Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Víťazom Nosičskej stovky sa stal Matej Fabšík

Ilustračné foto Foto: TASR/Adriána Antošková

Trasa viedla z Hrebienka na Zamkovského chatu a najlepší z nosičov ju zvládol za takmer 41 minút.

Vysoké Tatry 23. júna (TASR) – Vysoké Tatry privítali v poradí už na jedenástom ročníku tzv. Nosičskej stovky mnohých priaznivcov. Najrýchlejším nosičom sa stal Matej Fabšík z Chaty pod Borišovom, za ním prišiel do cieľa Dušan Hudák z Kamienky a tretím v poradí bol Edo Lipták z Chaty pod Rysmi.

Na snímke prvý súťažiaci, Mário z Brezna.
Foto: TASR/Adriána Antošková


Trasa pre nosičov viedla z Hrebienka na Zamkovského chatu a najlepší z nich ju zvládol za takmer 41 minút. V intervale piatich minút za sebou vyštartovalo celkom 21 mužov, ktorí si na plecia naložili 100 kilogramov materiálu dôležitého pre chod chaty.

Na štart sa postavilo aj osem žien, ktoré si na chrbát naložili 25-kilogramový náklad. Prvenstvo si rozdelili Sisa Jahnová z "Brnčalky" a Laura Vnenáčková z Téryho chaty, ktoré do cieľa prišli zhodne za niečo viac ako 27 minút.

"Tieto preteky sme začali robiť na počesť nášho kamaráta Jurka Petranského, ktorý v roku 2000 zahynul pri vynáške na Téryho chatu. Jeho kamaráti sa na týchto pretekoch stretávajú, a tým, že si urobia túto vynášku, tak si pripomenieme jeho pamiatku," objasnila tradíciu pretekov chatárka na Zamkovského chate Jana Kalinčíková.
Tu bude player



Úvod pretekov bol netradičný, keďže začiatok odtrúbili švajčiarski trubadúri zo St. Moritzu. Nosiči dnes do výšky 1475 metrov nad morom vyniesli cca 2,3 tony materiálu a potravín. Väčšinou niesli sudy s pivom a brikety na kúrenie.
Tu bude player




"Tieto preteky sú takou exhibíciou nosenia, pretože 100 kíl nie je bežná vynáška, normálne sa nosí od 60 do 90 kíl, ale so 100 kilami si každý nosič urobí taký vlastný rekord," doplnila chatárka. Pretekárska trať má prevýšenie do 300 metrov.

Vynáška je podľa chatárky síce čisto chlapská záležitosť, no dnes svoje sily a odhodlanie predviedli aj ženy. "Sú to väčšinou športovkyne, ktoré si to skúsia, sú také, čo vyniesli aj sud piva na chatu. Ja som síce chatárka, ale takéto záležitosti nechávam na chlapov," konštatovala Kalinčíková.

Preteky odštartovali trubadúri zo St.Moritzu vo Švajčiarsku
Foto: TASR