Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Veľký obrat Levíc v EP FIBA priniesol postup, Madzin: Neskutočné

Na snímke tréner Levíc Michal Madzin. Foto: TASR - Oliver Ondráš

V priamej konfrontácii o postup dokázali po veľkom obrate zdolať českú Opavu 94:80 a zabezpečiť si pokračovanie v Európskom pohári FIBA.

Levice 1. decembra (TASR) – Basketbalisti Patriotov Levice zažili v stredu pamätný večer, ktorý by sa dal porovnať k zisku majstrovského titulu, alebo k celkovému víťazstvu v Alpsko-jadranskom pohári. V priamej konfrontácii o postup dokázali po veľkom obrate zdolať českú Opavu 94:80 a zabezpečiť si pokračovanie v Európskom pohári FIBA.

Česko-slovenská konfrontácia sa veľmi dlhú dobu vyvíjala lepšie pre hostí. Ešte aj v poslednej štvrtine viedol vicemajster z Opavy dvojciferným rozdielom a v podstate mal na dosah pokračovanie v súťaži. „Nikdy sme neprestali veriť. Od prvej minúty sme verili, že to môže vyjsť a na konci sa udialo niečo takéto. Som neuveriteľne šťastný a hrdý na toto družstvo. Myslím si, že kľúčová bola naša energia v obrane, odstavovanie a v útoku sme hrali veľmi múdro. Podarilo sa nám premeniť niektoré otvorené strely, využiť protiútoky. Keď sa toto podarí, tak sa hrá vždy ľahšie,“ povedal pre TASR jeden z hrdinov zápasu, autor 37 bodov Miha Lapornik.

Všetko odštartovalo od reprezentanta Slovinska 8 a pol minúty pred koncom, keď aj za pomoci zaplneného hľadiska vycítili Levičania šancu na to, že by túto postupovú bitku mohli nielen zdramatizovať, ale aj v nej uspieť. „Nikdy sa netreba vzdať. Prišli sme a predviedli sme poriadnu bitku o postup. Ťažko sa dá opísať, čo viedlo k obratu. Ako družstvo sme sa stmelili, zabojovali a napokon vyhrali. Na takýto zápas si vo svojej profesionálnej kariére nepamätám, ale po tomto stretnutí sa mi rozhodne vryje do pamäti. Je to svojim spôsobom pokračovanie rozprávky, ktorá začala v Malage. Išli sme krok po kroku, stále sme verili, že by to mohlo vyjsť. A pozrite sa, kde sme teraz,“ prezradil svoje dojmy pivot Deshawn Freeman.

Víťazstvo o 14 bodov poslalo jeho spoluhráčov ďalej a českému tímu nachystali predčasnú stopku v súťaži. Takýto scenár asi len málokto čakal pred odvetnou časťou prvej fázy Európskeho pohára FIBA, keď mali Levičania na konte tri prehry a boli na poslednom mieste tabuľky. S tým súhlasí aj kouč Patriotov: „Keď by mi niekto povedal po treťom zápase v skupine, ktorý bol v Opave, že to dáme, tak by som mu neveril. To isté platilo v momente, keď sme v tomto stretnutí prehrávali o 15 bodov a bolo ťažko uveriteľné, že by sa to mohlo podariť. Je to proste niečo neskutočné a neuveriteľné. Príde množstvo ťažkých zápasov, ale išli sme si za tým a bojovali sme, aby sa to udialo. Stalo sa to a je to fakt.“

Pre Levičanov je basketbalové leto a jeseň v podstate písaním novej kapitoly vo svojej histórii. Najskôr úspechy na kvalifikačnom turnaji Ligy majstrov v Malage, kde sa ich jazda skončila až vo finále proti domácemu tímu a teraz ďalšie účinkovanie s úspešným koncom v Európskom pohári FIBA. Odmenou je porcia šiestich zápasov proti Budivelniku Kyjev, Hapoelu Haifa a Karhu Basket. „Mali sme horšie zápasy, ale nikdy sme neprestali veriť a teraz sme tu, s postupovou miestenkou v ďalšej fáze. Neprestaneme bojovať, chceme pokračovať v tom, čo sme robili aj doteraz. Je to historická vec pre tento klub a ukazuje to celej Európe, že aj na Slovensku sa hrá dobrý basketbal. Diváci môžu vidieť ďalších 6 zápasov, plánujeme v nich vydať zo seba maximum,“ zhodnotil Lapornik úspech.

Levice idú v šľapajach Prievidze, ktorá sa ako prvá zo Slovenska dokázala dostať do druhej fázy Európskeho pohára FIBA. „Je to pre nás všetkých obrovská reklama. Postup do ďalšej fázy znamená, že o tých tímoch sa už vie. Je to veľká vec v našich kariérach. Poďme urobiť maximum, aby sme ukázali konkurencieschopnosť a dôstojnosť,“ uviedol Madzin.