Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

VKP Bratislava do nasledujúcej sezóny s novými trénermi i súťažou

Snímka z tréningu volejbalového klubu mužov VKP Bratislava v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Matúš Kalný bude v klube pôsobiť po boku otca Petra Kalného, ktorý sa stal športovým riaditeľom VKP.

Bratislava 16. júna (TASR) - Volejbalový klub VKP Bratislava uzavrel trénerské otázky v extraligových tímoch. Hlavným trénerom mužov sa stane Matúš Kalný, ženy bude mať pod patronátom Jaroslav Hančák. Muži VKP budú v nasledujúcej sezóne hrať okrem slovenskej extraligy a európskeho Challenge Cupu aj Stredoeurópsku ligu vo volejbale (MEL), ktorú organizuje MEVZA.

Kalný nahradil Jaroslava Noseka, ktorý "policajtov" doviedol do štvrťfinále play off. "Chceli by sme mu poďakovať za prácu v našom klube. Je to skvelý človek, výborný tréner. Sme radi, že práve on viedol mužov pri návrate klubu do Bratislavy. Verím, že sa naše cesty ešte niekedy spoja a ako pravý srdciar bude naďalej naším veľkým fanúšikom," uviedol generálny manažér Tomáš Jenča na oficiálnom webe klubu. Nosekovi sa skončí zmluva 30. júna 2021.

Matúš Kalný bude v klube pôsobiť po boku otca Petra Kalného, ktorý sa stal športovým riaditeľom VKP. "Dohodli sme sa na trojročnej zmluve. Sme radi, že sme otca i syna Kalných získali do našich radov. Sú to skúsení odborníci, ktorí milujú volejbal. Veríme, že s ich príchodom budeme v novej sezóne bojovať o medaily," povedal Jenča.

Štyridsaťročný M. Kalný pôsobil uplynulé dve sezóny pri ženách KP Brno. Predtým viedol sedem ročníkov mládežnícke reprezentácie Nemecka. V roku 2015 skončil na 4. mieste na ME do 19 rokov, s juniormi do 18 rokov sa stal v roku 2018 majstrom Európy. Má bohaté skúsenosti zo zahraničia, kde viedol ligové tímy – mužov VSG Coburg v Nemecku, ženy SV Schwechat v Rakúsku, kde bol zároveň tréner juniorskej reprezentácie Rakúska a tiež mužov SEAT Volley Näfels vo Švajčiarsku. Po dlhých rokoch v cudzine sa vracia na Slovensko do najúspešnejšieho mužského tímu VKP Bratislava. "Pocity sú výborné. Oslovil ma projekt rozvoja aj mladých hráčov, ktorý je koncepčne nastavený na dlhšie obdobie. Teším sa aj na premiérovú spoluprácu s mojím otcom. V minulosti mi vo veľa veciach pomohol, verím, že mi pomôže aj teraz. Myslím si, že naša spolupráca bude prospešná pre celý klub," povedal.

Novotvoriaci sa kolektív žien povedie hlavný tréner Hančák. "Je to mladý, perspektívny tréner, ktorý už nazbieral skúsenosti z extraligových paluboviek, ale aj na medzinárodnej úrovni. Veríme, že spoločne s asistentom Marekom Hricom budú úspešní aj pri prvej sezóne vo VKP Bratislava," povedal manažér ženského tímu Róbert Hronský.

Tridsaťšesťročný Hančák trénoval mládež ŠŠK Bilíkova Bratislava, pôsobil ako asistent pri kadetkách reprezentácie Slovenska i VK Paneurópa Bratislava a bol hlavným trénerom vo VTC Pezinok Bilíkova. Uplynulú sezónu bol asistent trénerky Evy Kosekovej v Strabagu. "Ženy vo VKP Bratislava ešte neboli. Teším sa na spoluprácu v klube. Dúfam, že všetko bude pekne fungovať. Uvidíme ako bude vyzerať zloženie extraligy. Od toho sa budú odvíjať aj ambície. Podľa toho si vieme bližšie špecifikovať ciele. Určite to bude umiestnenie v prvej štvorke. Zatiaľ sme len v období prípravy a skladby tímu," prezradil nový tréner.

Okrem slovenskej extraligy a európskeho Challenge Cupu čaká mužov VKP aj MEL. Klub už podal oficiálnu prihlášku, teraz sa čaká na finálny počet účastníkov súťaže. Ak sa prihlási do súťaže osem účastníkov, štart ligy je naplánovaný v termíne 8. až 11. októbra 2021. O týždeň skôr odštartuje Stredoeurópska liga v prípade 10 alebo 12 tímov. "Keďže slovenská liga prišla o dvoch atraktívnych účastníkov Košice a Prievidzu, tak sme sa rozhodli zmerať si sily aj s tímami z okolitých krajín. Bude to dobrá previerka pre náš tím. Uvidíme, na čom sme a môžeme sa porovnávať s kvalitnými klubmi zo Slovinska, Rakúska a Chorvátska. Verím, že Stredoeurópska liga priláka do hľadiska aj fanúšikov volejbalu v Bratislave a okolí a uvidia naživo výborný volejbal. Zároveň to bude motiváciou aj pre našich mladých hráčov, aby sa ukázali a získali cenné skúsenosti," dodal Jenča.