Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Vaculík je vďačný za voľnú kartu: Je to uznanie kvalít

Slovák Martin Vaculík na trati pretekov Scandinavian FIM Speedway Grand Prix 11. augusta 2018 švédskej Malile. Foto: TASR/AP

Sezóna 2021 bola pre neho siedma v seriáli MS a obsadil v nej 12. miesto. Pred jej začiatkom mal vyššie ambície, no tie mu zmarili aj zdravotné problémy.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Vďaka voľnej karte bude slovenský reprezentant Martin Vaculík aj v sezóne 2022 štartovať v seriáli MS na plochej dráhe. Získal ju napriek rozpačitej sezóne, ktorú mu pokazili aj zdravotné problémy.

"Veľmi si vážim voľnú kartu a vnímam ju ako uznanie mojich jazdeckých kvalít," povedal Vaculík pre TASR. V sezóne 2022 sa vo svetovom šampionáte predstaví 15 jazdcov. Istotu účasti mala elitná šestka zo sezóny 2021, okrem víťaza Arťoma Lagutu aj Bartosz Zmarzlik, Emil Sajfutdinov, Maciej Janowski a Fredrik Lindgren. K nim sa pridajú traja najúspešnejší z päťdielneho kvalifikačného seriálu GP Challenge - Pawel Przdpelski, Max Frick a Patryk Dudek. Vo svetovom šampionáte bude v roku 2022 vďaka triumfu na majstrovstvách Európy štartovať aj Dán Mikkel Michelsen. Zvyšnú päticu tvoria jazdci, ktorí účinkovali v MS aj v roku 2021 a hoci nesplnili výkonnostné kritériá, dostali od organizátorov voľné karty.

K nim patrí aj jediný slovenský reprezentant v súťaži. "Som veľmi vďačný organizátorom za možnosť byť znovu súčasť seriálu MS. Znamená to, že si vážia moje doterajšie účinkovanie v šampionáte a rovnako tak aj ostatných štyroch pretekárov. Tí majú svoju kvalitu, no v nedávnej sezóne sa nedostali medzi najlepšiu šestku. Každým rokom je ťažšie vybojovať si účasť v MS, keďže istotu má iba prvá šestka a konkurencia je veľká. V jednej sezóne ste hore, v druhej môžete byť na 8. mieste ako sa to stalo trebárs Austrálčanovi Jasonovi Doyleovi," povedal Vaculík.

Sezóna 2021 bola pre neho siedma v seriáli MS a obsadil v nej 12. miesto. Pred jej začiatkom mal vyššie ambície, no tie mu zmarili aj zdravotné problémy. Na podujatí v poľskom Lubline utrpel po páde zranenia, ktoré si vyžiadali operáciu a niekoľkotýždňovú absenciu. Preto prišiel o možnosť získať body na pretekoch v Rusku a Švédsku. O ďalšie body do celkového hodnotenia prišiel aj počas záverečného podujatia sezóny v poľskej Toruni.

Počas prvých pretekov utrpel zranenie, do druhých už nenastúpil. "Nikdy predtým som nemal problém s ramenom, až teraz. Pritom, na rozdiel od pretekov v Lubline, som nespadol, no odzadu do mňa vrazil iný pretekár. Mne okamžite vyskočilo rameno, ale hneď sa vrátilo späť. Kontaktoval som svojho ortopéda, ktorý má bohaté skúsenosti a po konzultácii mi odporučil neštartovať v ďalších pretekoch. Podstúpil som aj magnetickú rezonanciu, ktorej závery zatiaľ nemám. Uvidíme, ako to dopadne. Myslím však, že môžem vylúčiť súvis s predošlými zraneniami, keďže v tomto prípade išlo o ľavé rameno, zatiaľ čo v Lubline som si poranil pravú časť tela," uviedol Vaculík, ktorý v sezóne nazbieral 54 bodov.

"Nie som spokojný so sezónou. Ukazuje sa, že veľa závisí od správneho nastavenia motorky. Z toho ťažil napríklad víťaz Arťom Laguta. V poľskej extralige, ktorá je najkvalitnejšia súťaž na svete, sa mi dlhodobo darí, no v MS už menej. To by som rád zmenil. Do MS budeme musieť angažovať do tímu ešte jedného človeka, odborníka, ktorý pomôže s určitými detailami, ktoré môžu rozhodovať. V tejto chvíli ešte nemôžem byť konkrétnejší, keďže to nie je ešte definitívne, no myslím si, že sme na dobrej ceste získať na túto pozíciu kvalitu," prezradil Vaculík pre TASR.

Štartové pole pretekárov MS na plochej dráhe v sezóne 2022:



Arťom Laguta (Rus.), Bartosz Zmarzlik (Poľ.), Emil Sajfutdinow (Rus.), Maciej Janowski (Poľ.), Fredrik Lindgren (Švéd.), Tai Woffinden (V. Brit.), Leon Madsen (Dán.), Max Fricke (Aus.), Jason Doyle (Aus.), Robert Lambert (V. Brit.), Anders Thomsen (Dán.), Martin Vaculík (SR), Pawel Przedpelski (Poľ.), Mikkel Michelsen (Dán.), Patryk Dudek (Poľ.)