Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vláda v Keni rozpustila futbalový zväz, hrozí jej trest od FIFA

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Podľa ministerky športu rozhodnutie o prepustení všetkých zvolených zväzových funkcionárov a ich nahradenie dočasnou správnou radou by nemalo mať vplyv na konanie medzištátnych stretnutí.

Nairobi 11. novembra (TASR) - Kenská vláda vo štvrtok rozpustila celý tamojší futbalový zväz. Ten totiž nevedel vydokladovať, ako vynaložil s finančnou dotáciou, ktorú mu predtým vláda poskytla.

Rozpustenie zväzu oznámila ministerka športu Amina Mohamedová, ktorá vo štvrtok informovala o výsledkoch predbežného vyšetrovania možnej korupcie. Vláda chce teraz rozšíriť vyšetrovanie, ktoré povedie polícia a antikorupčné orgány. Tie rozhodnú, či príde k trestnému stíhaniu.

Podľa ministerky športu rozhodnutie o prepustení všetkých zvolených zväzových funkcionárov a ich nahradenie dočasnou správnou radou by nemalo mať vplyv na konanie medzištátnych stretnutí. K rozpusteniu zväzu prišlo iba niekoľko hodín pred štvrtkovým zápasom africkej kvalifikácie MS 2022, v ktorom mala reprezentácia Kene nastúpiť v E-skupine na pôde Ugandy. Podľa agentúry AP sa dá očakávať, že sa do prípadu vloží Medzinárodná futbalová federácia (FIFA). Tá totiž zakazuje akékoľvek vládne zásahy do fungovania národných zväzov v jednotlivých členských krajinách. Keňa tak riskuje vylúčenie z medzinárodnej scény.