Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

VIDEO: Víťazom 16. etapy je Alaphilippe, Sagan má istý zelený dres

Slovenský cyklista Peter Sagan si oblieka na pódiu zelený dres pre najlepšieho špurtéra po skončení 16. etapy prestížnych cyklistických pretekov 105. ročníka Tour de France so štartom v Carcassonne a cieľom v meste Bagneres-de-Luchon 24. júla 2018, na trati dlhej 218 km. Foto: TASR/AP

Nič sa nezmenilo v celkovom poradí. Na čele je stále britská dvojica Sky Geraint Thomas a vlaňajší víťaz Chris Froome, tretia priečka patrí Holanďanovi Tomovi Dumoulinovi zo Sunwebu.

Bagneres de Luchon 24, júla (TASR) – Víťazom 16. pyrenejskej etapy 105. ročníka cyklistických pretekov Tour de France sa stal Julian Alaphilippe z tímu Quick-Step Floors. Francúzsky líder súťaže vrchárov sa tak na aktuálnom ročníku podujatia tešil z druhého etapového triumfu. Ďalšie priečky obsadili Španiel Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) a Brit Adam Yates (Mitchelton-Scott).

Slovenský jazdec Peter Sagan, ktorého už nik z rivalov nemôže pripraviť o zelený dres, prišiel do cieľa na 138. mieste s polhodinovým mankom. "Zajtra to bude najkratšia, ale najťažšia etapa celej Tour de France. Ak ju prekonám, bude to už takmer hotové. Je to podobná etapa ako 9. s cieľom v Roubaix, ide o to ju dokončiť. Som rád, že zelený dres už mám matematicky istý," povedal Sagan pre oficiálnu stránku Tour. V stredu je na programe iba 65 km dlhá trať z Bagneres-de-Luchon do Saint-Lary-Soulan, no pretekári musia zvládnuť dva kopce 1. kategórie a záverečný výstup do cieľa na Col du Portet najvyššej kategórie.

Nič sa nezmenilo v celkovom poradí. Na čele je stále britská dvojica Sky Geraint Thomas a vlaňajší víťaz Chris Froome, tretia priečka patrí Holanďanovi Tomovi Dumoulinovi zo Sunwebu.



Kopcovitý úsek, ktorý s 218 kilometrami patril k najdlhším na Tour 2018, viedol z historického Carcassonne do Bagneres de Luchon. Pelotón odštartoval už o pol dvanástej vo vysokom tempe a ani jeden z množstva atakov neslávil úspech. O pozornosť sa hneď v úvode postarala skupina farmárov, ktorá sa snažila zamedziť cestu balíkmi slamy a upokojiť sa ju snažila polícia. Pelotón úplne zastavil, pričom niektorí cyklisti si vyplachovali oči a vyhľadali lekársku pomoc. Zasiahol ich slzný plyn, ktorý polícia použila proti demonštrujúcim a vietor ho zavial do pelotónu. Očné kvapky museli podľa agentúry AP použiť majster sveta Peter Sagan, líder poradia Geraint Thomas a štvornásobný šampión podujatia Chris Froome. Po pätnásťminútovej pauze sa pelotón pohol, v etape pokračoval aj Sagan.
Na snímke Francúz Julian Alaphilippe (Quick-Step) v bodkovanom drese najlepšieho vrchára, ktorý si vybojoval víťazstvom v 10. etape 105. ročníka Tour de France z Annecy do Le Grand-Bornand (158.8 km) 17. júla 2018.
Foto: TASR/AP

Ešte pred rozhodnutím o neutralizácii si jeden bod na prémii Côte de Fanjeaux (4. kategória, dĺžka 2,4 km, priemerný sklon 4,9%) pripísal minuloročný víťaz súťaže vrchárov Warren Barguil (Fortuneo-Samsic).

Po opätovnom štarte sa od pelotónu odčlenila štvorica v zložení Rafal Majka (Bora-Hansgrohe), Stefan Küng (BMC), Franco Pellizotti (Bahrain-Merida) a Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert), ku ktorej sa pokúsil pripojiť Sylvain Chavanel (Direct Energie). Ani ich snaženie však nemalo dlhé trvanie. Dopredu sa pustilo kvarteto Barguil, Alaphilippe, Daryl Impey (Mitchelton-Scott) a Julien Bernard (Trek-Segafredo), ktoré prenasledovali Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe), Nils Politt (Kaťuša-Alpecin), Rudy Molard (Groupama-FDJ) a Michael Valgren (Astana). Rakúšan Mühlberger stavil na nový účes, ktorý mu počas voľného dňa na hlave vytvoril Sagan. "Prehral som stávku. Povedal som mu, že ak vyhrá 13. etapu, môže ma ostrihať ako chce. Veľmi sa snažil o šachovnicový vzor. Možno iba na mne to nevyzerá dobre. Ale rád som obetoval vlasy pre prípadné víťazstvo. Priateľka bola pri tom a boli aj nejaké tie slzy," prezradil jazdec pre internetový portál radsport-news.com.

Osmička vystúpila na Côte de Pamiers (4. kategória, dĺžka 2,3 km, priemerný sklon 5,8 %) a z bodu sa tešil aktuálny majiteľ bodkovaného dresu Alaphilippe. Postupné rozširovanie o ďalších cyklistov prinieslo niekoľko neúspešných pokusov o únik zo špice. Dvadsať bodov na šprintérskej prémii Saint Girons bral Christophe Laporte (Cofidis) a skupina začala stúpať na Col de Portet d'Aspet (2. kategória, 5,4 km, priemerný sklon 7,1%). Sólo prinieslo Philippovi Gilbertovi (Quick-Step Floors) päť bodov, no v zjazde nezvládol Belgičan zákrutu a po náraze do kamenného múrika skončil v lese. Už o chvíľu však s oškretým lakťom pokračoval. Na Col de Menté (dĺžka 6,9 km, priemerný sklon 8,1%) sa tešil z ďalších bodov Alaphilippe.



Pred záverečným pyrenejským stúpaním mala skupina jedenásťminútový náskok na pelotón. Ako prvý nastúpil Valgren, no popri Dánovi sa prešmykli Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) s Domenicom Pozzovivom (Bahrain-Merida). Do čela sa pridali ešte Alaphilippe, Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Izagirre, Yates a Marc Soler (Movistar). Brit Yates dlho neotáľal so sólom a zobral zostávajúce body na Col du Portillon (1. kategória, dĺžka 8,3 km, priemerný sklon 7,1%). V desaťkilometrovom zjazde do cieľa však skončil na zemi a napriek tomu, že opäť rýchlo naskočil na bicykel, etapový triumf už mužovi v bodkovanom Alaphilippovi uchmatnúť nedokázal a skončil napokon tretí.

"Cítim obrovskú radosť, nemám slov. Dnes som trpel. Trvalo veľmi dlho, kým sa vytvoril únik, bola to veľká skupina na čele a každý išiel na svojom limite. Dnes som cítil všetko to úsilie, ktoré som do Tour od začiatku dal. Nebol to môj 100% výkon, no našťastie som nebol jediný unavený. Inak by som nevyhral. Bol som tu na tréningovom kempe, takže som vedel, aké nástrahy ma čakajú v záverečnom zjazde. Adam Yates spadol, mrzí ma to, chvíľu som počkal, či je OK. Ja som taktiež riskoval a vyšlo to, som nesmierne šťastný. Môj cieľ bol vyhrať etapu, teraz mám už dve," povedal víťaz.

výsledky 16. etapy (Carcassonne – Bagnéres de Luchon, 218,00 km):
1. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step) 5:13:22 h, 2. Gorka Izagirre Insausti (Šp./Bahrain-Merida) + 15 s, 3. Adam Yates (V. Brit./Mitchelton-Scott), 4. Bauke Mollema (Hol./Trek – Segafredo) všetci rovnaký čas, 5. Domenico Pozzovivo (Tal./Bahrain-Merida) + 18, 6. Robert Gesink (Hol./Lotto NL-Jumbo) +37, 7. Michael Valgren (Dán./Astana) +56, 8. Gregor Mühlberger (Rak./Bora-Hansgrohe) rovnaký čas, 9. Marc Soler (Šp./Movistar Team) +1:10 min, 10. Pierre-Roger Latour (Fr./AG2R La Mondiale) +1:18

celkové poradie:
1. Geraint Thomas (V. Brit./Team Sky) 68:12:01 h, 2. Christopher Froome (V. Brit./Team Sky) +1:39 min, 3. Tom Dumoulin (Hol./Team Sunweb) +1:50, 4. Primož Roglič (Slov./Lotto NL-Jumbo) +2:38, 5. Romain Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) +3:21, 6. Mikel Landa Meana (Šp./Movistar Team) +3:42, 7. Steven Kruijswijk (Hol./Lotto NL-Jumbo) +3:57, 8. Nairo Quintana (Kol./Movistar Team) +4:23, 9. Jakob Fuglsang (Dán./Astana) +6:14, 10. Daniel Martin (Ír./UAE Team Emirates) +6:54

bodovacia súťaž:
1. SAGAN 452 b, 2. Kristoff 170, 3. Demare 133