Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Šport

VIDEO: Dnes si pripomíname 39. výročie triumfu Československa na ME

Antonín Panenka a jeho rozhodujúca penalta - "panenkovský dloubák". Foto: www.uefa.com

Spoločná história Čechov a Slovákov pamätá veľké výhry aj prehry. V roku 1976 sa nám klaňala celá Európa.

Bratislava 20. júna (Teraz.sk) - Presne pred 39 rokmi sa odohral v Belehrade jeden z najpamätnejších zápasov futbalovej histórie Československa. ČSSR porazilo Západné Nemecko po penaltách, rozhodujúca bola legendárny "panenkovský dloubák".



Na záverečnom turnaji ME 1976 v Juhoslávii našim nikto neveril. Semifinálové dvojice tvorili ČSSR - Holandsko a Juhoslávia - NSR.

Radosť európskych šampiónov v Belehrade 1976.
Foto: www.uefa.com

Veľké finále ME sa konalo 20. júna 1976 na štadióne Crvenej zvezdy Belehrad. Stretnutie, ktoré sa navždy zapísalo zlatými písmenami do našej histórie. Odhodlaní Čechoslováci čelili v súboji o titul úradujúcim majstrom Európy aj sveta.

Góly Jána Švehlíka a Karola Dobiáša v úvodnej polhodine znamenali rýchly komfortný náskok pre zverencov trénerského tandemu Ježek - Vengloš. Nemci nezložili zbrane a v predposlednej minúte duelu dokázali po rohu vyrovnať na 2:2. Predĺženie rozhodnutie neprinieslo, a tak musela prísť penaltová lotéria.

Naši začínali prví. Masný dal, rovnako na druhej strane i Bonhof. Úspešnými realizátormi boli aj Nehoda, Flohe, Ondruš, Bongartze, Jurkemik. Štvrtým Nemcom bol Hoeness, ktorý ale netrafil ani bránu. ČSSR malo veľký mečbal.

Jedenásť statočných z finále ME 1976 v drese ČSSR: zľava naši Anton Ondruš, Ivo Viktor, Karol Dobiaš, Jozef Čapkovič, Marián Masný, Jozef Móder, Ján Švehlík, Ján Pivarník, Antonín Panenka, Zdeněk Nehoda, Koloman Gögh.
Foto: www.uefa.com

Posledným v sérii bol futbalista pražských Bohemians s vynikajúcou kopacou technikou - Antonín Panenka. Panenka sa rozbehol, pred loptou ešte zvoľnil rozbeh. Nemecký brankár sa hodil k žrdi. Lopta pomaličky ako padajúci list dopadla do stredu bránky. "Vršovický dloubáček" rozhodol, Karol Polák zvestoval domov informáciu o historickom úspechu futbalovej reprezentácie: „Panenka..., góóóól, góól! Sme majstri Európy na rok sedemdesiatšesť!“

Trnavská spomienková repríza 1998

V Trnave sa 23. mája 1998 uskutočnila repríza finále Majstrovstiev Európy 1976 z Belehradu Československo - Nemecko. Zápas sa skončil podobne ako pred 22 rokmi 2:2 a na pokutové kopy vyhralo Česko-slovensko 3:2. Na sn. sa pred začiatkom zápasu zdravia kapitáni Nemecka Manfred Kaltz (vľavo) a Česko-slovenska Karol Dobiáš.
Foto: TASR/Vlado Benko