Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ViOn bez skupinového tréningu, Ondrejka: Pre nás je to nevýhodou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Pri Žitave zvolili stratégiu pokračovania s individuálnymi tréningami hráčov v domácich podmienkach, hoci po prvej fáze uvoľňovania opatrení mali otvorenú aj možnosť spoločnej prípravy.

Zlaté Moravce 5. mája (TASR) - Z veľkej výhody sa stala nevýhoda, preto slovenský futbalový fortunaligista ViOn Zlaté Moravce-Vráble ani neplánuje v týchto dňoch skupinové tréningy. Generálny manažér ViOn-u Marek Ondrejka v rozhovore pre TASR toto rozhodnutie rozmenil na drobné, vysvetlil aj postoj klubového vedenia k dohratiu aktuálnej sezóny Fortuna ligy a poodhalil aj dohodu o znížení platov hráčov v čase koronakrízy.

Pri Žitave zvolili stratégiu pokračovania s individuálnymi tréningami hráčov v domácich podmienkach, hoci po prvej fáze uvoľňovania opatrení mali otvorenú aj možnosť spoločnej prípravy. "V skupinách netrénujeme a ani neplánujeme. Naďalej ideme v režime ako zo začiatku marca. Hráči sa pripravujú individuálne v domácich podmienkach. Bude to tak najmenej do 20. mája, keď zasadne prezídium ÚLK, ktoré má rozhodnúť o tom, či sa liga dohrá. Dovtedy u nás padlo rozhodnutie, že trénovať skupinovo sa nebude, zdá sa nám to zbytočné. Hráči majú kvalitné individuálne tréningové plány. My v tom v zásade nevidíme žiadny rozdiel, či sa trénuje doma alebo v skupinách. Skupinové tréningu sú maximálne po osem, bezkontaktné a bez dotyku, povedal by som, že je to také opatrné," uviedol pre TASR Ondrejka. Kluby, ktoré prešli k spoločnému tréningu, sa musia striktne riadiť manuálom tréningového procesu, ktorý pripravila Únia ligových klubov (ÚLK) na základe odporúčania hlavného hygienika SR a manažéra zdravotnej starostlivosti Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Pavla Maloviča. Vo ViOn-e to možné nebolo. "My sme od tohto upustili. Dôvodom je aj to, čo platí až do stredy 6. mája. U nás sme spolu pod jednou strechou, teda klub a hotel. Hotel bol teda nefunkčný. My sme to nevedeli prepojiť a z výhody, ktorú sme vždy doteraz mali oproti iným klubom, že všetko ako ubytovanie, šatne a regeneráciu máme pod jednou strechou, sa stala nevýhoda. Osemdesiat percent našich hráčov je mimo regiónu, za normálnych okolností sú u nás ubytovaní. To teraz nebolo možné a museli by dochádzať. V iných kluboch je to tak, že ich hráči majú nájomné byty v mestách. Môžu sa teda dať doma do tréningového, môžu prísť, odtrénovať a potom sadnúť do auta a vrátiť sa do svojich bytov. U nás to takto nefunguje a bolo nepredstaviteľné, aby hráči z Bratislavy, Banskej Bystrice, Trenčína či Žiliny ráno prišli, odtrénovali a potom sa spotení vrátili domov," povedal.

Ak sa najvyššia súťaž rozbehne, problém by mohol nastať aj s návratom a nútenou karanténou legionárov. Ondrejka má ale v tejto veci dôvod na optimizmus: "Máme aj šťastie. Momentálne máme mimo Slovenska iba dvoch legionárov. Sú doma, Tomče Grozdanovski v Severnom Macedónsku a Antonio Asanovič v Chorvátsku. Iba v ich prípade hrozí, že by mohli mať s návratom problém, ale riešime to. Brazílčan Gustavo býva v Zlatých Moravciach a Boris Cmiljanič býva v Nitre, takže tí sú v poriadku."

Generálny manažér klubu tiež intenzívne vníma prebiehajúcu diskusiu o dohratí, resp. nedohratí Fortuna ligy. ÚLK v kooperácii so SFZ a UEFA majú záujem sezónu riadne dohrať a aj ViOn má v tejto veci jasný postoj. Ondrejka vôbec neskrýva, že pre ViOn je hlavnou motiváciou vidina športového úspechu. Mužstvo hlavného trénera Karola Praženicu je po základnej časti v skupine o udržanie na 2. mieste a v hre je stále aj v Slovenskom pohári - Slovnaft Cupe. "S ÚLK sme na dennej báze v komunikácii, máme v jej rámci vytvorenú krízovú elektronickú skupinu. Je pre nás zaujímavé sezónu dohrať. Z hľadiska toho, čo majitelia už do celej sezóny investovali, čo to stálo úsilia a čo hráči odviedli na ihrisku, nechceme aby to odplávalo dolu vodou. Nechceme, aby sezóna bola zbytočná. Poviem to úplne úprimne, aj zo športového hľadiska je to pre nás dôležité. Hoci hráme v druhej šestke, stále živíme nádej na Európsku ligu prípadným ziskom siedmeho miesta a baráže o ňu. A nehovoriac o tom, že žijeme aj v Slovenskom pohári, kde sme v semifinále. Môžeme ešte urobiť nejaký úspech," uviedol funkcionár, ktorý má ale porozumenie aj pre hlasy volajúce po predčasnom konci súťaže: "Určite budú ekonomické dopady. Aj náš majiteľ prišiel o niektoré kľúčové zákazky. Musíme šetriť, pozerať krok dopredu a byť opatrní. Popadali nám isté marketingové aktivity aj sponzorské zmluvy. Ak sa sezóna predĺži do júla, musíme rokovať s hráčmi o nových zmluvách. To bude všetko zložité, zvýšia sa náklady. Ak by sa hralo bez divákov, aj tam nám vypadne istý príjem. Ale vyvažuje to fakt, že v pozadí vidíme možný úspech a preto by pre nás bol hriech súťaž nedohrať. No chápem aj druhé kluby a z ich pohľadu im rozumiem. Na jednej strane z ekonomickej stránky, ktorú už vyargumentovali a naozaj budeme rátať ekonomické dopady. Myslím si tiež, že už nemajú ani extrašportovú motiváciu, ktorú napríklad cítime my. Veď si môžeme jasne povedať, Trenčín nemá vydarenú sezónu a DAC je na pohárovej pozícii, tak by sa pri predčasnom ukončení sezóny dostal do Európy."

Vo ViOne našlo vedenie s hráčmi aj férové riešenie pri otázke zníženia platov v čase očakávanej ekonomickej krízy v dôsledku pandémie. "Áno, týka sa to aj nás. Nie je to však tou formou, že by sme hráčom znížili platy. Neprídu ani o cent či euro. Vyriešili sme to formou zálohových platieb k platom. To znamená, že počas obdobia keď sa nehrá od polovice marca, a uvidíme dokedy toto obdobie bude, dostávajú hráči zo mzdy zálohové platby. S tým, že keď sa všetko rozbehne a naštartuje sa ekonomika napríklad od 1. júla, nabehnú na stopercentný platový systém plus k tomu v celej výške dostanú dovyplatené to obdobie, kedy mali len zálohy. Snažili sme sa k tomu pristúpiť férovo a seriózne," uzavrel Ondrejka.