Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V sobotu čakajú na Slovákov Taliani, Pardavý: Sú veľmi obetaví

Na snímke zľava tréner slovenských hokejistov Craig Ramsay, asistent Ján Pardavý, dole uprostred Adam Liška a vpravo Kristián Pospíšil počas zápasu základnej A - skupiny Slovensko - Nemecko na 85. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Helsinkách v sobotu 14. mája 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Taliani zatiaľ v A-skupine odohrali štyri zápasy, v ktorých získali jeden bod. Prehrali so Švajčiarskom 2:5, s Kazachstanom 1:2 a rovnakým pomerom podľahli aj Dánsku.

Helsinki 20. mája (TASR) - S jednoznačným cieľom vstúpia hokejisti Slovenska do svojho šiesteho zápasu na MS v Helsinkách. Proti Taliansku chcú v sobotu o 19.20 SELČ potvrdiť úlohu favorita a predurčuje ich k tomu nielen historická štatistika.

S Talianskom sa Slováci stretli v 18 súbojoch, v 13 zvíťazili. Jeden zápas sa skončil nerozhodne a v štyroch zvíťazili Taliani. Celkové skóre hovorí v prospech Slovákov 75:43.

Tímy na seba narazili na MS 2017 v Kolíne, po góle Petra Čerešňáka v predĺžení zvíťazili slovenskí reprezentanti 3:2. Bolo to ich jediné víťazstvo na turnaji. Z hráčov, ktorí odohrali tento duel, je v Helsinkách okrem Čerešňáka aj ďalší obranca Adam Jánošík. Na MS 2014 v Minsku zvíťazili Slováci nad Talianskom 4:1, jeden z gólov strelil Tomáš Tatar, ktorý je na týchto MS kapitán výberu Craiga Ramsayho.

Vo výbere Kanaďana Grega Irelanda sú prevažne hráči z nadnárodnej Ice Hockey League, najväčšie zastúpenie majú Bolzano a HC Val Pusteria. "Talianov brali ako outsiderov na tomto šampionáte, ale ukázali v každom zápase, že sú konkurencieschopní. Majú veľmi dobrého brankára, hrajú obetavo vpredu aj vzadu, musíme sa na nich pripraviť tak, ako keby sme išli hrať proti Kanade," povedal pre TASR asistent trénera Ján Pardavý.

Taliani zatiaľ v A-skupine odohrali štyri zápasy, v ktorých získali jeden bod. Prehrali so Švajčiarskom 2:5, s Kazachstanom 1:2 a rovnakým pomerom podľahli aj Dánsku. S Francúzmi prehrali 1:2 po predĺžení.

V súboji proti Taliansku nezasiahne do boja brankár Patrik Rybár, ktorého trápi zápal v členku. K dispozícii by mal byť až na posledný zápas v skupine proti Dánsku.

A-skupina MS:



sobota 21. mája, 19.20 SELČ

Taliansko - SLOVENSKO /Ice Hall Aréna Helsinki/

predpokladaná zostava SR: Húska - Čerešňák, Fehérváry, Nemec, Ivan, Grman, Rosandič, Jánošík - Tatar, Krištof, Slafkovský - Regenda, Roman, Pospíšil - Lantoši, Tamáši, Liška - Takáč, Kollár, Sýkora - Minárik