Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Vanmedegael chce so Slovákmi postúpiť na ME, čaká na asistentov

Na snímke vľavo nový tréner slovenskej mužskej volejbalovej reprezentácie Belgičan Steven Vanmedegael a vpravo prezident SVF Marek Rojko po podpise spolupráce počas tlačovej konferencie 14. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vanmedegael si na Slovensko privedie aj blízkeho spolupracovníka, jeho asistentami budú dvaja Slováci.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Nový tréner volejbalovej reprezentácie mužov uviedol, že chce dostať Slovákov tam, kde patria. Belgičan Steven Vanmedegael, ktorý nahradil na tomto poste Mareka Kardoša a stal sa tak v poradí dvanástym reprezentačným koučom, si ako prvý cieľ vytýčil postup na ME.

Vanmedegaela schválili na stredajšom zasadnutí Správnej rady Slovenskej volejbalovej federácie (SVF), rozhodnutie bolo jednohlasné. Vedenie federácie v úvode zvažovalo vyše dve desiatky adeptov, z ktorých sa neskôr vytvoril trojčlenný zoznam a nakoniec vzišiel nový kormidelník. "Celý proces k výberu trénera trval dva mesiace, mali sme viac kandidátov, čo bolo pre nás príjemné zistenie, bol o to veľký záujem," povedal na stredajšej tlačovej konferencii prezident SVF Marek Rojko.

Belgičan v minulosti pracoval aj pri belgickej mládežníckej aj mužskej reprezentácii a viacerých hráčov pripravil pre vrcholový mužský volejbal. Momentálne vedie belgický Knack Volley Roeselare, s ktorým sa stal ako hlavný tréner trojnásobným majstrom Belgicka (2020, 2021 a 2022). V rokoch 2018 a 2019 získal s tímom bronz a v rokoch 2019 až 2021 získal trikrát Belgický pohár. V rokoch 2018, 2019 a 2022 aj belgický Superpohár. Na medzinárodnej úrovni bol od roku 2007 do 2013 hlavným trénerom mládežníckych reprezentácií Belgicka. Na juniorských MS 2011 získal bronz a o rok neskôr na juniorských ME taktiež bronz. Pri reprezentačnom A-tíme Belgicka, ktorý obsadil na ME 2017 štvrté miesto, bol asistentom Vitala Heynena. "Je to pre mňa výzva viesť slovenskú reprezentáciu a ďalší krok v kariére. Chcem vrátiť Slovensko tam, kde patrí. Teraz je cieľ postúpiť na ME," uviedol 36-ročný tréner.

Vanmedegael si na Slovensko privedie aj blízkeho spolupracovníka, jeho asistentami budú dvaja Slováci. "Rokujeme s dvoma kandidátmi, ale nepoviem ešte mená, mohla by to byť zaujímavá kombinácia. Po uzavretí rozhovorov v priebehu týždňa oznámime o koho ide. Budeme spolupracovať s odborníkmi zo zahraničia aj čo sa týka štatistikov, či fyzioterapeutov, lebo na Slovensku s tým máme problém," dodal Rojko.

Belgičan prišiel na Slovensko výborne informovaný, s hráčmi sa bude zostupovať postupne. Niektorých už pozná. "Som tu krátko, takže ma čaká nejaký proces a čo sa týka prípravy na nový post, je to moja práca."

Slovenskí volejbalisti spoznali v utorok súperov v Zlatej európskej lige, na vrcholnú akciu reprezentačnej sezóny sa začnú pripravovať v máji. "Čakáme na zápasové termíny, príprava začne po klubovej sezóne v máji. Pokúsime sa, aby tréner prišiel na naše play off, ale to nie je jednoduché, lebo má aj klubové povinnosti," dodal Rojko.