Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Verstappen dostal superlicenciu a v piatok môže prepísať históriu

Max Verstappen Foto: Scuderia Toro Rosso

Na Veľkej cene Japonska zasadne do kokpitu tímu Toro Rosso, keď nahradí Jeana-Érica Vergneho.

Berlín 29. septembra (TASR/Teraz.sk) - Holanďan Max Verstappen je pripravený prepísať históriu formuly 1. Tri dni po svojich 17. narodeninách sa v piatok stane najmladším jazdcom v histórii, ktorý sa predstaví na oficiálnom tréningu najprestížnejších motoristických pretekov. Na Veľkej cene Japonska zasadne do kokpitu tímu Toro Rosso, keď nahradí Jeana-Érica Vergneho.

Predstavitelia Toro Rosso v pondelok potvrdili, že jazdec dostal požadovanú superlicenciu a má povolenie jazdiť v seriáli F1. Syn bývalého jazdca Josa Verstappena už predtým podpísal kontrakt s Toro Rosso na budúcu sezónu a stane sa tak najmladším jazdcom v pretekoch F1 vôbec. V historických tabuľkách predstihne Španiela Jaimeho Alguersuariho, ktorý mal 19 rokov a 125 dní pri svojom debute na Hungaroringu 2009.

"Je to splnenie sna a pred niekoľkými mesiacmi som si to ani nepredstavoval," povedal Max Verstappen. "V Suzuke som už bol, ale súťažil som len na motokárovej trati, ktorá sa nachádza vedľa spätnej rovinky hlavnej trate."

Zaujímavé je aj to, že Verstappenov otec Jos zažil svoju formulovú premiéru na rovnakom mieste. Stalo sa tak pred dvadsiatimi rokmi v Benettone. "Otec súťažil v Suzuke mnohokrát a povedal mi, že na začiatok to nie je jednoduchá trať. Pre mňa to bude veľmi cenná skúsenosť. Budem môcť stráviť čas v aute a zvyknúť si na spoluprácu s ľuďmi z tímu. Budem sa môcť pripravovať na budúci rok."

"Nepôjdem tam prekonávať žiadne rekordy, chcem len zbierať skúsenosti," skonštatoval ďalej holandský mladík. "Jeden deň som sa tejto trati venoval na simulátore, čo mi trochu pomohlo, ale nie je to náhrada skutočnej jazdy. Prvý dojem mi hovorí, že to nie je ľahký okruh. Náročné je hlavne zvládnutie prvých esíčok. K dispozícii budem mať hodinu a pol. Teším sa na odvedenie dobre práce tak pre mňa, ako aj pre tím."

"Už teraz sa zúčastniť na tréningu je pre mňa splnený sen. Je to skvelá príprava a cenná skúsenosť pred budúcou sezónou," uviedol talentovaný Verstappen.