Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

K diplomatickému bojkotu hier v Pekingu sa pripojila aj Kanada

Na archívnej snímke z 23. apríla 2021 kanadský premiér Justin Trudea. Foto: TASR/AP

Čína čelí dlhodobo kritike pre porušovanie ľudských práv.

Londýn 8. decembra (TASR) - K štátom, ktoré diplomaticky bojkotujú ZOH 2022 v Pekingu, sa pridala aj Kanada. V stredu to potvrdil premiér Justin Trudeau. V ten istý deň podporili bojkot aj Veľká Británia, Austrália a Litva.

"Podobne ako mnoho (našich) partnerov po celom svete sme extrémne znepokojení opakovaným porušovaním ľudských práv zo strany čínskej vlády," povedal kanadský premiér na tlačovej konferencii.

"Preto dnes oznamujeme, že túto zimu na olympijské a paralympijské hry do Pekingu nevyšleme žiadne diplomatické zastúpenie," dodal Trudeau a zároveň podotkol, že kanadskí športovci budú na hrách súťažiť.

Kanada sa tak v diplomatickom bojkote podujatia pripojila k Spojeným štátom i ďalším spojencom, pripomína AFP.

Spojené štáty bojkot oznámili v pondelok v súvislosti "genocídou" Číny voči ujgurskej menšine v regióne Sin-ťiang i ďalším porušovaním ľudských práv. V stredu sa k nim okrem Kanady pripojila aj Austrália a Británia.

Vzťahy Kanady a Číny sa dostali na bod mrazu v súvislosti so zadržaním dvoch kanadských štátnych príslušníkov Pekingom. Došlo k tomu v reakcii na zatknutie Meng Wan-čou, dcéry zakladateľa spoločnosti Huawei, na základe amerického zatykača v Kanade. Všetci traja boli prepustení a repatriovaní v septembri, pripomína AFP.

Podľa britského premiéra Borisa Johnsona a na podujatí nezúčastní žiaden minister. "Pripojíme sa k diplomatickému bojkotu zimných olympijských hier v Pekingu," povedal počas zasadnutia Dolnej snemovne britského parlamentu: "Vláda neváha upozorniť na tento problém, urobil som tak aj pri poslednom rozhovore s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom," dodal britský premiér.

Čína čelí dlhodobo kritike pre porušovanie ľudských práv. Americkí predstavitelia pred dvoma dňami v súvislosti s bojkotom hier vyhlásili, že považujú kroky čínskej vlády namierené voči Ujgurom a príslušníkom ďalších prevažne moslimských menšín v oblasti Sin-ťiang na západe krajiny za genocídu a zločiny proti ľudskosti. Množstvo ľudskoprávnych organizácií vyzvalo aj na úplný bojkot hier v Pekingu.