Bratislava 28. júna (TASR) - Anketa Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Basketbalista roka spoznala za rok 2025 svojich víťazov. Z celkového počtu 77 zúčastnených respondentov triumfovala medzi ženami štvrtý rok za sebou Terézia Páleníková. U mužov získal siedmykrát v sérii prvenstvo Vladimír Brodziansky.
Tridsaťdvaročný Brodziansky si vyskúšal ako podkošový hráč pôsobenie v Číne, najskôr si zahral v tzv. letnej lige za Ťiang-Su Jen-Nan Suke Lions. Svojimi výkonmi si skúsený reprezentant Slovenska vybojoval angažmán v tamojšej najvyššej súťaži, v ktorej pôsobil ako hráč Fu-ťien Sturgeons. Prvýkrát vo svojej profesionálnej kariére nebol súčasťou európskych paluboviek. „
Ďakujem mojim rodičom za to, že ma viedli k športu a trénerom za to, že ma dotlačili tam, kde som. Uplynulý rok som strávil v Číne, basketbal je tam veľmi populárny. Bola to skvelá skúsenosť. Teší ma aj stav slovenskej reprezentácie, prišli do nej mladí chalani a priniesli oživenie,“ povedal na slávnostnom odovzdávaní cien v bratislavskom Primaciálnom paláci Brodziansky.
Tridsaťročná krídelníčka má za sebou pôsobenie na francúzskych palubovkách v drese Villeneuve d'Ascq. Reprezentačnému tímu Slovenska navyše dopomohla k postupu do druhej fázy kvalifikácie na budúcoročné majstrovstvá Európy. „
Veľmi si cením toto ocenenie. Je to ukážka toho, ako na sebe pracujem za posledné roky. Podarilo sa mi podpísať kontrakt s kvalitným francúzskym klubom a zažiť všetko to, čo znamená byť súčasťou jednej z top európskych líg. Veľmi si vážim aj pôsobenie v slovenskej reprezentácii, verím, že s ňou zažijem ešte mnohé úspechy. Konkurencia v Európe je obrovská, no nie je v nej žiaden dominantný tím. Ak budú dievčatá zdravé a v plnej sile, môžeme dosiahnuť čokoľvek,“
K najväčšej zmene prišlo v kategórii Tréner roka, v ktorej sa skončila 24-ročná hegemónia Natálie Hejkovej. Na pomyselný trón premiérovo zasadol Michal Madzin. Štyridsaťročný kouč doviedol Patriotov Levice k zisku piateho titulu za sebou v Tipos Slovenskej basketbalovej lige. Okrem toho oslavoval s tímom úspechy na európskej scéne, keď sa jeho zverencom podarilo ako prvému tímu zo Slovenska prebojovať do skupinovej fázy Ligy majstrov. V premiére sa prebojovali medzi 24 najlepších tímov súťaže. „
Ocenenie si veľmi vážim a ďakujem všetkým za hlasy. Táto cena patrí všetkým, ktorí sa podieľali na našich úspechoch: hráčom, trénerskému tímu na čele s Lacom Lutovským aj celému klubu. Nikdy som o niečom takom ani nesníval. Historická sezóna prišla v období, keď trénerka Hejková ukončila svoju neuveriteľnú kariéru a Anton Gavel odvádzal skvelú prácu v Nemecku. O to viac si toto ocenenie cením. Poďakovanie patrí aj mojej manželke Ľubke, ktorá mi umožnila plniť si basketbalové sny,“ vyhlásil Michal Madzin prostredníctvom videopozdravu.
Mládežníckym trénerom sa podobne ako pred rokom stal Karol Wimmer. Kategória Talent roka sa medzi dievčatami stala korisťou Kataríny Šedivej a medzi chlapcami zvíťazil Maroš Golian. V 3x3 basketbale sa nič nezmenilo na čele v porovnaní s predošlou edíciou ankety, podľa rebríčka FIBA sa stali najlepšími Lucia Žilinská a Martin Krebes. Za najlepšieho rozhodcu opäť vyhlásilo Združenie basketbalových rozhodcov (ZBR) Zdenka Tomašoviča.
Do Siene slávy slovenského basketbalu pribudli štyria noví členovia, celkovo má už od svojho vzniku v roku 2015 tak 40 laureátov. Medzi členov pribudla bývalá československá reprezentantka Irena Bartošová-Medvecká, bronzová medailistka z majstrovstiev Európy 1978 v poľskej Poznani a tiež bývalý československý reprezentant Igor Vraniak, držiteľ striebornej medaily z majstrovstiev Európy 1985 v nemeckom Stuttgarte. In memoriam uviedli Zoltána Krenického, účastníka OH 1948 v Londýne. O tri roky neskôr získal s reprezentáciou Československa striebornú medailu na majstrovstvách Európy v Paríži. Ďalším novým členom je dlhoročný športový novinár Tomáš Grosmann, spoluzakladateľ Siene slávy slovenského basketbalu.
Výsledky ankety Basketbalistka roka 2025 (za menom sú v zátvorkách uvedené ich kluby na konci sezóny 2025/2026):
ženy: 1. Terézia Páleníková (Villeneuve d'Ascq LM/Fr.), 2. Nikola Dudášová (Innova-TSN Leganes/Šp.), 3. Ivana Jakubcová (Olympiakos Pireus/Gr.), 4. Miroslava Mištinová (Charnay Basket Bourgogne Sud/Fr.), 5. Natália Martišková (Sokol Hradec Kralové/ČR), 6. Alica Moravčíková (Piešťanské Čajky), 7. Veronika Remenárová (IDK Euskotren San Sebastian/Šp.), 8. Rebeka Mikulášiková (AZS AJP Gorzów Wielkopolski/Poľ.), 9. Kyra Lambertová (Basket Lattes Montpellier/Fr.), 10. Alexandra Buknová (Piešťanské Čajky) a Barbora Wrzesiňská (AMW Arka Gdyňa/Poľ.)
muži: 1. Vladimír Brodziansky (Fu-ťien Sturgeons/Čína), 2. Timotej Malovec (Miami Hurricanes/USA), 3. Mário Ihring (KK Krka Novo Mesto/Slovin.), 4. Šimon Krajčovič (JobStairs Giessen 46ers/Nem.), 5. Dalibor Hlivák (BC Prievidza), 6. Sebastian Rančík (Colorado Buffaloes/USA), 7. Tomáš Pavelka (BC Slovan Bratislava), 8. Boris Bojanovský (Patrioti Levice), 9. Maroš Golian (BK Inter Bratislava mládež), 10. David Abrhám (BC Slovan Bratislava)
tréner roka: 1. Michal Madzin (Patrioti Levice), 2. Natália Hejková (ZVVZ USK Praha/ČR), 3. Anton Gavel (BMA365 Bamberg Basket/Nem.)
mládežnícky tréner roka: 1. Karol Wimmer (BK Inter Bratislava – mládež)
talent roka – dievčatá: 1. Katarína Šedivá (MBK Ružomberok), 2. Nataša Taušová (San Francisco Dons/USA), 3. Ema Szmereková (Piešťanské Čajky)
talent roka – chlapci: 1. Maroš Golian (BK Inter Bratislava mládež), 2. Sebastian Rančík (Colorado Buffaloes/USA), 3. Peter Kováčik (MBK Baník Handlová)
hráčka roka v 3x3 basketbale: Lucia Žilinská
hráč roka v 3x3 basketbale: Martin Krebes
rozhodca roka: Zdenko Tomašovič
Historický prehľad víťazov ankety Basketbalista roka:
Ženy – muži
1971 Eva Petrovičová – muža nevyhlásili
1972 Eva Petrovičová - Marián Kotleba
1973 Eva Petrovičová - Ivan Chrenka
1974 Božena Miklošovičová - Peter Chrenka
1975 Yvetta Polláková - Stanislav Kropilák
1976 Božena Miklošovičová - Stanislav Kropilák
1977 Božena Miklošovičová - Stanislav Kropilák
1978 Eva Piršelová - Stanislav Kropilák
1979 Irena Rajniaková - Stanislav Kropilák
1980 Irena Rajniaková - Stanislav Kropilák
1981 Beata Renertová - Stanislav Kropilák
1982 Zora Brziaková - Stanislav Kropilák
1983 Alena Kašová - Stanislav Kropilák
1984 Alena Kašová - Stanislav Kropilák
1985 Irena Rajniaková - Juraj Žuffa
1986 Erika Dobrovičová - Juraj Žuffa
1987 Anna Janoštinová - Oto Matický
1988 Anna Janoštinová - Oto Matický
1989 Erika Dobrovičová - Oto Matický
1990 Iveta Bieliková - Jozef Michalko
1994 Erika Dobrovičová - Oto Matický
1995 Andrea Kuklová - Oto Matický
1996 Iveta Bieliková - Oto Matický
1997 Anna Kotočová - Marek Andruška
1998 Andrea Kuklová - Richard Petruška
1999 Alena Kováčová - Richard Petruška
2000 Anna Kotočová - Richard Petruška
2001 Alena Kováčová - Martin Rančík
2002 Alena Kováčová - Martin Rančík
2003 Zuzana Žirková - Štefan Svitek ml.
2005 Zuzana Žirková - Anton Gavel
2007 Zuzana Žirková - Radoslav Rančík
2008 Zuzana Žirková - Radoslav Rančík
2009 Zuzana Žirková - Radoslav Rančík
2010 Zuzana Žirková - Anton Gavel
2011 Lucia Kupčíková – Anton Gavel
2012 Lucia Kupčíková – Anton Gavel
2013 Lucia Kupčíková – Radoslav Rančík
2014 Zuzana Žirková – Radoslav Rančík
2015 Zuzana Žirková – Radoslav Rančík
2016 Žofia Hruščáková – Radoslav Rančík
2017 Žofia Hruščáková – Radoslav Rančík
2018 Barbora Bálintová – Kyle Kuric
2019 Barbora Bálintová – Vladimír Brodziansky
2020 Barbora Bálintová – Vladimír Brodziansky
2021 Barbora Bálintová – Vladimír Brodziansky
2022 Terézia Páleníková – Vladimír Brodziansky
2023 Terézia Páleníková – Vladimír Brodziansky
2024 Terézia Páleníková – Vladimír Brodziansky
2025 Terézia Páleníková - Vladímir Brodziansky
V rokoch 1991 - 1993, 2004 a 2006 sa anketa neuskutočnila.