Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

V Ružomberku štartujú 19. MS v šachu telesne znevýhodnených

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

V silnej konkurencii štartujú aj slovenskí reprezentanti.

Ružomberok 27. júna (TASR) - V rámci osláv 100 rokov šachu v Ružomberku sa v dňoch 27. júna až 7. júla konajú v meste aj 19. majstrovstvá sveta IPCA v šachu telesne znevýhodnených jednotlivcov. Organizátori privítali vyše 50 prihlásených športovcov z 11 krajín, vrátane svetovej špičky. V silnej konkurencii štartujú aj slovenskí reprezentanti, ktorí sa kvalifikovali na domáci šampionát.

"Šachový festival CHESSFEST, teda oslava 100 rokov šachu v Ružomberku, sa organizuje aj vďaka podpore mesta Ružomberok, Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov, Slovenského šachového zväzu a tiež vďaka podpore dlhoročného fanúšika a priaznivca pána Milana Fiľa, spoločnosti Eco Investment, ktorá je generálnym partnerom podujatia a ďalších. V rámci podujatia tak môžeme pripraviť aj sprievodné akcie ako šachové konferencie, semináre, privítať olympijského víťaza, reprezentanta Arménska Sergeja Movsesijana, ktorý odohrá aj šachové simultánky či partie naslepo," povedal predseda SPV a SZTPŠ Ján Riapoš, ktorý nad podujatím prevzal záštitu.

MS IPCA 2019 sa konajú ako súčasť šachového festivalu, v rámci ktorého prebiehajú aj majstrovstvá Slovenska mužov a žien, uzavretý veľmajstrovský kruhový turnaj a majstrovstvá Európy mládeže. Na MS IPCA 2019 štartujú šachisti z Chorvátska, Česka, Nemecka, Maďarska, Indie, Izraela, Poľska, Ruska, Slovinska, Slovenska a Ukrajiny. SR reprezentuje osmička Juraj Zavarský, Ján Špirka, Štefan Belák, Nikola Konkolová, Bohuš Wollner, Katalin Engel, Anton Zicho a Erika Kostová. Organizátormi MS sú ŠK Ružomberok a Medzinárodná šachová asociácia telesne znevýhodnených (International Physically Disabled Chess Association).

"Organizácia celosvetového podujatia je ocenením dlhoročnej kvalitnej práce ružomberského šachového klubu a som presvedčený, že organizačný vybor urobil v príprave podujatia maximum pre to, aby si história zapamätala tieto majstrovstvá sveta ako výborne zorganizované, v krásnom prostredí liptovského regiónu," uviedol Riapoš v tlačovej správe.