Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Víťazom v Baku Brit Benson, Varga na piatej priečke, Šiška 44.

Slovenský triatlonista Richard Varga pred štartom pretekov na 1. Európskych hrách v Baku 14. júna 2015. Foto: TASR/Martin Baumann

Dvadsaťšesťročný Varga opäť nenašiel premožiteľa v plaveckej časti a z vody vyšiel v najlepšom čase 18:39 min.

Bilgah Beach 14. júna (TASR) - Slovenský triatlonista Richard Varga obsadil na 1. európskych hrách v Baku 5. miesto. Hoci sa po plaveckej aj cyklistickej časti držal na čele priebežného poradia, v behu výrazne stratil a napokon finišoval vo výslednom čase 1:49:31 h. Víťazom sa stal po výborne zvládnutom bežeckom úseku Brit Gordon Benson (1:48:31 h), na ktorého Varga v cieli stratil celkovo 61 sekúnd. Druhý skončil Portugalčan Joao Silva, bronzový kov získal domáci reprezentant Rostyslav Pevcov. Druhý Slovák na štarte Lukáš Šiška obsadil 44. priečku.

"Musím byť spokojný. Dnes som fakt nemohol dosiahnuť lepšiu pozíciu, dal som do toho všetko. Na viac som už nemal. Viem, že dokážem bežať s tými najlepšími, čo tu dnes boli. Viem zdolať v behu aj víťazného Bensona. Takže ma trošku mrzí, že som dnes nenašiel tie nohy, aké som mal napríklad minulý týždeň. Ale taký je šport. Prídu ďalšie a zase to ja ukážem jemu. Veľakrát som zabojoval a som veľmi rád, že únik na bicykli vyšiel a mohol som aspoň bežať svoje tempo," povedal po pretekoch.



Dvadsaťšesťročný Varga opäť nenašiel premožiteľa v plaveckej časti a z vody vyšiel v najlepšom čase 18:39 min. "Začalo sa mi veľmi dobre plávať a hneď som obehol súperov. Nasadil som veľmi tvrdé tempo, aby som si spravil náskok. Cítil som sa silný," povedal.

Slovenský triatlonista Richard Varga (č.7) počas pretekov na 1. Európskych hrách v Baku 14. júna 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann

Po prvom kole jazdy na bicykli mu patrila šiesta priečka a hoci sa po treťom prepadol až na jedenástu, naďalej držal krok s vedúcou skupinou. V záverečnom šiestom okruhu preťal napokon cieľovú pásku ako druhý v poradí vo výslednom čase 1:16:07 h. "Na bicykli sme mali najprv 5-člennú skupinu, boli sme dobrí. Problém bol v tom, že jeden z Angličanov pracoval pre krajana, ktorý sa nedostal do našej skupiny. Bolo to ťažké, ale snažili sme tvrdo pracovať, aby sme im to nedali zadarmo. To bola možno trochu chyba a mal som byť rozumnejší a zvoľniť. Dobehli nás asi po 20 km, držal som sa za kolesom Bensona a čakal som na ďalší únik. Po jednej zákrute vyleteli Angličania a vedel som, že sa musím zaťať a pridať sa. Mal som trošku krízu. Mal som rozbité nohy, ale snažil som sa šetriť pred behom," okomentoval strednú časť.

Slovenský triatlonista Richard Varga počas pretekov na 1. Európskych hrách v Baku 14. júna 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann

Varga sa však veľmi rýchlo dokázal prezuť a na bežecký úsek vybehol v pozícii lídra priebežného poradia. To sa mu vo veľkom teple napokon nepodarilo udržať. Už po prvom bežeckom úseku stratil na Bensona 18 sekúnd, po druhom to už bolo 42 sekúnd. Heroickým výkonom sa v závere prezentoval Silva, ktorý sa z piatej priečky v poslednom meranom úseku prepracoval dopredu, predbehol aj Vargu a napokon finišoval na striebornej pozícii.

"Dúfal som, že si nájdem svoje tempo. Keď som videl, že Benson, od ktorého som v behu lepší, ide cezo mňa a začal diktovať tempo, vedel som, že nie je dobre. Musel som bojovať s tým, čo mám. Držali sme sa v skupinke štyria a mali sme dobrý náskok. Za nami však bežali výborne Silva, Pevcov a Latin, ktorí ma asi dva km pred koncom dobehli a už som sa iba snažil dôjsť v čo najlepšom čase. Nakoniec som skončil piaty, nič viac som nemohol dokázať. Je to miesto, za ktoré môžem byť šťastný. Tvrdo som sám so sebou bojoval a dnes to nebolo zadarmo," dodal.



Druhý Slovák Lukáš Šiška previedol konštantný výkon vo všetkých troch disciplínach. Z vody vyšiel so stratou 1:16 min. na Vargu na 41. priečke a v poradí piatej desiatky sa držal aj počas nasledujúcich šiestich okruhov na bicykli. Na bežeckú časť vybehol ako päťdesiaty v poradí, v každom z troch úsekov sa však zlepšil o dve priečky a napokon finišoval na 44. mieste.

výsledky - triatlon:

1. Gordon Benson (V.Brit.) 1:48:31 h.,
2. Joao Silva (Port.) 1:48:42,
3. Rostyslav Pevcov (Azer.) 1:49:04,
4. Aleksandr Latin (Est.) 1:49:21.
5. Richard VARGA (SR) 1:49:32, ...,
44. Lukáš ŠIŠKA (SR) 2:00:57