Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vingegaard zlomil Pogačara, vyhral etapu a má žltý dres

Na snímke vľavo slovinský cyklista Tadej Pogačar z tímu UAE Team Emirates v žltom drese vedúceho pretekára v celkovom priebežnom poradí a nemecký cyklista Simon Genschke (Cofidis) sa zdravia pred štartom 11. etapy cyklistických pretekov Tour de France z Albertville do horského priesmyku Col du Granon (151,7 km) v stredu 13. Júla 2022. Foto: TASR/AP

Stredajšia etapa bola náročná a pretekárov zaviedla na legendárne stúpania Tour Col du Télegraphe, Col du Galibier a taktiež cieľový Col du Granon.

Col du Granon 13. júla (TASR) - Dánsky cyklista Jonas Vingegaard triumfoval v stredajšej 11. etape 109. ročníka Tour de France a získal žltý dres. Jazdec stajne Jumbo-Visma sa presadil v záverečnom stúpaní na Col du Granon a 152 km dlhú trasu z Albertville zvládol za 4:18:02 hodiny. Druhý skončil Kolumbijčan Nairo Quintana (Arkea-Samsic) a tretí finišoval Francúz Romain Bardet (DSM). Doterajší líder Tadej Pogačar zo Slovinska (SAE Team Emirates) na záverečnom kopci vybuchol a stratil takmer tri minúty. Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) išiel z veľkou stratou za víťazom.

Pogačar odolal mnohým útokom pretekárov Jumba na na predposlednom kopci Col du Galibier, dokonca sám nastúpil a pod vrcholom s ním držal krok len Vingegaard, no minul až príliš veľa síl a pár kilometrov pred cieľom na vrchole Col du Granon sa zlomil. Ušiel mu aj Bardet, Brit Geraint Thomas (Ineos) a dokonca aj Francúz David Gaudu (AG2R), ktorý sa vrátil zozadu. Vingegaard si s víťazstvom prišiel aj po časovú bonifikáciu a na čele celkového poradia má obrovský náskok 2:16 minúty pred Bardetom. Tretí Pogačar, ktorý mal pred etapou k dobru 39 sekúnd pred Dánom, stráca už 2:22 minúty.
Na snímke v žltom drese Tadej Pogačar a druhý zľava Jonas Vingegaard z Dánska počas 11. cyklistickej etape na Tour de France 13. júla 2022.
Foto: TASR/AP

Stredajšia etapa bola náročná a pretekárov zaviedla na legendárne stúpania Tour Col du Télegraphe, Col du Galibier a taktiež cieľový Col du Granon. Pretekári odštartovali v alpskom mestečku Albertville a hneď sa dostala do úniku dvojica Wout van Aert (Jumbo-Visma) s Mathieum van der Poelom (Alpecin-Deceuninck), ktorá prišla ako prvá aj na šprintérsku prémiu. Van Aert si na nej pripísal ďalších 20 bodov v boji o zelený dres, van der Poel bol za ním na druhom mieste a spolu mali polminútový náskok na pelotón. Sagan nezískal na prémii žiadny bod. Cyklisti sa naďalej snažili dostať do úniku, prvému sa to podarilo Mattiasovi Cattaneovi (Quick-Step). Po necelej hodine doplnilo vedúcu skupinu ešte ďalších šestnásť jazdcov. Prvé stúpanie dňa Lacets de Montvernier s dĺžkou 3,4 km vyhral Pierre Latour (TotalEnergies) pred Simonom Geschkem (Cofidis), ktorý navýšil svoj náskok na čele súťaže o bodkovaný dres.

Osemdesiat kilometrov pred cieľom čakal na cyklistov Col du Télegraphe, prvý z trojice alpských obrov a únik mal v tomto bode sedem a pol minúty náskoku. Hneď od začiatku nastavili van Aert s Barguilom ostré tempo a ich náskok na balík sa navýšil, 75 kilometrov pred cieľom to bolo už deväť minút. V pelotóne prišlo k pádu v stúpaní jedného z pretekárov DSM v momente, kedy si s balíka vystúpil Sagan. V týchto chvíľach organizátori pretekov oznámili, že van der Poel odstúpil z Tour. Na vrchole bol opäť prvý Latour a pripísal si ďalších desať vrchárskych bodov, tesne za ním skončili Barguil s Geschkem. Päťdesiatšesť km pred cieľom sa na plochých pasážach Galibieru začali striedať v útokoch Vingegaard s tímovým kolegom Primožom Rogličom, no Pogačar na všetko reagoval. Šesť kilometrov pod vrcholom vyrazil za bodkovaným dresom a etapovým prvenstvom z úniku Barguil. Vrchársky dres ale nechcel tak ľahko pustiť Geschke, ktorý vystúpil na najvyšší bod Tour druhý.
Na snímke fanúšik v kostýme Santa Clausa povzbudzuje skupinu cyklistov v úniku v alpskom stúpaní na Col du Telegraphe (1. kat., 11,9 km, 7,0%) na trati 11. etapy pretekov Tour de France z Albertville do horského priesmyku Col du Granon (151,7 km) v stredu 13. Júla 2022.
Foto: TASR/AP

V skupine favoritov opäť vyštartoval Roglič, na čo Pogačar znova odpovedal, nasledovali ich Vingegaard s Thomasom a následne skupinu doplnili i Bardet, Nairo Quintana, Steven Kruijswijk a Sepp Kuss z Jumba. Pogačar si povedal, že najlepšia obrana je útok a následným zrýchlením sa zbavil Rogliča i Kruijswijka, onedlho aj Kussa a Quintanu. Štyridsaťsedem kilometrov pred cieľom opäť nastúpil a jeho tempu nestačili Thomas s Bardetom. So Slovincom ostal len Vingegaard, postupne dvojica spomalila a ďalším adepti na celkové poradie sa vrátili späť do skupiny. Roglič išiel s Gauduom so stratou dvoch minút na Pogačara. Tempu nestačil Španiel Enric Mas, ktorý bol až za nimi. Barguil na čele navyšoval svoj náskok a za ním sa spájali skupiny. Záverečný kopec Col du Granon bol kratší, ale zato prudší ako Galibier. Pod ním mal Barguil náskok 2:15 min na Geschkeho, ktorého dobehli Teuns a Latour.

Barguilovi na čele došli sily päť kilometrov pod vrcholom. Veľmi rýchlo ho predbehol Quintana, no za nimi predviedol silný nástup Vingegaard. Dán sa suverénne zbavil Pogačara. So Slovincom zostal tímový kolega Rafal Majka, ale nie nadlho, a za nimi sa držal Thomas. Pogačar sa ale zlomil a Thomas ho rýchlo nechal za sebou. Ešte predtým tejto dvojici nastúpil aj Bardet. Pogačar sa prepadal a postupne ho dobehli a predbehli i Gaudu a Adam Yates (Ineos). Taktika tímu Jumbo slávila úspech a Vingegaard vyhral etapu na Col du Granon a obliekol sa do žltého dresu s veľkým náskokom. Urobil tak veľký krok k víťazstvu na Tour. Pogačar prišiel do cieľa siedmy s takmer trojminútovou stratou.

výsledky 11. etapy (Albertville - Col du Granon, 152 km):


1. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 4:18:02 h,
2. Nairo Quintana (Kol./Team Arkea-Samsic) +59 s,
3. Romain Bardet (Fr./DSM) +1:10 min,
4. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos Grenadiers) +1:38,
5. David Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) +2:04,
6. Adam Yates (V.Brit./Ineos Grenadiers) +2:10,
7. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +2:51,
8. Alexej Lucenko (Kaz./Astana) +3:38,
9. Steven Kruijswijk (Hol./Jumbo-Visma +3:59,
10. Warren Barguil (Fr./Arkea-Samsic) +4:16, ... 128. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) +36:25 min


celkové poradie:
1. Vingegaard 41:29:59 h,
2. Bardet +2:16 min,
3. Pogačar +2:22,
4. Thomas +2:26,
5. Quintana +2:37,
6. A. Yates +3:06,
7. Gaudu +3:13,
8. Aleksander Vlasov (Rus./Bora-Hansgrohe) +7:23,
9. Lucenko +8:07,
10. Enric Mas (Šp./Movistar) +9:29, ... 124. SAGAN +2:01:44


bodovacia súťaž:
1. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 304 b,
2. Fabio Jakobsen (Hol./QuickStep Alpha Vinyl) 155,
3. Pogačar 148, ... 8. SAGAN 86


vrchárska súťaž:
1. Simon Geschke (Nem./Cofidis) 43 b,
2. Pierre Latour (Fr./TotalEnergies) 35,
3. Vingegaard 30