Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Bratom Velitsovcom udelili čestné občianstvo mesta

Na snímke slovenskí cyklisti Martin (vľavo) a vpravo Peter Velitsovci počas tlačovej konferencie Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa púchovského primátora M. Michalca sa spolu s bratmi Velitsovcami stali čestnými občanmi mesta aj nestor industriálnej výroby v Púchove a v SR Š. Rosina starší a in memoriam herec V. Hodoň.

Púchov 2. októbra TASR – Dvojnásobný majster sveta v cestnej cyklistike v časovke družstiev Peter Velits sa spolu s bratom Martinom stali čestnými občanmi mesta Púchov. Čestné občianstvo udelili úspešným cyklistom pri príležitosti 770. výročia prvej písomnej zmienky o meste.

Podľa púchovského primátora Mariána Michalca sa spolu s bratmi Velitsovcami stali čestnými občanmi mesta aj nestor industriálnej výroby v Púchove a na Slovensku Štefan Rosina starší a in memoriam herec Viliam Hodoň.

"Mesto Púchov udelilo čestné občianstvo prvýkrát po desiatich rokoch. Doteraz sa týmto najvyšším samosprávnym vyznamenaním v Púchove mohlo hrdiť iba osem osôb. Udelenie čestného občianstva Púchova bolo spojené s otvorením nového mestského divadla, jediného, ktoré sa na Slovensku stavalo od roku 1989. Na slávnosti sa zúčastnili aj baróni z nemeckej a talianskej vetvy rodu Hoenningovcov, ktorých pradedo barón Emil Johannes Friedrich Hoenning O'Carroll v Púchove objavil pozostatky diluviálneho človeka a je v meste pochovaný," priblížil Michalec.

Ako dodal, mesto Púchov spoločne s bratmi Velitsovcami a ich otcom plánujú v budúcom roku prípravu mládežníckeho cyklistického kempu, do ktorého chcú pozvať aj víťaza Tour de France, Giro d'Italia a Vuelty Alberta Contadora, ktorý žije v Pinte, družobnom meste Púchova v Španielsku.