Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

V Rači otvorili nové ihrisko, Višňovský: Mohlo by ich byť aspoň sto

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Hokejbalovú plochu začali stavať na prelome apríla a mája, cena projektu bola asi 130-tisíc eur a v plnej miere ho hradila mestská časť.

Bratislava 1. júla (TASR) - V bratislavskej mestskej časti Rača v stredu slávnostne otvorili nové hokejbalové ihrisko. Športovisko, ktoré postavili v areáli základnej školy na Tbiliskej ulici, prišli "pokrstiť" aj bývalí slovenskí hokejoví reprezentanti Ľubomír Višňovský, Peter Podhradský a Ján Lipiansky. Ten je zároveň krstný otec ihriska.

Hokejbalovú plochu začali stavať na prelome apríla a mája, cena projektu bola asi 130-tisíc eur a v plnej miere ho hradila mestská časť. "Finančný dopad na samosprávu bol aj vzhľadom na koronu dosť zásadný, ale rozhodli sme sa v tejto investícii pokračovať. Sľúbili sme to športovcom aj škole, že to postavíme. Použili sme prostriedky z fondu rozvoja Rače, čo sú peniaze, ktoré sme ušetrili a vieme ich poskytnúť na takéto účely. Využili sme čas, keď bola zavretá škola počas pandémie. Tým pádom sa to spravilo oveľa rýchlejšie ako počas plnej školskej prevádzky. Povrch je betónový, nie ako v minulosti asfaltový, takže verím, že vydrží dlhšie," povedal pre TASR starosta Rače Michal Drotován.

Ihrisko je súčasťou športového areálu a okrem detí zo základnej školy bude slúžiť aj verejnosti i športovým klubom. "Som strašne rád, že to tu vzniklo, pretože som tu vyrastal a prežil celý život. Je to krásny areál pre celú Raču aj pre školu, takže deti môžu športovať. Je to veľmi milé prekvapenie počas koronakrízy," povedal pre slovenské médiá Ján Lipiansky. Bývalý útočník pre problémy s kolenom nezasiahol do inauguračného exhibičného zápasu, ale v budúcnosti si novú plochu určite vyskúša: "Teraz ma trápia pozostatky kariéry a trochu ma hnevá koleno, ale stopercentne sa na tomto ihrisku ukážem a verím, že si užijeme mnoho zábavy." V informačnom veku sa neustále skloňuje dôležitosť pohybu, najmä detí. Lipiansky verí, že nové ihrisko v Rači bude inšpiráciou aj pre ďalšie samosprávy: "Mladí sa musia začať hýbať a na to potrebujú miesta, kde sa môžu hýbať. Dúfam, že takéto športoviská začnú rásť ako huby po daždi. Myslím si, že aj konkrétne toto ihrisko dotiahne kopu mladých."

Investíciu do športovísk ocenil aj držiteľ kompletnej medailovej zbierky z MS Ľubomír Višňovský. Aj on je presvedčený o dôležitosti podobných areálov: "Je to super. Bodaj by bolo takýchto ihrísk aspoň sto a vytváralo sa niečo pre deti. Je to naozaj super myšlienka a klobúk dole pred Račanmi. Treba tento projekt zobrať a preniesť aj do ďalších štvrtí. Netreba na každom voľnom mieste stavať iba bytovky."

Súčasťou areálu na Tbiliskej je aj atletická dráha a dve futbalové ihriská, väčšie a menšie. Celý areál stál zatiaľ približne 850-tisíc eur. Mestská časť očakáva v budúcnosti ešte posledné menšie investície. "Máme v pláne, respektíve už je vysúťažená firma, ktorá má spraviť doskočisko a rozbehovú dráhu na trojskok a klasický skok do piesku. A hľadáme ešte zdroje na výmenu umelého povrchu na menšom ihrisku, pretože už má desať rokov a treba ho vymeniť," prezradil ďalšie plány Drotován.