Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Matej Beňuš túži po ďalšom olympijskom štarte

Na snímke vodný slalomár Matej Beňuš počas tlačovej konferencie Športového Centra Polície (ŠCP) s Matejom Beňušom 25. januára 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Na ceste k jeho splneniu musí uspieť v náročnom kvalifikačnom procese.

Bratislava 25. januára (TASR) – Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš má pred sebou v nasledujúcej sezóne jasný cieľ - vybojovať si účasť na OH 2024 v Paríži. Na ceste k jeho splneniu musí uspieť v náročnom kvalifikačnom procese.

"Som po operácii kolena, dobieham, čo som zameškal. V zimnej príprave som veľa behal aj bežkoval na lyžiach, čo milujem, absolvoval som bežecké sústredenie v Rakúsku. Na vode pádlujem v Dunaji aj v Karlovej Vsi, pracujem v posilňovni. V tréningu ide všetko podľa plánu, sezóna bude dlhá, preto začíname o niečo neskôr ako bývalo zvykom. Prvým krokom bude dostať sa do slovenskej reprezentácie a potom na olympiádu, “ uviedol na stredajšej tlačovej konferencii člen Športového centra polície, strieborný medailista v C1 z OH 2016 Matej Beňuš.



O kvalifikačných kritériách informoval jeho tréner Matúš Hujsa: "Celá sezóna je špecifická v tom, že nás čaká globálna kvalifikácia na OH a súčasne aj interná kvalifikácia medzi Slovákmi na tieto olympijské hry. Ďalšou novinkou je, že vodný slalom je po prvý raz zaradený do programu Európskych hier (EH) v poľskom Krakove, kde má Slovensko tri miestenky. Sezóna bude dlhá a neštandardne ju budeme končiť v októbri na poslednom kole Svetového pohára. Tým, že zimnú prípravu začíname neskôr, sme jarnú prípravu posunuli do prvej polovice februára a marca. Hlavnými pretekmi, ktoré predchádzajú EH a internej kvalifikácii, sú domáce nominačné preteky na začiatku mája na tradičných miestach v Liptovskom Mikuláši a v Bratislave-Čuňove. Po týchto pretekoch začína medzinárodná sezóna tromi pretekmi Svetového pohára a Európskymi hrami. Potom od augusta do októbra nás čaká interná nominácia, v rámci ktorej sa uskutočnia dva Svetové poháre v Španielsku a Francúzsku a majstrovstvá sveta v Londýne. Na internej nominácii môžu štartovať všetci slovenskí pretekári, po nich sa vytvorí bodované poradie, prvé tri lode sa nominujú do reprezentačného družstva, ktoré následne pokračuje v medzinárodnej sezóne. Na EH si vybojuje olympijskú miestenku najlepšia krajina v daných pretekoch. Na septembrových MS v Londýne bude globálna kvalifikácia v jednotlivých kategóriách, kde sa bude v jednotlivých kategóriách postupovať podľa poradia krajín. Celkove sa na OH kvalifikuje v C1 mužov 12 krajín, v K1 16 krajín plus 1 krajina z kontinentálnej kvalifikácie na EH."



Tridsaťštyriročný Beňuš má už toho veľa za sebou a tak sa nadchádzajúcej sezóny neobáva. "Som už dosť skúsený. Chcem sa dobre pripraviť na slovenské nominačné preteky, ktoré nebudú zadarmo. Na domácich tratiach vedia v porovnaní s nami zajazdiť vyrovnané časy aj slabší pretekári. Je medzi nami zdravá rivalita. Na všetkých divokých vodách Svetového pohára som už štartoval, spolu s trénerom sme si boli pozrieť aj olympijskú trať v Paríži, kde sa tiež budeme pripravovať." Novinkou v príprave Beňuša je pádlovanie: "Začal som si prehadzovať pádlo do ľavej ruky. Aj kvôli tomu jazdím každý deň poctivo na Dunaji a prehadzujem si pádlo. V jeseni som to už skúšal aj v Paríži a Londýne, mám z toho dobrý pocit. V pretekoch bude veľmi veľa záležať na danej trati a kombinácii, ako bude posunutá, čo si musím vyhodnotiť tesne pred jazdou, či sa mi to oplatí alebo neoplatí. Trénujem viac ľavú ruku, ale to neznamená, že pravú zanedbávam. Dvojtýždňové jarné sústredenie na divokej vode absolvujem vo Francúzsku, na ostrove Réunion.“