Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Veslár Rédr s právom pobiť sa o Londýn, Vančo na skvelom 8. mieste

Veslovanie Foto: TASR/AP

André Rédr sa na úvodnom podujatí SP v Belehrade presadil na úkor o sedem rokov staršieho Lukáša Babača

Belehrad 5. mája (TASR) - V boji o miestenku na olympijských hrách v Londýne bude v skife ťažkých váh Slovensko zastupovať André Rédr.

Len 20-ročný člen Slávie STU Bratislava sa na úvodnom podujatí Svetového pohára v Belehrade, ktorý bol zo slovenského pohľadu nominačnými pretekami, presadil na úkor o sedem rokov staršieho Lukáša Babača z VK Sĺňava Piešťany a 20.-22. mája sa predstaví na kvalifikačnej regate OH vo švajčiarskom Luzerne.

Obaja borci najskôr v piatok na Sáve neuspeli v rozjazdách a čakali ich preto podvečer opravy a v nich sa ocitli zhodne vo 4. jazde. Rédr už po úvodnej štvrtine dvojkilometrovej trate získal vyše štvorsekundový náskok a dlho sa pohyboval na druhej priečke znamenajúcej postup do semifinále.

Ešte pred poslednou päťstovkou sa pred neho dostal favorizovaný Číňan Liang Čang, no do cieľa dorazil účastník premiérových olympijských hier mládeže 2010 v Singapure s náskokom takmer 30 sekúnd pred Babačom. V sobotu preto bojoval v C-finále a obsadil konečnú 16. priečku, jeho reprezentačný kolega a rival vyhral D-finále a skončil devätnásty.

"Rozjazdy som mal veľmi ťažké a s niekoľkými favoritmi. Aj preto som sa snažil iba neskončiť posledný a ušetriť nejaké sily na opravy. V nich som zo začiatku sledoval aj Lukáša, no postupne som už nebral na neho ohľad a snažil som sa zabojovať o semifinále," povedal pre TASR Rédr a pokračoval: "Pre mňa osobne víťazstvo nad Lukášom nie je prekvapením. Ja som si na neho trúfal už aj vlani, ale vtedy mi plány skrížili zdravotné problémy."

Vicemajster sveta v skife ľahkých váh z roku 2010 Babač však ešte teoreticky možno nie je bez šance zabojovať o svoju druhú olympiádu v kariére. Podobne ako v roku 2004 v Aténach, kde štartoval s Ľubošom Podstupkom, prichádza ešte do úvahy aj dvojskif ľahkých váh, keďže súťaž jednotlivcov "ľahkáčov" nie je olympijskou disciplínou.

Chrobáka vedeniu Slovenského veslárskeho zväzu pri tejto alternatíve nasadil do hlavy svojím piatkovým výkonom len 17-ročný Babačov oddielový kolega z Piešťan Richard Vančo, ktorý pri svojej premiére na SP postúpil z rozjázd priamo do semifinále. V sobotňajšom druhom semifinále obsadil poslednú šiestu priečku, no po druhej pozícii v B-finále obsadil skvelé konečné 8. miesto.

"V pondelok je posledný deň na nahlásenie štartu v olympijskej kvalifikácii v Lucerne a my sa budeme musieť dovtedy rozhodnúť, či prihlásime iba Rédra, alebo aj dvojskif ľahkých váh, v ktorom je na svete obrovská konkurencia," vyhlásil generálny sekretár SVZ Alexander Dénes.