Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

V nominácii Kanady sú aj člen TGC Staal a jednotka draftu Power

Na archívnej snímke Eric Staal. Foto: TASR/AP

Okrem Staala už pod piatimi olympijskými kruhmi štartovali aj obrancovia Maxim Noreau a Mat Robinson a útočník Eric O´Dell - všetci traja pred štyrmi rokmi v Pjongčangu.

Ottawa 25. januára (TASR) - Najskúsenejší hráč v nominácii hokejovej reprezentácie Kanady na ZOH 2022 je 37-ročný útočník Eric Staal. V kádri figurujú hráči z najvyšších súťaží vo Švédsku, Švajčiarsku, Nemecku, ale aj zo zámorskej univerzitnej súťaže NCAA či KHL.

Držiteľ olympijského zlata z roku 2010 Staal dlho nemal počas prebiehajúcej sezóny 2021/2022 angažmán. V januári sa dohodol na skúšobnom kontrakte s klubom Iowa Wild a v 4 zápasoch AHL nazbieral 5 bodov (2+3). Hlavnou motiváciou pokračovať v kariére bola najmä vidina štartu na ZOH. V doterajšej kariére v NHL odohral celkovo 1376 zápasov a je jeden z 29 hráčov, ktorí sú držitelia tzv. Zlatej trojkoruny (Triple gold klubu). V kariére už okrem olympijského zlata získal aj Stanleyho pohár (2006) a titul majstra sveta (2007).

Okrem Staala už pod piatimi olympijskými kruhmi štartovali aj obrancovia Maxim Noreau a Mat Robinson a útočník Eric O´Dell - všetci traja pred štyrmi rokmi v Pjongčangu. V kádri trénera Claudea Juliena je aj jednotka draftu z roku 2021 obranca Owen Power. Ten sa v sezóne 2021/2022 rozhodol pokračovať v univerzitnej súťaži NCAA. Na nedávnych MS hráčov do 20 rokov, ktoré boli predčasne ukončené, zaujal hetrikom proti Česku.

Kanaďania sa na ZOH predstavia v základnej C-skupine, v ktorej sa postupne stretnú s Nemeckom, USA a Čínou.



Nominácia Kanady na ZOH 2022:


Brankári: Devon Levi (Northeastern Univ./NCAA), Edward Pasquale (Jaroslavľ/KHL), Matt Tomkins (Frölunda/Švéd.)

Obrancovia:
Brandon Gormley (Jaroslavľ/KHL), Mat Robinson (Petrohrad/KHL), Alex Grant (Jokerit Helsinki/KHL), Mark Barberio, Jason Demers (obaja AK Bars Kazaň/KHL), Owen Power (Univ. of Michigan/NCAA) Maxim Noreau (Rapperswil-Jona/Švajč.), Tyler Wotherspoon (Utica Comets/AHL)

Útočníci: Daniel Carr (Lugano/Švajč.), Corban Knight (Avangard Omsk/KHL), Ben Street (EHC Mníchov/Nem.), Jack McBain (Boston College/NCAA), Eric Staal (Iowa Wild/AHL), Adam Tambellini (Rögle BK/Švéd.), Erik O'Dell (Dynamo Moskva/KHL), Daniel Winnik (Servette Ženeva/Švajč.), Adam Cracknell (Bakersfield Condors/AHL), Mason McTavish (San Diego/AHL), Landon Ferraro (Kölner Haie/Nem.), David Desharnais (Fribourg-Gottéron/Švajč.), Jordan Weal (AK Bars Kazaň/KHL), Josh Ho-Sang (Toronto Marlies/AHL).



Taxi tím:

brankár:
Justin Pogge (Kölner Haie/Nem.)

obrancovia: Morgan Ellis (Eisbären Berlín/Nem.), John Gilmour (CSKA Moskva/KHL)

útočníci: Chris DiDomenico (Fribourg-Gottéron/Švajč.), Kent Johnson (Univ. of Michigan/NCAA), Max Véronneau (Leksands IF/Švéd.)