Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Víťazmi detského Davis Cupu sa stali dievčatá TK Sparta P. Bystrica

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Slovenský olympijsky a športový výbor spolu so Slovenským tenisovým zväzom udelili na tomto podujatí aj ceny fair play.

Bratislava 2. októbra (TASR) - V celoslovenskom finále 17. ročníka Detského Davis Cupu a Fed Cupu zvíťazili v NTC aréne chlapci TK Slávia STU Bratislava a dievčatá TK Sparta Považská Bystrica. Chlapci vo finále zdolali TK ŠTK Šamorín 3:2, dievčatá si rovnakým skóre poradili s TJ Sokol Prešov.

Najbojovnejšími hráčmi v celoslovenskom finále boli Marek Kabát (TK ŠTK Šamorín) a Alexandra Janošková (TK Sparta Považská Bystrica). O najbojovnejšom hráčovi a hráčke rozhodoval počet vyhratých gemov. V prípade rovnosti u viacerých hráčov potom rozhodoval počet stratených gemov.

Slovenský olympijsky a športový výbor spolu so Slovenským tenisovým zväzom udelili na tomto podujatí aj ceny fair play. Získali ich dievčatá TK Mladosť Košice a chlapci TK ŠTK Šamorín. Za SOŠV ich odovzdala jeho predsedníčka Katarína Lokšová Ráczová.

Pre oba víťazné tímy je to vôbec prvý titul v histórii Detského Davis Cupu a Fed Cupu. Chlapci zo Slávie skončili vlani strieborní, tento rok si zlato nenechali ujsť. "Je to pre nás veľká vec, veľmi sa tešíme. Chlapci urobili obrovský kus práce. Bojovali v oblastnom aj regionálnom kole a vyvrcholilo to teraz na finálovom turnaji. Vlani nám titul ušiel o vlások, tentoraz sme si to vynahradili. Všetkým chlapcom gratulujem a ďakujem im za snahu. Pracovali sme ako tím, aj dnes vo finále si zahrali všetci šiesti," uviedla v tlačovej správe kapitánka Slávie STU Bratislava Alexandra Meluzinová.

"Detský Davis Cup a Fed Cup je pre deti športový sviatok. Tenis je individuálny šport, no tento projekt deťom ukazuje, ako je dôležité utužovať kolektív a udržiavať tímového ducha. Naši hráči sa na tento turnaj vždy veľmi tešia," uzavrela Meluzinová.

Kapitán dievčat z Považskej Bystrice Karol Janoška neskrýval spokojnosť: "Boli to štyri ťažké dni, ale dievčatá ukázali, že sú ozajstné bojovníčky. Každá splnila cieľ, ktorý sme si určili. Najstaršia podržala tím v ťažkých chvíľach a som rád, že to tak dopadlo, ako to dopadlo. Potvrdili sme úlohu favorita. Projekt Detského Davis Cupu a Fed Cupu je skvelý, je škoda, že ich nie je viac. Určite by som uvítal aj v starších kategóriách."

Celoslovenského finále sa každoročne zúčastňuje 12 tímov chlapcov a 12 tímov dievčat. Celkovo sa do oblastných, regionálnych a celoslovenských bojov zapojilo 1500 detí, projektu sa už za 17 rokov existencie zúčastnilo vyše 21 000 detí.



Medailisti:

chlapci: 1. TK Slávia STU Bratislava, 2. TK ŠTK Šamorín 3. TK Slovan Bratislava

dievčatá: 1. TK Sparta Považská Bystrica, 2. TJ Sokol Prešov, 3. TK Slávia STU Bratislava