Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vancouver zvíťazil v Montreale a zastavil sériu štyroch prehier

Elias Pettersson z Vancouveru Canucks rozohráva puk ďaleko od Artturiho Lehkonena (62) z Montrealu Canadiens počas druhej tretiny zápasu hokejovej NHL, 29. novembra 2021 v Montreale. Foto: TASR/AP

Darilo sa aj českému brankárovi Arizony Karelovi Vejmelkovi, ktorý prispel k výhre Coyotes na ľade Winnipegu 1:0 až 46 úspešnými zákrokmi.

New York 30. novembra (TASR) - Hokejisti Vancouveru so slovenským brankárom Jaroslavom Halákom iba na striedačke zvíťazili v zámorskej NHL na ľade Montrealu 2:1. Canucks zastavili sériu štyroch prehier, rozhodol o tom presným zásahom v druhej tretine Conor Garland.

Montreal tak prehral svoj prvý duel po prepustení generálneho manažéra Marca Bergevina. Výrazne k tomu prispel aj brankár Canucks Thatcher Demko, ktorý predviedol 33 úspešných zákrokov. "Odohrali sme aj dobré zápasy, ale chýbali nám víťazstvá. Som rád, že sme ho dnes konečne dosiahli," povedal brankár hostí. Vancouver zdolal Montreal v riadnom čase prvýkrát od októbra 2015 po osemnástich zápasoch.

Darilo sa aj českému brankárovi Arizony Karelovi Vejmelkovi, ktorý prispel k výhre Coyotes na ľade Winnipegu 1:0 až 46 úspešnými zákrokmi. Zapísal si tak prvý shutout v kariére v NHL. O triumfe hostí rozhodol Francúz Antoine Roussel a Arizona získala len piate víťazstvo v sezóne. Winnipeg bol v stretnutí jasne aktívnejší, súpera prestrieľal 46:15, ale nestačilo to ani na bod.

"Bol to pre mňa výnimočný večer a výnimočný zápas. Každú minútu zápasu sme odohrali dobre, boli sme veľmi odhodlaní a sebavedomí. Odmenou sú dva body. Chcem si to teraz maximálne užiť. Na tento večer len tak ľahko nezabudnem," povedal pre nhl.com Vejmelka, ktorý vyrovnal rekordný zápis brankára Dana Boucharda. Ten 13. decembra 1972 tiež vychytal svoju premiérovú nulu v lige 46 úspešnými zákrokmi, čo je najviac v histórii pri prvom shutoute v kariére. "Chytal veľmi dobre, ale my sme v mnohých šanciach vôbec netrafili bránku," hneval sa tréner domácich Paul Maurice. "V koncovke sme boli veľmi ťažkopádni a chýbala nám ľahkosť."

Hráči Seattlu v gólovej "prestrelke" vyhrali na ľade Buffala 7:4. Jared McCann a Mason Appleton k tomu prispeli zhodne dvoma zásahmi, Brandon Tanev si pripísal tri body (1+2). Hostia zaznamenali štvrtý triumf z uplynulých piatich duelov. "Čím viac vyhrávate, tým viac veríte systému, s ktorým idete na ľad," skonštatoval Appleton. Buffalu nepomohli k bodom ani dva góly Jeffa Skinnera, "Dovolili sme im príliš veľa a príliš ľahko," priznal kouč domácich Don Granato. Hostia zo Seattlu viedli už po prvej tretine o tri góly, skóre otvoril Carson Soucy premiérovým gólom v oslabení v histórii klubu. Brett Murray dal za Buffalo svoj prvý gól v NHL vo svojom šiestom zápase v profilige.

Mikael Backlund rozhodol v siedmej sérii nájazdov o triumfe Calgary nad Pittsburghom 2:1. V drese domácich opäť nedostal príležitosť slovenský útočník Adam Ružička. Jediný gól Pittsburghu zaznamenal Jake Guentzel, ktorý tak bodoval v desiatom dueli za sebou. Hostí dlho držal v hre o víťazstvo brankár Tristan Jarry, autor 31 úspešných zákrokov. "Tristan má za sebou neuveriteľný zápas. Celý čas nám dával šancu na výhru, napokon bol z toho bod. Mohli sme hrať aj lepšie," uviedol Guentzel.

NHL - sumáre:



Buffalo Sabres – Seattle Kraken 4:7 (0:3, 2:2, 2:2)
Góly: 22. Murray (Okposo), 38. Skinner (Thompson, Dahlin), 41. Skinner (Olofsson), 59. Cozens (Okposo, Murray) – 6. Soucy (Gourde), 15. Tanev, 20. McCann (Oleksiak, Geekie), 28. McCann (Geekie, Tanev), 39. Appleton (Borgen, Wennberg), 54. Schwartz (Gourde, Donskoi), 60. Appleton (Tanev, Larsson). Brankári: Tokarski - Driedger, strely na bránku: 36:32, 10.004 divákov

Winnipeg Jets – Arizona Coyotes 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Gól: 38. Roussel (Eriksson, Ljubuškin). Brankári: Hellebuyck - Vejmelka, strely na bránku: 46:15, 14.129 divákov

Montreal Canadiens – Vancouver Canucks 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Góly: 19. Poehling (Drouin) – 8. Pettersson (Hughes, Miller), 27. Garland (Horvat). Brankári: Allen - Demko, strely na bránku: 34:42, 20.478 divákov

Calgary Flames – Pittsburgh Penguins 2:1 pp a sn (0:0, 1:0, 0:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 30. Lucic (Kylington, Tanev), rozh. náj. Backlund – 53. Guentzel (Crosby, Letang). Brankári: Markström - Jarry, strely na bránku: 32:22, 15.343 divákov