Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Varga otestuje olympijskú trať, na konci sezóny môže mať Rio vo vrecku

Richard Varga, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Po náročných týždňoch sa 26-ročný triatlonista zdrží doma na Slovensku len niekoľko dní.

Bratislava 21. júla (TASR) - Slovenský triatlonista Richard Varga má za sebou úspešné výsledkové obdobie. Uplynulými umiestneniami v top desiatke na veľkých fórach opäť potvrdil, že jeho kariéra je na vzostupe a ako 26-ročný patrí do portfólia svetovej špičky. Už budúci týždeň odcestuje do Ria de Janeiro, kde bude testovať olympijskú trať. Čaká ho aj náročný záver prebiehajúcej sezóny, po ktorej by už mohol mať miestenku pod piatimi kruhmi vo vrecku.

Úspešné obdobie člena Národného športového centra (NŠC) odštartovalo na I. európskych hrách v Baku, kde obsadil piatu priečku, keď výraznejšie stratil na svojich súperov až v záverečnej bežeckej časti. Tesne mu ušla medaila aj na uplynulých ME v Ženeve. V kategórii Elite už tradične vyšiel z vody v najlepšom čase a s čelom pretekárov držal krok aj v nasledujúcom priebehu, no napokon z toho bola "len" štvrtá priečka. Dobrý mesiac zakončil ôsmym miestom na pretekoch v rámci seriálu MS v Hamburgu. Vo svetovom rebríčku mu aktuálne patrí 15. priečka (1367 b.), v spomínanom seriáli je o päť priečok nižšie (2666,35 b.).

"Som rád, že som opäť mohol skončiť v prvej desiatke a predĺžiť sériu pretekov po EH v Baku a Ženeve. Bol som veľmi dobre pripravený a cítil som, že by som mohol dosiahnuť historické umiestnenie. Urobil som však veľkú chybu pred cyklistickou traťou, keď som sa začal neskoro vyzúvať, nestihol som prekročiť povolenú čiaru a dostal som penalizáciu. Stálo ma to piate miesto. Mrzí ma, že som neposunul svoje osobné ale aj slovenské maximum. Robím krôčik po krôčiku, som rád, že sa zlepšujem," uviedol na utorňajšej tlačovej konferencii Richard Varga, ktorému stále chýba medaila z podujatia v elitnej kategórii.

Po náročných týždňoch sa 26-ročný triatlonista zdrží doma na Slovensku len niekoľko dní. Už budúci utorok odcestuje do Ria de Janeiro, kde bude testovať pripravenú olympijskú trať pre budúcoročné preteky. Účasť na teste bude veľmi dôležitá najmä z hľadiska bodov v olympijskej kvalifikácii. Vargovi v nej patrí aktuálne 18. priečka, na ktorú sa posunul po úspešných pretekoch v Hamburgu. Víťaz testu môže do rebríčka získať až 1000 bodov. "Nie je to zaradené do programu Svetového pohára ani majstrovstiev sveta, získava sa tam však najviac bodov. Bude dôležité, aby som zabodoval a poistil si pozíciu ešte tento rok, aby som nemal stresy a mohol sa po zime koncentrovať na olympiádu," dodal R. Varga.

Jeho účasť v Brazílii je dôležitá aj z hľadiska poznania trate. Organizátori triatlonových pretekov v Riu pripravili mimoriadne náročnú trať, ktorá je plná technických prekážok. "Vo vode sú rôzne prúdy, beh je na pláži. Potrebujem sa oboznámiť s týmito podmienkami, pretože aj na cyklistickej trati je veľa zákrut či kopcov. Je to dobré v rámci prípravy na budúci rok. Konkurencia bude vysoká, keďže niektoré veľké štáty to majú ako olympijskú kvalifikáciu," dodal úspešný člen NŠC.

Po návrate z Brazílie čakajú Vargu ešte tri dôležité súťažné destinácie. Tri týždne sa bude pripravovať v anglickom meste Leeds a následne sa presunie na svoje obľúbené preteky do Štokholmu. Nasledovať bude Edmonton a grand finále svetovej sériu ITU v Chicagu. "Ak sa mu bude dariť tak, ako doteraz a dokončí každé preteky do 10. miesta, po finále pravdepodobne budeme môcť otvoriť šampanské a oslavovať, že olympiáda bude istá. Už by nás nemali trápiť výsledky ostatných pretekárov v jarnej časti budúceho roka. Už teraz stráca 55. pretekár v rebríčku na Richarda 1600 bodov. Záver sezóny teda bude veľmi dôležitý, aby sa následne mohol pokojne pripravovať a nemusel sa naháňať," ozrejmil manažér Michal Varga.

Športové úspechy Richarda Vargu vyzdvihol aj riaditeľ NŠC Boris Čavajda. "Je to jeden z najúspešnejších polrokov našich športovcov. Získali sme 14 pódiových umiestnení a 16 ďalších do 10. miesta. Medzi týmito úspechmi je aj Rišo, spomínané 4. miesto bolo veľmi dôležité z hľadiska ďalšej podpory. Tento polrok mal progresívny, uplynulé tri preteky boli do 10. miesta. Propaguje tento šport a to je kľúčové. Jeho účinkovanie je výborné a veľmi perspektívne pred olympiádou v Riu. Verím, že ak to bude takto pokračovať, na olympiáde to môže vyzerať nádejne," uviedol Čavajda.