Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Šport

V závere apríla na Slovakia Ringu bude prestížny seriál WTTC

Na snímke Matej Homola. Foto: TASR/Edmund Orzsik

Súčasťou WTTC bude aj sprievodné podujatie, seriál ETTC (European Touring Car Championship), na štarte ktorého sa po prvý raz v histórii predstavia aj slovenskí pretekári.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Prestížnemu seriálu medzinárodných pretekov WTTC - World Touring Car Championship - bude patriť slovenský motoristický okru Slovakia Ring v Orechovej Potôni posledný aprílový víkend.

V sobotu a nedeľu (28.-29.) tam miestni organizátori privítajú v poradí 7. a 8. kolo 12-dielneho seriálu, ktorý sa na Slovensko presťahuje z marockého Marakešu, kde sa z víťazstva tešili Švajčiar Alain Menu a Francúz Yvan Muller na Chevrolete.

Francúz Muller, ktorý je prvým jazdcom v histórii WTTC čo rok začal s víťazným hetrikom, je po troch víkendoch aj na čele priebežného hodnotenia, druhý je Alain Menu, tretie miesto patrí Britovi Robertovi Huffovi taktiež na Chevrolete.

Všetci traja figurujú v štartovej listine aj pre Slovakia Ring. Súčasťou WTTC bude aj sprievodné podujatie, seriál ETTC (European Touring Car Championship), na štarte ktorého sa po prvý raz v histórii predstavia aj slovenskí pretekári. Matej Homola (Homola Motorsport) na novom BMW 320si a Patrik Nemec (SBM Motorsport).

"Sme radi, že po prvý raz v histórii máme možnosť usporiadať podujatie takého významu," povedal v pondelok na tlačovej konferencii výkonný riaditeľ Slovakia Ringu Tomáš Vranka. "Jeho organizácii sa venujeme od januára tohto roku verím, že v sobotu a nedeľu prebehne všetko tak, ako si predstavujeme. To, že WTTC môžeme privítať na Slovensku, je odrazom úspešne zorganizovaného podujatia FIA GT3 v minulom roku a verím, že ak toto podujatie dopadne na výbornú stane sa WTTC trvalou súčasťou nášho okruhu aj v budúcich rokoch."

Organizátorom sa prihlásilo dovedna 50 pretekárov, z toho 23 v seriáli WTTC a 27 v ETTC.

Možnosť zorganizovať seriál pretekov WTTC sa zanietencom na Slovakiu Ringu podarilo vo veľmi krátkom čase jeho existencie. "Myslím si, že v treťom roku života prevádzky okruhu priniesť svetový šampionát, alebo podujatie takéhoto významu je jednak pre nás úspech ako organizátora, ale aj úspech historický. Pretože automotošport ako taký posúva na úplne novú dimenziu, nehovoriac o tom, že v oblasti motošportu je to aj nezanedbateľná propagácia Slovenska," uviedol pre TASR Tomáš Vranka. Na margo účasti jazdcov zdôraznil, že prídu tí najlepší z tohto seriálu, medzi ktorými sú aj takí, čo majú za sebou minulosť v F1. "Osobitne však chcem upozorniť na dve slovenské želiezka v ohni v pretekoch ETTC Patrika Nemca a Mateja Homolu. Je to veľký úspech, že sa obaja historicky po prvý raz objavia na našom okruhu a nastúpia do tejto série. To hovorí o tom, že aj na Slovensku tie talenty sú a ide len o to, aby mali vytvorené čo najlepšie podminky pre ich úspešnú reprezentáciu."

Matej Homola sa netají, že na Slovakia Ringu sa chce presadiť. "Chcem dobrý výsledok a tým bude, že auto dovediem do cieľa, že auto bude nepoškodené a 'nepoškodený' zostanem aj ja," s nadhľadom uviedol jazdec tímu Homola Motorposrt a vzápäti svoje ciele konkretizoval: "Úspechom bude dobrá reprezentácia Slovenska a myslím si, že máme na to, aby sme boli na bedni, že tá prvá trojka by to mohla byť. Našou výhodou od ostatných jazdcov je, že trať poznáme."

Program:


sobota 28. apríla:
9.45 a 12.30 - voľné tréningy WTTC
14.15 - voľný tréning FIA ETTC
15.00 a 15.25 - 2. kvalifikačné kolá WTTC
16.00 - kvalifikácia FIA ETTC

nedeľa 29. apríla:
11.20 - štart I. jazdy FIA ETTC (9 kôl)
12.35 - štart II. jazdy FIA ETTC
14.20 - štart I. jazdy FIA WTTC (10 kôl)
15.35 - štart II. jazdy FIA WTTC