Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

REAKCIE: Osobnosti gratulujú Petre Vlhovej k víťazstvu

Na snímke uprostred slovenská lyžiarka Petra Vlhová pózuje na pódiu so zlatou medailou po jej víťazstve v 2.kole slalomu žien v alpskom lyžovaní na ZOH 2022 v Pekingu, v stredisku Jen-čching 9. februára 2022. Vľavo strieborná Rakúšanka Katharina Liensbergerová a vpravo bronzová Švajčiarka Wendy Holdenerová. Foto: TASR - Martin Baumann

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzdvihla cenu, ktorú má zlatá olympijská medaila Petry Vlhovej pre celé Slovensko.

Bratislava 9. februára (TASR) - Reakcie na triumf slovenskej lyžiarky Petry Vlhovej v stredajšom slalome na ZOH 2022 v Pekingu:

Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV): "Veľmi sa z toho teším, tak ako všetci športoví fanúšikovia. Samozrejme, že najväčšiu zásluhu na tomto úspechu má samotná Peťa, no musíme poďakovať aj otcovi Igorovi Vlhovi, ktorý jej vytvoril kvalitné rodinné zázemie a podporu. Jemu som mal možnosť gratulovať ako prvému."

Matej Tóth, olympijský víťaz v chôdzi na 50 km z OH 2016 v Riu de Janeiru, riaditeľ VŠC DUKLA Banská Bystrica: "Cítime radosť a eufóriu. Sme hrdí, že Petra je členka Vojenského športového centra DUKLA Banská Bystrica. Snažíme sa jej vytvárať dlhodobo najlepšie podmienky. Chcel by som vyzdvihnúť najmä jej mentálnu silu. Nedarilo sa jej v obrovskom slalome ani v prvom kole slalomu. Napriek tomu dokázala zajazdiť vynikajúce druhé kolo."

Miloslav Mečíř, olympijský víťaz v tenisovej dvojhre z OH 1988 v Soule: "Petre gratulujem k olympijského zlatu, veľmi jej ho prajem. Ukázala, že je veľká bojovníčka. V druhom kole predviedla výbornú jazdu a vyšvihla sa z ôsmeho miesta až na najvyšší stupienok. Pretekárky, ktoré boli po prvom kole pre ňou, boli možno trochu zviazané."

Jana Gantnerová-Šoltýsová, bývalá československá lyžiarka, 5. miesto v zjazde na ZOH 1984: "Dôležité bolo, že Petrina strata nebola veľká. Stále bolo v hre akékoľvek umiestnenie vrátane medailových priečok. Pred sebou mala pretekárky, ktoré na ňu zvyčajne strácajú aj pol sekundy, takže to nemala zle rozohrané. Pretekárky, ktorým lepšie vyšlo prvé kolo, nie sú až také technické. Aj Petra mala v druhom kole maličké zaváhania, no kľúčové bolo, že zvládla náročnú pasáž s dvojbránou."



Erik Vlček, rýchlostný kanoista, štvornásobný olympijský medailista v K4: "Vyvrcholenie ženského olympijského slalomu som si nenechal ujsť. Do poslednej chvíle som veril, že Petra bude mať medailu. Aj keď po prvom kole strácala na líderku vyše sedem desatín, druhé kolo postavil jej tréner tak, aby jej vyhovovalo. Olympijské zlato je paráda, Petra ho získala zaslúžene."


Veronika Velez-Zuzulová, bývalá slovenská lyžiarka: "Neviem, či k tomu treba niečo dodať. Ruku na srdce, kto jej veril po prvom kole? Nevideli sme presvedčivé prvé kolo, druhé bolo postavené viac do strany, vyštartovala, tak ako ju poznáme. Verila som, že bude zlatá, pre pretekárky pred ňou bola situácia oveľa zložitejšia. Nemala čo stratiť, mohla len získať."


Martina Dubovská, česká lyžiarka, 13. miesto v súťaži: "Myslím si, že Petra si to zaslúži. Je to neskutočné, zlatá olympijská medaila, klobúk dolu pred tým všetkým."
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová pózuje na pódiu so zlatou medailou po jej víťazstve v 2.kole slalomu žien v alpskom lyžovaní na ZOH 2022 v Pekingu, v stredisku Jen-čching 9. februára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Zuzana Čaputová, prezidentka SR: "Ďakujem za fantastickú reprezentáciu Slovenska. Som na Petru Vlhovú veľmi hrdá."

Eduard Heger, predseda vlády SR: "Teším sa, že máme na ZOH v Pekingu prvý úspech pre našu krajinu."

Ivan Husár, štátny tajomník MŠVVaŠ SR pre oblasť športu: "Petra Vlhová systémom Tom a Jerry získala v Pekingu zlato v slalome."

Prezidentka: Som na Petru Vlhovú veľmi hrdá


Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzdvihla cenu, ktorú má zlatá olympijská medaila Petry Vlhovej pre celé Slovensko. "Ďakujem za fantastickú reprezentáciu Slovenska. Som na Petru Vlhovú veľmi hrdá," napísala na sociálnej sieti.

Hlava štátu pripomenula, že Vlhová získala vôbec prvú medailu z olympiády pre slovenské zjazdové lyžovanie. Pozdravila zároveň ďalších slovenských olympionikov v Pekingu. "Držím im palce pri ich výkonoch," napísala prezidentka.

Petra Vlhová získala v stredu na zimných olympijských hrách (ZOH) v Pekingu zlatú medailu v slalome. Po prvom kole figurovala na 8. mieste, víťazstvo si zabezpečila najlepším časom v druhom kole.

Premiér: Slovensko môže byť na Petru Vlhovú právom hrdé


Petra Vlhová predviedla opäť famózny výkon a Slovensko môže byť na ňu právom hrdé. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger v gratulácii držiteľke zlatej medaily v slalome na Zimných olympijských hrách (ZOH) 2022 v Pekingu.

Premiér zároveň zdôraznil, že je to nielen prvá olympijská medaila pre našu lyžiarku, ale aj pre slovenské zjazdové lyžovanie ako také. "Teším sa, že máme na ZOH v Pekingu prvý úspech pre našu krajinu," napísal premiér a pozdravil ďalších slovenských športovcov, ktorí súťažia na olympiáde.

Petra Vlhová vyhrala v stredu súťaž v slalome, po najrýchlejšom čase v druhom kole, ktorým sa na vrchol posunula z ôsmeho miesta po prvom kole.

Ministri a politici vyzdvihujú význam úspechu Petry Vlhovej pre Slovensko


Skvelý výsledok, ktorý teší celú krajinu. Vo svojich statusoch na sociálnej sieti to vyzdvihujú ministri a politici gratulujúci lyžiarke Petre Vlhovej k stredajšiemu zisku zlatej medaily v slalome na Zimných olympijských hrách (ZOH) 2022 v Pekingu.

"Slovenské medailové nádeje sa dnes naplnili do bodky. Blahoželám, Petra, a zároveň ďakujem za skvelú reprezentáciu Slovenska," napísal minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO).

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO) poukázala na posolstvo úspechu momentálne najlepšej športovkyne Slovenska. "Potvrdzuje, že ak tvrdo 'makáte' a nestrácate nádej, dosiahnete veľké veci," napísala ministerka.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) parafrázuje citát anglického futbalistu Garyho Linekera, ktorý raz povedal, že futbal je hra, v ktorej vždy vyhrajú Nemci. Podľa Korčoka to, čo vo futbale už neplatí, začína po strede platiť pri lyžovaní a Petre Vlhovej. "Slalom je šport, kde sa 30 žien rúti dole svahom a nakoniec aj tak vyhrá Petra Vlhová," reaguje na ďalšie, tentoraz olympijské víťazstvo Vlhovej Korčok, gratulujúci k triumfu.

Viacerým ministrom stačili na vyjadrenie svojich pocitov jedna-dve vety. "Petra je zlatá hviezda," napísal minister financií SR Igor Matovič (OĽANO). "Boli to nervy, ale Vlhová! Gratulácia a rešpekt", uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). "Neskutočné, úžasné," nadchýna sa minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini zdôraznil, že Vlhová urobila obrovskú radosť celému Slovensku. "Veľmi sa teším a Petre gratulujem."

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár si zaspomínal na obdobie, keď sa s Petrou Vlhovou stretol na pôde Žilinského samosprávneho kraja. "Už vtedy ma upútali na nej odhodlanie a húževnatosť pri rozvíjaní jej prirodzeného talentu. A toto prispelo k jej výborným výsledkom na rôznych súťažiach a najnovšie aj na zimnej olympiáde. Právom môžeme byť na ňu hrdí," uviedol podpredseda parlamentu.

Petra Vlhová získala v stredu na ZOH 2022 v Pekingu zlatú medailu v slalome. Je to zároveň prvá medaila, ktorú dosiahlo na olympiáde Slovensko v alpskom lyžovaní.

Rezort školstva na čele s B. Gröhlingom blahoželá P. Vlhovej k zlatej medaile


Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR na čele so šéfom rezortu Branislavom Gröhlingom (SaS) blahoželá lyžiarke Petre Vlhovej k zisku zlatej medaily v slalome na Zimných olympijských hrách v Pekingu.

Radosť z jej výhry vyjadril na sociálnej sieti aj štátny tajomník rezortu školstva pre oblasť športu Ivan Husár. "Petra Vlhová systémom Tom a Jerry získala v Pekingu zlato v slalome," uviedol Husár.

Radosť zo zisku najcennejšieho kovu vyjadril aj splnomocnenec vlády pre mládež a šport Karol Kučera (OĽANO).

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová je olympijská víťazka v slalome. V stredajšej súťaži na ZOH 2022 v Pekingu triumfovala z ôsmeho miesta po prvom kole. Vlhová získala pre Slovensko historický cenný kov v alpskom lyžovaní pod piatimi kruhmi a prvú medailu na Zimných olympijských hrách 2022.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová pózuje na pódiu so zlatou medailou po jej víťazstve v 2.kole slalomu žien v alpskom lyžovaní na ZOH 2022 v Pekingu, v stredisku Jen-čching 9. februára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann

Gantnerová-Šoltýsová o zlate Vlhovej: Po splnení cieľa opadne ťarcha


Po splnení cieľa, ktorým bola zlatá olympijská medaila v slalome, opadne z Petry Vlhovej ťarcha vyplývajúca z vysokých očakávaní. Myslí si to trojnásobná účastníčka ZOH Jana Gantnerová-Šoltýsová, ktorá vyzdvihla jazdu slovenskej lyžiarky v 2. kole, v ktorom najlepšie zvládla kľúčové pasáže. "Ukázalo sa, akú dôležitú rolu majú stavitelia trate," povedala Gantnerová-Šoltýsová pre TASR.

Vlhová bola po 1. kole stredajšej súťaže až na 8. mieste. Za priebežnou líderkou Lenou Dürrovou z Nemecka zaostávala o 72 stotín sekundy. "Dôležité bolo, že Petrina strata nebola veľká. Stále bolo v hre akékoľvek umiestnenie vrátane medailových priečok. Pred sebou mala pretekárky, ktoré na ňu zvyčajne strácajú aj pol sekundy, takže to nemala zle rozohrané. Pretekárky, ktorým lepšie vyšlo prvé kolo, nie sú až také technické. Aj Petra mala v druhom kole maličké zaváhania, no kľúčové bolo, že zvládla náročnú pasáž s dvojbránou. Trať druhého kola už bola taká, aká má byť na olympijských hrách. Prvé kolo som sledovala zo záznamu, ale ešte predtým, než sa išlo druhé. Myslím si, že v prvom kole bola príliš jednoduchá trať. V druhom to bolo technickejšie, čo viac vyhovovalo Petre," povedala bývalá československá zjazdárka, ktorej piate miesto v zjazde zo Sarajeva 1984 bolo doteraz najlepším umiestnením Slovákov v špeciálnych alpských disciplínach v histórii ZOH. Vlhovej zlatú jazdu sledovala v priamom prenose a vedela sa vžiť do jej pocitov po jazde v 2. kole: "Po svojej jazde nemala až taký náskok, aby bola spokojná. Prvý dojem preto asi nemala najlepší, ale ukázalo sa, že oveľa lepšie sa asi nedalo ísť."

Slovenka nemala ideálny vstup do ZOH v Pekingu, keď v pondelňajšom obrovskom slalome obsadila 14. miesto. Vtedy sa v oboch kolách sťažovala na podložku trate, s ktorou sa ťažšie vyrovnávali aj iné pretekárky. "Ukázalo sa výhodné, že ako prvý išla obrovský slalom. V ňom mala štartové číslo 1 a rozhodne nie je jednoduché otvárať olympijské hry. Musela si zvyknúť aj na sneh a špecifickú podložku. V slalome už absolvovala tretiu a v druhom kole, ktoré zajazdila fantasticky, štvrtú súťažnú jazdu na tomto snehu a bolo cítiť, že si naň zvykla. Som veľmi rada, že sa jej slalom takto vydaril," povedala Gantnerová-Šoltýsová pre TASR.

Vlhová bola v Pekingu najväčšia slovenská adeptka na medailový úspech. Jej forma zo slalomov Svetového pohára, v ktorom si v predstihu zabezpečila malý krištáľový glóbus, ju posunula do pozície najväčšej favoritky na zlato. Najvyšší cieľ napokon splnila. "Bolo jasné, že jej cieľ je zlato v slalome. Dnes ho získala a myslím si, že nielen z Petry, ale aj z jej tímu teraz opadne ťarcha vysokých očakávaní. Teraz sa môžu sústrediť na ďalšie disciplíny, v ktorých môže dosiahnuť úspech. Šancu má veľkú, najmä v alpskej kombinácii a nepochybujem o tom, že ju správne uchopí," dodala Gantnerová-Šoltýsová.