Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Šport

Vanmedegael sa teší na prácu a tímu chce vštepiť svoju hernú pečať

Na snímke vľavo nový tréner slovenskej mužskej volejbalovej reprezentácie Belgičan Steven Vanmedegael a vpravo prezident SVF Marek Rojko po podpise spolupráce počas tlačovej konferencie 14. decembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Slováci sa v Zlatej Európskej lige predstavia v C-skupine, kde sa stretnú s Českom, Estónskom a Fínskom.

Púchov 11. mája (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti odštartovali vo štvrtok v Púchove prípravu na Zlatú Európsku ligu. Omladený káder povedie belgický tréner Steven Vanmedegael, ktorý nominoval dokopy 17 hráčov. Jeho zverenci sa predstavia v súťaži v C-skupine, kde sa stretnú s Českom, Estónskom a Fínskom.

"Som rád, že konečne prišiel deň, keď sa môžeme po mesiacoch príprav pustiť s chlapcami do práce. V Púchove som uvidel po príchode veľa šťastných a usmiatych tvárí, čo je pre mňa výborné znamenie. Teším sa na to, že sme spoločne pri zrode nového slovenského reprezentačného družstva. Máme pred sebou tri týždne náročnej práce a potom nás čaká Zlatá Európska liga, v ktorej máme veľmi vyzývavú skupinu. Ak budeme od prvého dňa nastavení správne mentálne v celom kolektíve, tak to môžeme dotiahnuť ďaleko," uviedol pre oficiálnu webstránku Slovenskej volejbalovej federácie (SVF).

Tridsaťšesťročný tréner ukončil svoju klubovú sezónu len v piatok, keď získal s Roeselare tretiu trofej v ročníku. Po triumfe v Superpohári a Belgickom pohári vyhrali jeho zverenci aj ligu. "Po krátkych majstrovských oslavách som mal štyri dni voľna a strávil som ich s rodinou. Je dôležité, že som si počas týchto dní oddýchol a načerpal dostatok síl, ktoré budem potrebovať pri reprezentácii," pokračoval. V Pohári CEV navyše skončilo Roeselare s talianskou Modenou ako zdolaný finalista v zlatom sete.

Slovenský tím sa začína nanovo budovať a jeho prvý vrchol by mal byť na budúci rok, keď sa začne kvalifikácia o postup na ME 2025. Vanmedegael chce dovtedy vštepiť družstvu svoju hernú pečať. "Nemáme veľmi fyzický tím, takže sa budeme musieť spoliehať na technickejšiu a taktickú hru. Musíme hrať šikovne a hlavne statočne v dôležitých momentoch. Musíme byť dôrazní na servise a následne úspešní na bloku a v obrane," povedal o systéme hry, ktorým sa chce prezentovať.

Jediný hráč vo výbere, ktorý má v najcennejšom drese viac ako 100 zápasov, je so 106 duelmi Filip Palgut. "V družstve som najstarší a najskúsenejší. Príprava a samotná Zlatá Európska liga budú síce krátke, ale podľa programu o to intenzívnejšie. Teším sa najmä na zápas v Česku. V Bulharsku som bol sám bez rodiny, chýbala mi, ale manželka ma na Zlatú Európsku ligu ešte uvoľnila," uviedol pre svf.sk 31-ročný nahrávač.

Osobnú skúsenosť s Vanmedegaelom má zo sezóny 2021/2022 univerzál Filip Gavenda, keď pôsobil v belgickom Roeselare. Práve on by mal byť spojivo medzi trénerom a tímom: "So Stevenom sme sa o tomto rozprávali ešte telefonicky. Som pripravený na to, aby som plnil v tíme úlohu lídra, ktorá mi z pozície univerzála vyplýva."

V prvý deň zrazu chýbali asistent reprezentačného trénera Michal Masný, ktorý má ešte klubové povinnosti v Bydgoszczi, blokár Peter Ondrovič sa k tímu pripojí v pondelok. Pre zranenia sa do prípravy nezapojili blokári Filip Mačuha a Jakub Kováč, smečiar Michal Petráš a z opôr z minulosti chýba kapitán Tomáš Kriško, ktorý koketuje s myšlienkou ukončiť kariéru, a univerzál Peter Michalovič. Ten prebiehajúcu reprezentačnú sezónu vynechá. Nováčikmi v tíme sú nahrávač Matúš Jalovecký, blokári Andrej Billich s Patrikom Marjovom, smečiar Branislav Skasko a libero Matúš Krajčo.

Slováci odohrajú v príprave pred Zlatou Európskou ligou od 19. do 21. mája tri stretnutia v slovinskom Maribore proti reprezentácii Chorvátska.



nominácia SR na Zlatú európsku ligu 2023:

nahrávači: Samuel Goč (Prešov), Matúš Jalovecký (VKP Bratislava), Filip Palgut (Montana/Bulh.)

smečiari: Július Firkaľ (Ľvov/Poľ.), Jakub Ihnát (Karlovarsko/ČR), Patrik Pokopec (Benátky nad Jizerou/ČR), Branislav Skasko (Svidník), Lukáš Smolej (Prešov)

blokári: Andrej Billich (VKP Bratislava), Šimon Krajčovič (Liberec/ČR), Peter Ondrovič (Č. Budějovice/ČR), Michal Zeman (Myjava), Patrik Marjov (VKP Bratislava)

univerzáli: Filip Gavenda (Liberec/ČR), Patrik Lamanec (Karlovarsko/ČR)

liberovia: Matúš Krajčo (Komárno), Marián Vitko (Svidník)



realizačný tím: Steven Vanmedegael (hlavný tréner), Michal Masný, Tomáš Samsely (asistenti trénera), Bartosz Bielenda (kondičný tréner), Michal Kotulič (štatistik), Wojciech Koldras (fyzioterapeut), Slavomír Huba (tímový manažér)



program ZEL 2023 - C-skupina:

27. mája o 16.00 h, Zlín: Česko - Slovensko

31. mája o 19.00 h Tartu: Estónsko - Slovensko

4. júna o 13.00 h, Turku: Fínsko - Slovensko

10. júna o 18.00 h, Nitra: Slovensko - Fínsko

14. júna o 17.00 h, Nitra: Slovensko - Estónsko

17. júna o 16.00 h, Nitra: Slovensko - Česko