Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V štartovej listine Rely Dakar 2021 figurujú až štyria Slováci

Erik Vlčák, archívna snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Organizátori vo svojich vyjadreniach sľubujú takmer úplne novú trať.

Bratislava 20. novembra (TASR) - V štartovej listine motoristických pretekov Rely Dakar 2021 figurujú až štyria Slováci. Okrem tradičných reprezentantov Štefana Svitka a Ivana Jakeša, sa predstavia aj motocyklisti Martin Benko a Erik Vlčák. Aj tento ročník sa pôjde Dakar druhýkrát za sebou výhradne v Saudskej Arábii. Odštartuje opäť z Džiddy a tam sa aj po dvanástich etapových dňoch skončí.

Organizátori vo svojich vyjadreniach sľubujú takmer úplne novú trať. "Trať nie je taká, ako sme chceli. Plánovali sme trasu, ktorá bude viesť dvoma až troma krajinami, ale pre Covid-19 a obmedzenie voľného pohybu sme ich nemohli navštíviť," vysvetlil riaditeľ podujatia David Castera. Už 43. ročník Rely Dakar odštartuje 3. januára 2021, cieľ je naplánovaný opäť v Džidde 15. januára 2020.

Aktuálne je prihlásených 440 účastníkov, čo je v porovnaní s minulým ročníkom o 123 menej. Slovenskými stálicami v púštnom dobrodružstve sú už niekoľko rokov Štefan Svitko a Ivan Jakeš. V 43. ročníku Dakaru sa predstavia i ďalší dvaja skúsení slovenskí pretekári Martin Benko a Erik Vlčák.

Najúspešnejším slovenským jazdcom na Dakare je Svitko. Začal jazdiť v novej ére v Južnej Amerike, preto porovnáva najnovšie podmienky práve s ňou. Prvý ročník 2010, ešte na KTM 690, dokončil ako najlepší nováčik na 13. mieste, o rok neskôr už finišoval ako 5. najlepší. To presedlal na objem 450 ccm, čo hodnotil ako krok vpred. Tento úspech zopakoval aj v roku 2015. O rok neskôr, skončil dokonca celkovo na 2. mieste.

Ivan Jakeš patrí k úzkej skupine jazdcov, ktorým sa podarilo absolvovať Dakar v Afrike, v Južnej Amerike aj v Saudskej Arábii. Začínal s Jaroslavom Katriňákom v roku 2007 a doteraz absolvoval 12 ročníkov najťažšej rely sveta. V roku 2013 to dotiahol na 4. miesto celkovo, neskôr bol na 8. a 11. mieste.

Vlčák dva roky pôsobil ako manažér Svitka. S rely nemá zatiaľ žiadne skúsenosti, ale absolvoval mnohé enduro preteky ako Sea to Sky, Romaniacs či Hixpania, alebo aj rumunský "majstrák" v extrém endure. Ako jediný zo Slovákov štartuje vo vysoko cenenej kategórii MOTUL (bývalé Male moto) bez podpory tímu.

Benko to spomedzi amatérov dotiahol až na najvyššie možné poschodie: na Eco Race a Dakar. V roku 2015 začínal na Intercontinental Rally, pokračoval na Eco Race 2016-2020 a teraz ho čaká Dakare 2021. Informovala o tom Slovenská motocyklová federácia v tlačovej správe.