru nesklamal a prezentoval sa 41 zákrokmi. "Zápas som si užil, bavilo ma, že na mňa letelo veľa striel. Rád hrám proti najlepším hráčom na svete a myslím si, že oni tam pár takýchto hráčov majú," povedal pre nhl.com 22-ročný nováčik Oettinger. Víťazný gól strelil v úvode tretej tretiny Tanner Kero. Dallas vyhral dva zápasy za sebou prvýkrát od úvode sezóny, do ktorej vstúpil štyrmi triumfami. Obranca Hurricanes Dougie Hamilton strelil svoj 100. gól v kariére, keď v 10. minúte vyrovnal na 1:1.

Montreal podľahol na svojom ľade Ottawe 3:6. Slovenský útočník Tomáš Tatar odohral za domácich 16:43 minúty a mal dva mínusové body. Do streleckej listiny sa nezapísal a ukončil svoju päťzápasovú bodovú sériu. Canadiens prehrali po troch výhrach a nebodovali prvýkrát po šiestich dueloch. Dva góly "senátorov" strelil Jevgenij Dadonov, jeho krajan Arťom Anisimov zaznamenal tri asistencie. "Vo štvrtok sme hrali zle a povedali sme si, že potrebujeme konečne podať špičkový výkon. Podarilo sa," povedal strelec úvodného gólu Ottawy Brady Tkachuk. Veľmi nevydarený duel odohral obranca Canadiens Jeff Petry, ktorý prvýkrát vo svojom 714. zápase kariéry nazbieral až päť mínusových bodov.

Colorado Avalanche bodovalo v štrnástom stretnutí za sebou. V noci na nedeľu doma zdolali St. Louis 2:1 a pripísali si štvrtý triumf v sérii. Rozhodol o tom Cale Makar, ktorý sa presadil 41 sekúnd pred záverečným klaksónom. Jeho tečovaná strela od modrej čiary zapadla za chrbát Villeho Hussa. "Len som sa snažil nahodiť puk na bránku. Hneď som si myslel, že to neletelo priamo do bránky, ale cestou prišlo k tečom," povedal autor víťazného gólu. Brankár Colorada Philipp Grubauer chytil 27 striel a minimálne bod získal v 12. zápase za sebou. Vyrovnal tak klubový rekord, ktorý držia Patrick Roy (1996-97) a slovenský brankár Peter Budaj (2006-07). Blues prehrali šiesty zápas za sebou.

V gólovej prestrelke zdolali hráči Bostonu Bruins na svojom ľade Pittsburgh 7:5. V bránke domácich sa predstavil Jaroslav Halák, pripísal si 23 zákrokov a tešil sa z deviateho víťazstva v sezóne. Hrdinom "medveďov" sa stal Brad Marchand, ktorý dosiahol hetrik a pridal aj asistenciu. Dvoma gólmi a asistenciou sa prezentoval David Pastrňák. Skóroval aj jeho krajan David Krejčí a pridal aj asistenciu, ktorá bola jeho 500. v kariére. "Dnes to bolo o top našich hráčoch. Potiahli nás k víťazstvu," povedal tréner Bruins Bruce Cassidy. Boston konečne gólovo explodoval po tom, ako v predchádzajúcich piatich zápasoch dal dokopy len 11 gólov. Medzi strelcov sa zapísal aj Patrice Bergeron, pre ktorého to bolo 898. bod v drese Bostonu, čím vyrovnal na štvrtom mieste Ricka Middletona. Na čele historických tabuliek "medveďov" je Ray Bourque (1506). Penguins prehrali prvýkrát po piatich dueloch.

Hráči Tampy Bay doma zvíťazili nad Detroitom 2:1. V zostave "bleskov" opäť chýbal pre zranenie dolnej časti tela slovenský obranca Erik Černák, ktorý vynechal posledných päť zápasov. Tampa strelila oba góly v prvej tretine, o zásahy sa postarali Ross Colton a Brayden Point. Detroit už len znížil v úvode tretej časti zásluhou Adama Erna. Brankár "bleskov" Andrej Vasilevskij viac striel za chrbát nepustil a pripísal si 25 úspešných zákrokov. Tampa vyhrala nad Detroitom sedemnásty zápas v základnej časti za sebou, séria trvá od 12. decembra 2013. "Mali sme silnú prvú tretinu, ale potom sme sa obávali o výsledok. Súperovi sme dovolili dostať sa do veľa šancí," povedal tréner Lightning Jon Cooper.

Skvelú formu potvrdil Nashville, ktorý zdolal Chicago 3:0 a vyhral siedmy z posledných ôsmich zápasov. V bránke žiaril Juuse Saros, chytil 41 striel a zaznamenal 13. shutout v NHL. O góly Predators sa postarali Eeli Tolvanen, v oslabení z trestného strieľania Colton Sissons a Luke Kunin. Kapitán Nashvillu Roman Josi si za asistenciu pripísal 435. bod v kariére, čím prekonal Marka Streita a stal sa historicky najproduktívnejším Švajčiarom v NHL.

Buffalo sa po hrozivej 18-zápasovej sérii prehier spamätáva a vyhralo druhý z posledných troch duelov. V nájazdoch o úspechu Sabres 3:2 nad New Yorkom Rangers rozhodol jediný úspešný exekútor Tage Thompson. Víťazstvo vychytal Linus Ullmark (28 zákrokov). Oba góly Rangers strelil Artemij Panarin, dve asistencie zaznamenal Adam Fox, ktorý ako piaty obranca v histórii "jazdcov" bodoval aspoň v desiatich zápasoch za sebou. Pred ním to dosiahli Brian Leetch, Reijo Ruotsalainen, Brad Park a Ron Greschner. Debut v NHL zaznamenal ruský útočník Rangers Vitalij Kravcov, ktorý sa mohol stať hrdinom, ale jeho dorážku dve minúty pred koncom za stavu 2:2 skvelým zákrokom zlikvidoval Ullmark.

O víťazstve NY Islanders nad Philadelphiou 3:2 rozhodol v štvrtej sérii nájazdov Mathew Barzal. "Ostrovania" po dvoch góloch Anthonyho Beauvilliera viedli 2:0, ale dvakrát sa presadil aj kapitán Flyers Claude Giroux a poslal duel do predĺženia. Brankár Islanders Iľja Sorokin chytil 30 striel, nepustil za chrbát ani jeden zo štyroch nájazdov a stal sa šiestym brankárom v histórii NHL, ktorý vyhral prvých šesť domácich zápasov v sezóne. Podobný kúsok sa naposledy podaril Jaroslavovi Halákovi v drese Montrealu Canadiens v sezóne 2006-07.

Alex Wennberg sa blysol prvým hetrikom v NHL a pomohol Floride k víťazstvu 5:2 nad Columbusom. V bránke Panthers zažiaril proti svojmu bývalému tímu Sergej Bobrovskij, ktorý zlikvidoval 44 striel. Jonathan Huberdeau nastúpil na 574. zápas v drese "panterov", čím vyrovnal na treťom mieste zápis bývalého slovenského obrancu Róberta Švehlu. Na čele poradia je Stephen Weiss (654) pred Radkom Dvořákom (613).

Kirill Kaprizov a Joel Eriksson Ek skórovali v priebehu 55 sekúnd tretej tretiny a rozhodli o víťazstve Minnesoty nad Vegas 2:1. Kaprizov skóroval v treťom zápase za sebou, čím vyrovnal nováčikovský rekord Wild Mariána Gáboríka (2000-01) a Pascala Dupuisa (2001-02).

NHL - výsledky:
Buffalo - New York Rangers 3:2 pp a sn, Carolina - Dallas 2:3, Florida - Columbus 5:2, Montreal - Ottawa 3:6, New York Islanders - Philadelphia 3:2 pp a sn, Colorado - St. Louis 2:1, Vegas - Minnesota 1:2, Los Angeles - San Jose 2:3, Boston - Pittsburgh 7:5, Tampa Bay - Detroit 2:1, Nashville - Chicago 3:0