Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V Spartaku je s jeseňou spokojnosť, Michalovce si polsezónu pokazili

Na snímke vpravo hráč Trnavy Abdulrahman Taiwo a hráč Michaloviec Juraj Kotula počas dohrávky 16. kola Fortuna ligy medzi FC Spartak Trnava - MFK Zemplín Michalovce vo štvrtok 24. novembra 2022 v Trnave. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

MFK Zemplín stráca na 8. mieste tabuľky na šiestu Žilinu iba jeden bod. Na jar tak ešte môže zamiešať karty v boji o účasť v skupine o titul.

Trnava 25. novembra (TASR) - Po zimnej prestávke sa budú hrať ešte štyri kolá základnej časti Fortuna ligy, Spartak Trnava však už má istotu účasti v prvej šestke v nadstavbe. Matematicky si svoju príslušnosť v skupine, ktorá si to rozdá o ligový titul, zaistil štvrtkovým víťazstvom nad Michalovcami. V dohrávke 16. kola zdolal východniarov suverénne 4:1.

„Zápas bol v našej réžii, Michalovce sme do veľkých šancí nepúšťali. Z našej strany to bol dobrý výkon a ukázali sme aj kvalitu,“ hodnotil stretnutie stopér Spartaka Lukáš Štetina. Tréner Michal Gašparík ho cez polčas vystriedal, miesto uvoľnil Ujlakymu. Vtedy už Trnavčania viedli trojgólovým rozdielom a zápas pevne držali v rukách. Vznikol tak priestor dať šancu aj hráčom z lavičky. Navyše Štetina, rovnako ako Savvidis, ktorý išiel dole po hodine hry, má štyri žlté karty. Trnavský kouč Michal Gašparík sa chcel vyhnúť tomu, aby dostali piatu, po ktorej nasleduje dištanc.

Pošetril tak opory tímu. Štetina sa po svojom letnom príchode postupne stal základným pilierom trnavskej obrany. Výraznou mierou prispel k tomu, že "červeno-čierni" prezimujú na treťom mieste. „Keď sa spätne obzriem, odohrali sme zápasy, ktoré mohli dopadnúť lepšie, inde sme mali aj šťastie. Chceme sa čo najviac držať Slovana a Dunajskej Stredy. Čiastočná spokojnosť vládne, ale máme čo zlepšovať,“ zhodnotil jesennú časť Štetina. V podobnom duchu sa k trnavskej jeseni vyjadril aj tréner Gašparík: „Nemali sme dobrý vstup do ligy, keď sme hrali prvé štyri zápasy doma a postrácali sme body. Potom sme už dosahovali konštantnú výkonnosť. Dobrí sme boli vonku, doma to trochu drhlo, napokon sme ale spravili dôležité body aj na vlastnom ihrisku. Bodová spokojnosť je, mohlo to byť aj lepšie, ale veľa ťažkých stretnutí sme zvládli trojbodovo. Takže myslím, že je to ako celok v poriadku.“

V zápase s Michalovcami zaujal trnavský kouč striedaniami. Dve čerstvé sily poslal na trávnik už cez polčas, kvótu striedaní vyčerpal ďalšou hromadnou zmenou v 59. minúte. Andeli dokonca dohrávali v strede zálohy s vyložene ofenzívnymi futbalistami Paurom, Osenim a Azevedom bez klasíckého defenzívneho štítu. „Chceli sme prestriedať. Zápas bol rozhodnutý, čo asi každý uzná. Po polčase bolo 3:0 a ťažko s tým mohli Michalovce niečo urobiť. Paradox je, že ako tréner chcete dať šancu aj širšiemu kádru a zase tí, čo idú dole sú trochu zdutí. Taiwo a Daniel by chceli dať ďalší gól. To je také, že jedným chcete pomôcť, iní sú zase nasrdený. Aj ďalší hráči však dobre trénujú a zaslúžia si šancu, keď je taká možnosť,“ uviedol Gašparík.

Na snímke radosť hráča Trnavy Erika Daniela po strelení gólu počas dohrávky 16. kola Fortuna ligy medzi FC Spartak Trnava - MFK Zemplín Michalovce vo štvrtok 24. novembra 2022 v Trnave.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Na rozdiel od svojho trénerského kolegu mal však príjemné starosti. Asistent Richard Höger, ktorý viedol duel namiesto potrestaného Norberta Hrnčára (duel sledoval z tribúny), bol z výkonu svojho tímu sklamaný. Svedčili o tom aj tri striedania už v 40. minúte, keď z ihriska putovali po treťom inkasovanom zásahu naraz Kanu, Jánošík a Njie. „Boli to hráči, ktorí na nás pôsobili dojmom, že si prišli zahrať a nie pobiť sa o výsledok. Preto sme do toho aj vstúpili personálne s tromi hráčmi, aby sme so zápasom niečo urobili a nedopadlo to ešte horšie,“ vysvetlil Höger.

Michalovce sa napokon dostali do hry až po štvrtom góle, keď Trnava stiahla nohu z plynu. Dokázali však už len kozmeticky upraviť výsledok Petrikom. „Je škoda, že sme si záver jesene, ktorý sme celkom dobre ťahali, takýmto výsledkom pokazili. Na druhej strane je to možno dobré, že sa poučíme a všetkých v klube nás to nastaví na to, že nás čaká ešte dlhá cesta, aby sme boli vážny klub,“ dodal člen realizačného tímu Michaloviec.

MFK Zemplín stráca na 8. mieste tabuľky na šiestu Žilinu iba jeden bod. Na jar tak ešte môže zamiešať karty v boji o účasť v skupine o titul.