Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

V sezóne 2011/12 žilinské double, DAC vypadol, kvarteto do pohárov

Zo zisku Slovenského pohára a vstúpenky do futbalovej Európy sa tešia futbalisti Žiliny. V bardejovskom finále zdolali futbalistov FK Senica 3:2 po predlžení. Foto: TASR/Milan Kapusta

Kráľom strelcov sa stal opäť po roku 2009 Pavol Masaryk, kapitán Ružomberku dal 18 gólov a na tróne nahradil Filipa Šeba, ktorý v minulom ročníku nasúkal 22 presných zásahov.

Bratislava 21. mája (TASR) - Devätnásty ročník slovenskej najvyššej futbalovej súťaže je už minulosťou, prvé double v klubovej histórii zaknihovala MŠK Žilina, ktorá má už na konte spolu 6 majstrovských titulov v ére samostatnosti.

Do pohárovej Európy sa pozrú druhý Spartak Trnava, tretí Slovan Bratislava a štvrtá FK Senica, príslušnosť medzi slovenskou elitou stratila minimálne na rok DAC Dunajská Streda.

Žilina viedla už po jeseni s náskokom jedného bodu pred Slovanom Bratislava. Majiteľ klubu spod Dubňa vymenil po vyradení v predkole EL s islandským KR Reykjavík trénera Pavla Hapala a nastúpil Ľuboš Nosický. Ani on nevydržal až do konca, od 28. kola ho nahradil vo vrcholiacom boji o titul aj pohár Holanďan Frans Adelaar.

"Nebolo mi ľahko po vyradení s Reykjavíkom, no musel som prijať ťažké rozhodnutie. Risk s výmenou trénera nám vyšiel aj v prípade trénera Adelaara. Teraz sú tu opäť poháre, kvalifikácia Ligy majstrov a my už musíme myslieť aj na posilnenie kádra, aby sme boli úspešní," povedal TASR Antošík. Žilina získala po triumfe po predĺžení nad Senicou 3:2 aj Slovenský pohár, ktorý v jeho 43. ročníku dostal prvýkrát marketingové meno Slovnaft Cup. Zápas o slovenský Superpohár sa teda pred sezónou 2012/2013 konať nebude.

Na pohárové priečky dosiahla aj druhá Trnava pod vedením českého odborníka Pavla Hoftycha, ktorá sa má predstaviť po skompletizovaní európskych súťaží a definitíve UEFA v 2. predkole Európskej ligy 2012/2013. Trnava živila nádej na prvý titul od roku 1973 až do posledného 33. kola, no zmazať dvojbodovú stratu na "šošonov" sa jej napokon nepodarilo. K úspechu ju potiahol aj veterán Miroslav Karhan.

"Bola to pre nás úspešná sezóna. Myslím si, že málokto veril, že ešte v poslednom kole budeme mať šancu na titul. V posledných rokoch to bolo skôr také, že sa počas sezóny vystriedali traja tréneri a o titule nemohlo byť reči. Vlani sa myslím v poslednom kole zachraňovala účasť v Európskej lige, preto môžme hovoriť o spokojnosti," bilancoval 35-ročný stredopoliar.

Na snímke vpravo tréner Slovana Vladimír Weiss počas stretnutia v predohrávke 24. kola futbalovej Corgoň ligy medzi ŠK Slovan Bratislava - FK Senica 30. marca 2012 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Nespokojnosť zavládla v tábore Slovana, "belasým" sa nepodarilo obhájiť double a hrať tak má tiež "iba" v 2. predkole EL. Mužstvo malo za sebou vydarenú zimnú prípravu v Španielsku, zdeptali ho však zranenia veľkého počtu kľúčových hráčov.

"Futbalista musí dať divákovi produkt a my mu ho nedávame. Je to odraz celej nálady v klube. Ľudia nechodia na futbal a týka sa to celého Slovenska. Určité problémy v klube sú a divák je toho odrazom. Ťažko sa mi hodnotí sezóna, lebo som prišiel s tým, že chcem pomôcť. Nevyšlo to mne ani Slovanu. Možno som týmto ťahom prišiel o reprezentáciu, asi to nebolo šťastné riešenie pre jednu či druhú stranu. Opakujem však, že som prišiel s čistým úmyslom. Začiatok bol dobrý, vybojovali sme skupinu Európskej ligy, ale domáca súťaž nám ušla pomedzi prsty a výkony neboli dobré," bilancoval kouč Slovana Vladimír Weiss.

Foto: TASR/Jozef Ďurník
Už 1. predkolo EL čaká na Senicu. Pre jej trénera Stanislava Grigu bol duel v 33. kole v Košiciach posledný duel na lavičke Záhorákov, keďže od 9. mája sa stal jedným z reprezentačných trénerov národného výberu SR. "Diváci a funkcionári sa so mnou rozlúčili už na poslednom domácom zápase proti Dunajskej strede. Určitá nostalgia tam zostáva, pretože po dvoch rokoch peknej práce sa nebude odchádzať ľahko. Čakajú ma však nové výzvy, nová práca, takže odchádzam s pocitom, že to boli pekné dva roky a treba ísť ďalej," skonštatoval pre TASR Griga.

Nováčik z Trenčína zanechal sympatický dojem, konečné 5. miesto je veľmi nádejné do budúcej sezóny. Ružomberku nevyšiel útok na pohárové umiestnenie, hoci po jeseni zo 6. miesta strácal na lídra iba 5 bodov. Na jeho lavičke tak končí český tréner Aleš Křeček, ktorý od 10. kola viedol tím po odvolanom Ladislavovi Jurkemikovi. Siedme Zlaté Moravce, ôsma Nitra a deviata Banská Bystrica nemali problémy so záchranou, hoci predsezónne ambície mali určite vyššie. Najmä Moravce, ktoré si zahrali opäť semifinále pohára, dlhší čas podľa slov ich trénera Juraja Jarábka "zavadzalo" na horných priečkach favoritom.

Prešov a Košice boli dlhý čas "namočení" v zostupových vodách, "Čierny Peter" ale nakoniec zostal v rukách Dunajskej Strede. Tá mala po jeseni na poslednom mieste rovnaký počet 12 bodov ako Prešov, katastrofálnou jarou ale prišla o šancu na záchranu. V nej získala len štyri body po výhre s Košicami a remíze s Prešovom a vypadla už po 30. kole, keď jej osud spečatila prehra 0:4 v Prešove. Chaos v klube, ktorý mal aj problémy s vyplácaním miezd hráčov, nezachránilo ani angažovanie nemeckého trénera Wernera Loranta.

V lige, v ktorej televízne práva na priame prenosy má kúpené DIGI Sport, pokračoval úbytok divákov. Opäť v nej bolo plno trénerských zmien, k výmenám na dôležitom poste prišlo dvakrát v Žiline aj Dunajskej Strede, Slovane, Ružomberku, Nitre, Prešove aj v Košiciach. Vyplatilo sa to najmä Východniarom, keď Ukrajinec Sergij Kovalec vymenil po jeseni Štefana Tarkoviča (ten prešiel do Žiliny-pozn.) a "koňare" zachránil, resp. Ján Kozák vymenil Ladislava Šimča a "vraňare" sa tiež zachránili.

Kráľom strelcov sa stal opäť po roku 2009 Pavol Masaryk, kapitán Ružomberku dal 18 gólov a na tróne nahradil Filipa Šeba, ktorý v minulom ročníku nasúkal 22 presných zásahov. V sezóne 2008/2009 ešte v drese bratislavského Slovana mu na honor najlepšieho strelca stačilo 15 gólov.



konečná tabuľka futbalovej Corgoň ligy 2011/2012 po 33. kole:

1. MŠK Žilina 33 19 10 4 52:27 67 2.predkolo LM
2. Spartak Trnava 33 19 8 6 44:22 65 2.predkolo EL
3. Slovan Bratislava 33 16 11 6 48:35 59 2.predkolo EL
4. FK Senica 33 15 12 6 47:23 57 1.predkolo EL
5. AS Trenčín 33 12 12 9 51:49 48
6. MFK Ružomberok 33 11 11 11 39:34 43
7. ViOn Zlaté Moravce 33 11 8 14 34:43 41
8. FC Nitra 33 9 12 12 33:39 39
9. Dukla Banská Bystrica 33 9 10 14 37:44 37
10. 1. FC Tatran Prešov 33 7 12 14 23:35 33
11. MFK Košice 33 6 10 16 25:40 29
12. DAC 1904 Dunajská Streda 33 5 1 26 21:63 16 zostup



trénerské zmeny CL 2011/2012:

MFK Košice
Ladislav Šimčo - Ján Kozák st. (od 30. kola)

MŠK Žilina
Pavel Hapal - Ľuboš Nosický (od 1. kola)
Nosický - Frans Adelaar (od 28. kola)

Slovan Bratislava
Karel Jarolím - Vladimír Weiss (od 4. kola)

DAC Dunajská Streda
Štefan Horný - Krisztián Németh (od 5. kola)
Németh - Werner Lorant (od 25. marca)

MFK Ružomberok
Ladislav Jurkemik - Aleš Křeček (od 10. kola)

FC Nitra
Cyril Stachura - Ladislav Jurkemik (od 19. kola)

FC Tatran Prešov
Štefan Tarkovič - Sergij Kovalec (od 19. kola)

Najlepší strelci CL 2011/2012 po záverečnom 33. kole:

18 gólov: Pavol Masaryk (Ružomberok)
14 gólov: Juraj Halenár (Slovan Bratislava)
11 gólov: Lester Peltier (Trenčín)
10 gólov: Martin Jakubko (Banská Bystrica), Róbert Pich (Žilina)
9 gólov: Tomáš Majtán (Žilina), Martin Vyskočil (Trnava)
8 gólov: Dzon Delarge (Dunajská Streda), David Depetris (Trenčín)
6 gólov: Erik Pačinda (Košice), Martin Hruška (Zlaté Moravce), Ladislav Tomaček (Trnava), Miroslav Barčík (Žilina), Peter Mazan, Filip Hlohovský (obaja Trenčín)
5 gólov: Patrik Mráz (Žilina), Filip Šebo, Ondřej Smetana, Marko Milinkovič (všetci Slovan Bratislava), Jaroslav Diviš, Rolando Blackburn, Tomáš Kóňa (všetci Senica), Andrej Hodek (Zlaté Moravce), Samuel Štefánik, Boris Godál (obaja Trenčín), Vratislav Gajdoš (Nitra), Juraj Piroska (4-Senica, 1-Slovan Bratislava), Peter Katona (Prešov)
4 góly: Sibusiso Thamanqa N'Tuli, Ľuboš Kolár (obaja Nitra), Dušan Uškovič, Lukáš Laksík (obaja Banská Bystrica), Josip Čorič (Dunajská Streda), Koro Issa Mahmed Koné, Miroslav Karhan, Roman Procházka (všetci Trnava), Nicolas Ezequiel Gorosito (Senica), Karim Coulibaly Diaby, Miroslav Viazanko (obaja Košice), Karel Kroupa (2-Senica, 2-Nitra), Karol Mészáros (Slovan Bratislava), Ján Papaj (Prešov), Jozef Piaček (Žilina), Peter Orávik (Zlaté Moravce)
3 góly: Petr Hošek, Jan Kalabiška, Stef Wijlaars, Martin Ďurica (všetci Senica), Karim Guédé, Erik Grendel (obaja Slovan Bratislava), Róbert Rák, Ivan Hodúr (obaja Nitra), Tomáš Oravec, Mário Bicák (obaja Trnava), Marek Bažík, Marek Hlinka, Martin Matúš (všetci Banská Bystrica), Momodou Ceesay (Žilina), Jiří Skalák (Ružomberok), Ján Novák (2-Košice, 1-Žilina), Andrej Brčák (Zlaté Moravce)
2 góly: Michal Pančík ml. (Banská Bystrica), Peter Šulek, Viktor Pečovský, Babatounde Bello, Vladimír Leitner, Jean Deza (všetci Žilina), Jiří Valenta, Jaroslav Černý, Petr Pavlík (všetci Senica), Peter Kleščík, Jorge Salinas, Peter Štyvar (všetci Trenčín), Anton Sloboda, Peter Maslo, Filip Serečin, Tomáš Ďubek, Juraj Vavrík (všetci Ružomberok), Miloš Šimončič, Filip Moravčík, Seydouba Soumah (všetci Nitra), Martin Babic, Pavol Majerník, Martin Chren, Martin Luhový (všetci Zlaté Moravce), Peter Šinglár, Peter Kavka (obaja Košice), Miloš Lačný (Slovan Bratislava), Karol Pavelka (1-Zlaté Moravce, 1-Trnava), Viliam Macko, Dávid Guba (obaja Prešov), Arséne Copa (Dunajská Streda), Martin Mikovič (Trnava)
1 gól: Milan Ivana, Ivo Táborský, Nika Piliev, Peter Kavka (všetci Slovan Bratislava), Jakub Holúbek, Vojtech Horváth (obaja Trenčín), Jaroslav Prekop, Matúš Turňa, Jozef Rejdovian, Branislav Ľupták, Radoslav Augustín, Jakub Považanec, Tomáš Hučko (všetci Banská Bystrica), Marián Kolmokov, Arnold Šimonek, Martin Boszorád, Silva Nascimento Cleber, Ondřej Murín, Andrej Ivančík (všetci Nitra), Adrián Candrák, Martin Chren, Marek Janečka, Jakub Paur, Milan Pavlovič, Ľubomír Bernáth, Tomáš Strnad (všetci Zlaté Moravce), Ján Gajdošík, Lamine Diarrassouba, Juraj Križko (obaja Senica), Ľubomír Gogolák, Jiří Koubský, Patrik Čarnota, Peter Čvirik, Radoslav Ciprys, Michal Gašparík, Josef Kaufman, Ivan Schranz (všetci Trnava), Lukáš Matůš, Zsolt Németh, Ján Štajer, Krešimir Kordič, Jiří Kabele, Tomáš Huber, Branislav Fodrek (všetci Dunajská Streda), Matúš Čonka, Dávid Škutka, Ivan Djokovič, Samir Nurkovič, Kamil Karaš (všetci Košice), David Střihavka, Marcel Ondráš, Roman Gergel (všetci Žilina), Tomáš Krbeček, Peter Hoferica, Lukáš Greššák, Richard Lásik, Jaroslav Kostelný, Štefan Pekár, Miroslav Poliaček, Mário Almaský (všetci Ružomberok), Jonathan Mariano Bernardo, Michal Krajník, Michal Piter-Bučko, Mário Adam, David Střihavka, Jan Krob, Lukáš Štetina, Matúš Marcin, Peter Petráš (všetci Prešov).

Vlastné góly: Karel Kroupa, Petr Šíma, Nicolas Gorosito (obaja Senica), Matúš Čonka, Timon Dobias, Dávid Škutka (všetci Košice), Boubacar Dialo (Trnava), Marcel Ondráš (Žilina)