Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

VEĽKÝ PREHĽAD: Ťahákom štvrťfinále duel ČR s USA a severské derby

Český hráč Dominik Kubalík (vľavo) oslavuje so spoluhráčmi po tom, ako strelil úvodný gól v zápase A-skupiny Česko - Kanada na MS v ľadovom hokeji 2024 v Prahe 21. mája 2024. Foto: TASR/AP

Slováci sa sťahujú do hlavného mesta ČR, kde sa v prvej fáze vyraďovacích súbojov stretnú s favorizovanou Kanadou (16.20).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha/Ostrava 22. mája (TASR) - Hlavnými ťahákmi štvrťfinálového programu 87. hokejových MS budú v pražskej O2 aréne duel domácich Čechov s USA a severské derby v Ostrave medzi Fínskom a Švédskom (oba 20.20 SEČ). Slováci sa sťahujú do hlavného mesta ČR, kde sa v prvej fáze vyraďovacích súbojov stretnú s favorizovanou Kanadou (16.20), v rovnakom čase budú o postup do semifinále bojovať aj Švajčiari proti Nemcom.

Česi potrebovali v utorňajšom záverečnom stretnutí A-skupiny naplno bodovať proti Kanade, ak chceli postúpiť z prvého miesta. Mužstvo trénera Radima Rulíka síce dokázalo dvakrát vyrovnať, napokon však proti obhajcovi titulu ťahalo za kratší koniec v predĺžení (3:4 pp). Vo večernom súboji tak Česi čakali na meno svojho súpera a víťazstvo Švajčiarov nad Fínmi (3:1) im napokon prisúdilo USA. Oba tímy sa stretli v rovnakej fáze aj na minuloročnom svetovom šampionáte v Tampere, kde zámorský tím zvíťazil 3:0. Americký výber však nemá v kádri žiadneho hráča, ktorý sa predstavil vo vlaňajšom stretnutí s Čechmi. Oveľa väčšiu silu nemajú len USA, ale aj Česi, ktorých pred záverom skupinovej fázy posilnili útočníci David Pastrňák s Pavlom Zachom z Bostonu Bruins, krátko predtým aj Martin Nečas z Caroliny Hurricanes. Cieľ Čechov je tak jasný, oplatiť svojmu súperovi vyradenie spred roka a rovnako z dvoch predošlých domácich šampionátov, na ktorých vždy Česi prehrali posledný zápas práve s Američanmi. Pred 20 rokmi v Prahe vypadli vo štvrťfinále (2:3 sn), v roku 2015 prehrali zápas o bronz (0:3). Rulík pre Českú televíziu uviedol, čo bude pre jeho zverencov kľúč k úspechu: "Nastavenie, minimum chýb a hrať výborne v systéme. Veriť si a mať sebavedomie, potom s podporou, ktorú na tomto turnaji máme, si musíme ísť od prvej minúty za postupom."

Američania si víťazstvom nad Lotyšskom zabezpečili druhé miesto v skupine. Okrem toho "pomohli" aj k postupu tímu Craiga Ramsayho. Slováci podvečer pred vlastným súbojom proti favorizovanému Švédsku čakali aj na výsledok tohto zápasu, v ktorom im štvrťfinálovú definitívu zabezpečila prehra Lotyšov 3:6. Zámorský tím si vypracoval trojgólový náskok, a hoci sa v záverečnom dejstve Lotyši dotiahli na rozdiel gólu, USA opäť prepli na vyšší rýchlostný stupeň a duel dotiahli do zdarného konca. Kapitán amerického výberu Brady Tkachuk po stretnutí povedal o extra motivácii, ktorá ho "zaväzovala" nedopustiť zaváhanie s Lotyšskom a komplikácie pre Slovensko. "Sústredím sa výlučne na náš tím a americký úspech, ale myslím si, že vo veľkom meradle môžem toto víťazstvo venovať Pavlovi Demitrovi. Bol to jeden z najlepších kamarátov môjho otca a ten si ich vzťah stále váži," pripomenul útočník Ottawy priateľský vzťah Demitru a svojho otca Keitha Tkachuka.

Švédi prešli základnou skupinou ako jediný tím bez straty bodu a s najlepším skóre na MS (35:9). Obrovská sila na každom poste pasuje "tri korunky" do pozície favorita aj v severskom derby proti Fínsku, no "Suomi" už neraz ukázali svoj charakter turnajového mužstva. Fíni sa prekvapujúco strachovali o postup do záverečného dňa základných skupín. Napokon však všetko za nich vyriešili Rakúšania, ktorí mohli dostať favorita pod tlak, no v utorok napoludnie proti Veľkej Británii výhodnú pozíciu nezvládli a prehrali 2:4. Fíni tak vo večernom stretnutí so Švajčiarmi nehrali prakticky o nič, keďže už s istotou vedeli, že skončia v skupine na štvrtej pozícii a budú čeliť Švédom. Mužstvo Jukku Jalonena podalo proti Švajčiarsku vlažný výkon, ktorému chýbalo viac priamočiarosti a ofenzívnej snahy. Po dvoch tretinách severania vyslali na bránku Helvétov iba 10 striel (celkovo 16) a prehrali 1:3. Navyše v 59. minúte zbytočne oplácal predošlý čistý zákrok fínsky kapitán Mikael Granlund, ktorý krosčekom zasiahol do brady obrancu Andreu Glausera. Od arbitrov videl trest do konca stretnutia a počas voľného dňa bude zrejme čeliť disciplinárnemu konaniu. "Pozeráme sa už iba smerom dopredu, čaká nás štvrťfinále a dôležité je vyhrať ďalší duel," uviedol po stretnutí so Švajčiarskom útočník Jere Innala.

Pre Švajčiarov bola motivácia proti Fínom jasná. Ak sa chceli v "áčku" dostať pred Čechov, potrebovali "Suomi" zdolať. Zároveň sa tým mužstvo Patricka Fischera vyhlo Američanom a zopakuje si vlaňajšie štvrťfinále proti Nemecku. To však dopadlo pre Švajčiarov zle, keďže v ňom podľahli svojmu susedovi 1:3. Cieľom bude odplata nielen za vlaňajšie vyradenie, ale aj za ďalšie dve v rovnakej fáze v predošlých štvrťfinálových konfrontáciách na MS (2021 a 2010). Švajčiari vyradili Nemcov pred bránami semifinále naposledy v roku 1992. Nemecko na turnaji zvládlo všetky stretnutia s papierovo slabšími, resp. porovnateľnými súpermi. Proti favorizovaným Švédom a Američanom však nedokázali držať krok a prehrali vysoko 1:6. "Tešíme sa z účasti vo štvrťfinále, ale chceli by sme byť ako tím viac konzistentní. Musíme zapracovať na tom, aby sme zlomili dynamiku súpera a prevzali iniciatívu. Ak to dokážeme vyriešiť, myslím si, že môžeme vyhrať ďalšie zápasy na turnaji," uviedol nemecký obranca Maksymilian Szuber.

Program štvrťfinále MS, štvrtok 23. mája:

16.20 Kanada - SLOVENSKO (Praha)
16.20 Švajčiarsko - Nemecko (Ostrava)
20.20 USA - Česko (Praha)
20.20 Švédsko - Fínsko (Ostrava)