Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Víkend sľubuje veľké futbalové finále. Prinášame zopár zaujímavostí

Foto: TASR/AP

Na štadióne vo Wembley sa v sobotu rozhodne o víťazovi Ligy majstrov, najprestížnejšej futbalovej trofeje na klubovej úrovni.

Bratislava 24. mája (TASR) - Sobotňajšie vyvrcholenie futbalovej Ligy majstrov 2012/2013 medzi Borussiou Dortmund a Bayernom Mníchov sa začne o 20.45 h pod vedením talianskeho arbitra Nicolu Rizzoliho a bude to po siedmy raz v histórii na štadióne vo Wembley (1963, 1968, 1971, 1978, 1992 a 2011). V čisto nemeckom finále útočia "žlto-čierni" na svoju druhú trofej v histórii, bavorský klub triumfoval doteraz v európskej klubovej súťaži číslo jeden štyrikrát.

Bayern má renomé najbohatšieho a najúspešnejšieho nemeckého klubu, ktorý v Lige majstrov naposledy triumfoval v sezóne 2000/2001. Omladený Dortmund získal prestížnu trofej v ročníku 1996/1997, pričom v roku 2005 sa klub len s ťažkosťami vyhol finančnému krachu. Bundesliga tak doplnila kvarteto najvyšších národných súťaží s visačkou renomovanosti s čisto "svojim" globálnym finále. V roku 2000 bolo čisto španielske (Real Madrid - FC Valencia), v roku 2003 talianske (AC Miláno - Juventus Turín) a 2008 zasa anglické (Manchester United - FC Chelsea).

Klub z Vestfálska a Porúria zdvihol na najvyššiu športovú úroveň tréner Jürgen Klopp, ktorý prerušil na dve sezóny dominanciu Bayernu, pričom mníchovsky klub sa opäť vrátil na trón minulý mesiac. Futbalisti Bayernu si môžu povedať, že do tretice všetko dobré, pretože vo finále sa predstavia po tretí raz za posledné štyri roky... V sezóne 2009/2010 prehrali s Interom Miláno (0:2) a minulý rok zasa po jedenástkovom rozstrele s FC Chelsea (1:1). Lenže teraz zverenci trénera Juppa Heynckesa majú na dosah dokonca "treble".

Heynckes tak môže skompletizovať zbierku trofejí vrátane Nemeckého pohára len 12 mesiacov po tom, čo sa im stala nečakaná nepríjemnosť, aká by iným klubom "zlomila väzy". "To, že sme schopní postaviť sa po takej finálovej prehre z minulého roka, dokazuje, že moji hráči sú vyrezaní zo špeciálneho dreva," povedal Heynckes. "Práve preto som presvedčený, že zodvihneme trofej nad hlavy my. Máme neskutočnú mentálnu odolnosť."
Foto: TASR/AP

Pre niekoľkých hráčov Bayernu môže byť finále poslednou šancou získať významnú európsku trofej. Tvorca hry Bastian Schweinsteiger a kapitán Philipp Lahm majú za sebou úspešnú futbalovú kariéru, ale obaja budú mať čoskoro 30 rokov a šanca získať veľkú trofej im uniká. Francúzsky legionár Franck Ribery a holandský krídelník Arjen Robben už tiež zažili niekoľko finálových zápasov v kariére, ale rozhodne tentoraz už nechcú zostať naprázdno.

Ak Bayern zvíťazí v tohtoročnom finále, tak Heynckes sa stane 19. trénerom v histórii, ktorý získal európsky pohár dvakrát, pretože raz sa tešil s Realom Madrid (1997/1998). Súčasne by sa však stal len štvrtým kormidelníkom, ktorý triumfoval s dvoma odlišnými klubmi. Doteraz sa to poradilo len Ernstovi Happelovi (Feyenoord 1970, Hamburger SV 1983), Ottmarovi Hitzfeldovi (Dortmund 1997, Bayern 2001) a Jose Mourinhovi (FC Porto 2004, Inter Miláno 2010). "Sme takí naladení a pripravení na úspechom, že som to ešte nikdy predtým u žiadneho mužstva nevidel," skonštatoval Heynckes. "Samozrejme, že súčasne rešpektujeme to, čo Dortmund dosiahol. V tejto sezóne sme ich však zdolali v Nemeckom pohári, aj v domácom Superpohári a dvakrát remizovali v bundeslige. Tieto výsledky hovoria jasnou rečou."

Dortmund, ktorý v celej sezóne prehral len v semifinále LM na ihrisku Realu Madrid (2:0), prežíva senzačné tri roky. V roku 2011 získal nemecký primát, v nasledujúcej už oslavoval double a teraz bude bojovať o titul v Lige majstrov. Nečudo, že o hráčov Dortmundu má zrazu záujem väčšina významných európskych klubov.

"Ak by mi niekto pred sezónou povedal, že budeme hrať vo finále, tak by som mu neveril," povedal stredopoliar žlto-čiernych Jakub Blaszczykowski. "Pre nás, hráčov a celý klub, je to veľká udalosť. Nie mnohí z nás mali vôbec šancu hrať v takom finále. Je to vyvrcholenie našej dobrej sezóny v Lige majstrov," dodal poľský reprezentant.
Bez popisu
Foto: TASR/AP

Entuziazmus 45-ročného trénera Kloppa trochu pribrzdili informácie o zranení Maria Götzeho. Talentovaný futbalista, ktorý v lete paradoxne prestúpi do Bayernu, si poranil stehenný sval ešte v semifinále LM proti Realu Madrid. Za ofenzívneho stredopoliara musel bavorský klub zaplatiť 37 miliónov eur. Menšie zdravotné problémy s členkom má aj stopér Dortmundu Mats Hummels, ktorý by mal však byť do soboty fit.

Bavor Schweinsteiger považuje zranenie 20-ročného Götzeho za citeľné oslabenia Dortmundu. "Keď hráči ako Götze vypadnú z hry, tak to pocíti celé mužstvo," povedal tvorca hry Bayernu. "Škoda, že nemôže hrať, bol by to najväčší zápas v doterajšej kariére. Sympatizujem s ním. Dortmund však bude mať ďalších 11 hráčov, ktorí do toho pôjdu na sto percent. Rešpektujeme Borussiu Dortmund, ale verím, že je to len na nás, či prehráme alebo vyhráme. Ak ukážeme celý potenciál, tak je len málo mužstiev v Európe, ktoré nás môžu zdolať," dodal Schweinsteiger.

Pravdepodobné zostavy vo finále LM 2012/2013:

Borussia Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotič, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Kehl, Blaszczykowski, Grosskreutz, Reus - Lewandowski

Bayern Mníchov: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Schweinsteiger, Martinez - Robben, Müller, Ribery - Mandžukič

/Rozhodca: Nicola Rizzoli (Tal.)/


Borussia Dortmund




Bayern Mníchov






Zaujímavosti a štatistiky pred finále Ligy majstrov 2012/2013 vo Wembley:



vzájomná bilancia:

Borussia Dortmund - Bayern Mníchov - 100 súťažných zápasov

Dortmund vyhral 26, Bayern 45 zápasov, 29 remíz

Štvrťfinále LM 1997/1998:

Borussia Dortmund - Bayern Mníchov 0:0 a 1:0



najlepší strelci v tejto sezóne LM:

Dortmund - Robert Lewandowski 10, Marco Reus 4, Mario Götze a Felipe Santana obaja po 2

Bayern - Thomas Müller 8, Claudio Pizarro 4, Arjen Robben a Toni Kroos obaja po 3, Mario Gomez, Mario Mandžukič, Bastian Schweinsteiger a David Alaba všetci po 2

najviac štartov v tejto sezóne LM:

Dortmund - Roman Weidenfeller, Marcel Schmelzer, Marco Reus Robert Lewandowski všetci po 12

Bayern - Manuel Neuer a Thomas Müller obaja po 12



- Bayern pricestoval do Londýna na svoje tretie finále v posledných štyroch sezónach s tým, že by rád vymazal sklamanie z minuloročného finále v Mníchove, kde prehral v rozstrele s FC Chelsea. Za kratší koniec ťahal aj v roku 2010 s Interom Miláno. Bayernu však dodáva nádej aj fakt, že v tejto sezóne už Dortmund predstihol a to v domácej bundeslige.

- Bayern útočí na svoj piaty európsky primát a sebavedomie mu dodalo najmä semifinálové vyradenie FC Barcelony. Lenže zverenci Jürgena Kloppa zasa na ceste do finále zastavili Real Madrid, takže by radi zopakovali svoj jediný triumf z roku 1997.

- Bayern s Dortmundom v štyroch dueloch v sezóne 2012/2013 ani neprehral, pričom v bundeslige sa skončili obe stretnutia nerozhodne 1:1. V decembri v Mníchove Mario Götze odpovedal na gól Toniho Kroosa a v Dortmunde zasa Mario Gomez reagoval na presný zásah Kevina Grosskreutz.

- Bayern zdolal 12. augusta Dortmund 2:1 v nemeckom Superpohári, keď sa medzi strelcov zapísali v rozpätí piatich minút Mario Mandžukić a Thomas Müller, za žlto-čiernych odpovedal Robert Lewandowski. Zverenci Juppa Heynckesa zdolali Dortmund 1:0 aj vo februárovom štvrťfinále Nemeckého pohára, keď rozhodujúci gól obstaral Arjen Robben.

- Vo finále Nemeckého pohára 2007/2008 vyhral Bayern nad Dortmundom 2:1, ale žlto-čiernym sa podarila odplate v minuloročnom finále, keď vyhrali nad Bavormi 5:2. Góly dávali Šindži Kagawa, Mats Hummels, Lewandowski pridal hetrik a na druhej strane sa trafili do čierneho Robben a Franck Ribery.

- Bayern sa v prípade víťazstva môže s piatimi európskymi trofejami dotiahnuť v historickej tabuľke na tretí FC Liverpool medzi najúspešnejšími európskymi klubmi. Lepšie na tom v historickej tabuľke sú už len Real Madrid a AC Miláno. Finálová bilancia Bayern je štyri výhry a päť prehier. Bayern sa stal súčasne víťazom PVP 1966/1967 a Pohára UEFA v sezóne 1995/1996.

- Dortmund zdolal Juventus Turín 3:1 v Mníchove v ich jedinom finálovom stretnutí Ligy majstrov v ročníku 1996/1997. Posledný gól žlto-čiernych dal súčasný koordinátor mládeže v Dortmunde Lars Ricken, ktorý skóroval len 60 sekúnd potom, čo prišiel ako náhradník na hraciu plochu. Do hry vtedy zasiahol aj Michael Zorc, ktorý v súčasnosti plní v klube funkciu športového riaditeľa.

- Vtedajším trénerom Dortmundu bol Ottmar Hitzfeld, ktorý paradoxne doviedol Bayern do finále v rokoch 1999 a 2001. Dortmund je víťazom bývalej pohárovej súťaže PVP zo sezóny 1965/1966, ale v rokoch 1993 a 2002 okúsil trpkosť prehry vo finále Pohára UEFA.

- Ak Bayern zvíťazí v tohtoročnom finále, tak Heynckes sa stane 19. trénerom v histórii, ktorý získal európsky pohár dvakrát, pretože raz sa tešil s Realom Madrid (1997/1998). Súčasne by sa však stal len štvrtým kormidelníkom, ktorý triumfoval s dvomi odlišnými klubmi. Doteraz sa to poradilo len Ernstovi Happelovi (Feyenoord 1970, Hamburger SV 1983), Hitzfeldovi (Dortmund 1997, Bayern 2001) a Jose Mourinhovi (FC Porto 2004, Inter Miláno 2010).

- Bayern zo siedmich zápasov s nemeckými klubmi v európskych pohárových súťažiach štyri vyhral, tri prehral. Bavorský klub v tejto sezóne už v Londýne raz vyhral, keď zdolal Arsenal Londýn 3:1 v osemfinále LM. Pre hráčov Bayernu to bolo prvé víťazstvo zo šiestich návštev anglickej metropoly (výhra, dva remíza a tri prehry).

- Rovnako ako Bayern, aj Dortmund vyhral v Londýne len raz, keď v semifinále PVP 1965/1966 zdolal West Ham United 2:1. Do Londýna sa vrátili ešte dvakrát, ale v Lige majstrov prehrali s Arsenalom v sezóne 2002/2003 aj v minulom ročníku.

- Finále LM 2012/2013 vo Wembley bude štvrtým finále medzi klubmi z rovnakej krajiny. V roku 2000 hrali spolu Real Madrid a FC Valencia, v roku 2003 AC Miláno zdolalo Juventus Turín a v roku 2008 si Manchester United poradil s FC Chelsea.