Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Virtuálne O. Flámska vyhral van Avermaet

Belgický cyklista Greg Van Avermaet, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Preteky Okolo Flámska patria medzi päticu cyklistických monumentov a konali sa nepretržite od roku 1919.

Brusel 5. apríla (TASR) - Kým organizátori Okolo Flámska sa ešte nevzdali nádeje, že sa slávna klasika bude konať v neskoršom čase tento rok, fanúšikovia si mohli v jej pôvodnom termíne vychutnať aspoň virtuálnu verziu. Tú vyhral v nedeľu Belgičan Greg van Avermaet pred krajanom Oliverom Naesenom a Írom Nicolasom Rocheom.

Preteky Okolo Flámska patria medzi päticu cyklistických monumentov a konali sa nepretržite od roku 1919. V poradí 104. ročník mal odštartovať práve v nedeľu 5. apríla, no všetko zmarila pandémia koronavírusu. Organizátori museli prestížne preteky v pôvodnom termíne zrušiť a momentálne sa snažia nájsť nový ešte v prebiehajúcej sezóne. To však nebude jednoduché, keďže sa stále nevie, kedy sa opäť začne pretekať a navyše cyklistický kalendár je už teraz nabitý.

"Náš cieľ je zorganizovať preteky ešte tento rok, sme otvorení všetkým scenárom, ale v tomto momente je to len hypotetická diskusia," uviedol organizátor Tomas Van Den Spiegel pre flámsku televíziu VRT.

Samotní cyklisti však preteky odjazdili aspoň virtuálne. Teda len ich časť, keďže súperili na záverečnom 32 km dlhom úseku oficiálnej trate, na ktorom však nechýbali legendárne stúpania Kruisberg, Oude Kwaremont a Paterberg. Vďaka online platforme Bkool sa na štart postavilo dokopy 13 jazdcov na čele s vlaňajším víťazom Albertom Bettiolom z Talianska. Nechýbali ani ďalšie hviezdy svetovej cyklistiky, Austrálčan Michael Matthews, belgický mladík Remco Evenepoel, spomínaný van Avermaet či český klasikár Zdeněk Štybar. Všetci pritom sedeli vo svojich domovoch na trenažéroch a bojovali o prvenstvo aspoň na diaľku.

Z triumfu sa tešil van Avermaet, ktorý síce na začiatku zaostával, no súperom sa odtrhol na Paterbergu a svoj úniku dotiahol do úspešného konca. "Môj tep nebol taký vysoký už dlhú dobu. Som spokojný so svojím výkonom. Je trochu zvláštne pretekať z domu, no robil som, čo bolo v mojich silách. Na začiatku ma šokovala rýchlosť a preto som musel ubrať na Kruisbergu, no tak ako v reálnom živote, na Paterbergu som zo seba vydal všetko. Nie sú to skutočné preteky, ale myslím si, že sme si to všetci užili a aspoň takto sme zabavili fanúšikov," citoval víťaza portál cyclingnews.com.