Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Vadovičová získala zlato v zmiešanej streľbe na 50 m

Na archívnej snímke paralympijská strelkyňa Veronika Vadovičová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ďalší slovenský zástupca Radoslav Malenovský obsadil 35. miesto s výkonom 609,3 b.

Tokio 5. septembra (TASR) - Slovenská parastrelkyňa Veronika Vadovičová získala zlatú medailu v zmiešanej streľbe na 50 m v novom paralympijskom rekorde 248,9 bodov na PH 2020 v Tokiu.

Na druhom mieste skončila Švédka Anna Normannová s odstupom len 0,4 bodu, tretí bol Španiel Juan Antonio Saavedra Reinaldo (226,3 b). Vadovičová sa prebojovala do finále zo 4. miesta v kvalifikácii s nástrelom 620,3 b, tú vyhrala Nemka Natascha Hiltropová v novom svetovom i paralympijskom rekorde 627,7 b. Ďalší slovenský zástupca Radoslav Malenovský obsadil 35. miesto s výkonom 609,3 b.

Vadovičová tak po dvoch šiestych a jednom štvrtom mieste dosiahla v Tokiu na medailu. "Asi je to tým, že už na mňa nebol žiadny tlak. Šla som súťažiť s pokorou. Nespraviť si hanbu. A ísť len to, čo mám natrénované. A trochu to vyšlo," uviedla pre spv.sk. Vadovičová je najúspešnejšia slovenská letná paralympionička. Len ona a parastolný tenista Ján Riapoš majú štyri zlaté, no kým predseda SPV má okrem toho bronz, Vadovičová po jednom striebre a bronze: "Je to skvelé. Musím sa poďakovať všetkým, ktorí mi držali palce. Aj tým, ktorí mi ešte pred poslednou disciplínou verili. Som rada, že som ich mohla potešiť."

"Je to o to krajšie, že je to súťaž, kde sa strieľa spolu s chlapmi. Bojovať s nimi je fakt drina. Stačí jedna zlá rana, jedna deviatka a poradie sa hneď premieša. Ale keď vo finále zostali už len štyria pretekári, tak som v medailu veril. Mala vtedy nahnaný už slušný náskok," uviedol pre spv.sk jej tréner Milan Goleňa.

Slovenská výprava tak v Tokiu získala dokopy 11 medailí (5-2-4), čo sa jej podarilo aj v Riu de Janeiro 2016.


1. Veronika VADOVIČOVÁ (SR) 248,9 b,
2. Anna Normannová (Švéd.) 248,5,
3. Juan Antonio Saavedra Reinaldo (Šp.) 226,3, ...
v kval.:
35. Radoslav MALENOVSKÝ (SR) 609,3