Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

V Tokiu plánujú predĺženie núdzového stavu

Na snímke odhalené sochy - vľavo maskot tohtoročnej letnej olympiády Miraitowa a vpravo maskot letnej paralympiády Someity v Tokiu v stredu 14. apríla 2021 v Tokiu. Foto: TASR/AP

V Tokiu predlžovali núdzový stav už trikrát a skončiť by sa mal 11. mája. Jeho pokračovanie sa zvažuje aj v prefektúrach Osaka, Kjóto a Hjógo.

Tokio 6. mája (TASR) - V hlavnom meste Japonska zvažujú len tri mesiace pred štartom olympijských hier predĺženie núdzového stavu. Podľa guvernérky Tokia Juriko Koikeovej je s ohľadom na aktuálnu pandemickú situáciu tento krok nutnosťou. Rozhodnutie však môže prijať len vláda, informovala agentúra dpa.

Obavy spôsobujú predovšetkým možné dôsledky "Zlatého týždňa", v ktorom sa v Japonsku slávi viacero štátnych sviatkov. V Tokiu síce zatiaľ nezaznamenali žiadny výrazný nárast počtu infikovaných (vo štvrtok ich bolo 591), no tieto údaje môžu byť klamlivé, keďže počas sviatočného obdobia vykonali menej testov na koronavírus. Počet denných prírastkov však od marca stúpol takmer päťnásobne, z 1033 (1. marca) na 4734 (v stredu 5. mája). Oboma dávkami vakcíny bolo k štvrtku 6. mája zaočkovaných 0,79 percenta obyvateľstva.

V Tokiu predlžovali núdzový stav už trikrát a skončiť by sa mal 11. mája. Jeho pokračovanie sa zvažuje aj v prefektúrach Osaka, Kjóto a Hjógo. Olympijské hry sa uskutočnia od 23. júla do 8. augusta.