Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Vlak našiel stanicu ´Semifinálová´ aj s novým vozňom Hovorkom

V popredí Marek Hovorka (Slovensko) naráža na mantinel Kanaďana Jamieho Benna vo štvrťfinálovom stretnutí majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Slovensko - Kanada 17. mája 2012. Foto: TASR/AP

Helsinki 17. mája (TASR) - Nikdy nie je ľahké naskočiť do rozbehnutého vlaku, o to viac, keď sa rúti veľkou rýchlosťou. V takejto situácii sa ocitol na MS v Helsinkách Marek Hovorka. Český strojvodca a jeho hokejová lokomotíva ťahá svoje slovenské vozne s menami ako Chára, Šatan či Handzuš nezadržateľne aj po dojazde do hlavnej cieľovej stanice. Vladimír Vůjtek počas stredajšej zastávky zahlásil - toto nemá byť konečná!

Skúsený hokejový rušňovodič veril, že podceňovaná súprava príde aj do stanice "Semifinálová". "Určite to bol najväčší zápas v mojej kariére, tento zápas si jednoducho uchovám do vitríny," konštatoval pre TASR nadšený Hovorka. Po tom, čo ho v závere základnej fázy dopísali na súpisku, sa dostal do "obehu" až na ôsmej "výhybke": "Čakal som sedem zápasov a nebolo jednoduché naskočiť do štvrťfinále proti Kanade, keďže išlo o tím, ktorý bol ašpirantom na titul. Oni jazdia, lietajú a ja som tri týždne nehral. V prvej tretine som sa snažil nespraviť žiadnu chybu, nohy boli ťažšie, ale od druhej tretiny sa nohy rozjazdili a bolo to dobré."

Hovorka "trčal" vo vozovni, ale neklesal na duchu: "Je ťažké len sedieť na tribúne, človek chce chalanom pomôcť, ale v tej chvíli ich môže podporiť len psychicky a povzbudzovať. Nie je to však ono, neprežívate to na striedačke. Chalani mi však hovorili, aby som sa upokojil, lebo je veľa takých čiernych koňov, ktoré naskočia do zápasov a potom sú hrdinovia. Dúfam, že sa niečo také udeje."

Tomáš Surový, ten už na hokejových koľajniciach na vrcholných tratiach čosi prežil. Napriek tomu sa tiež nadchýna: "Na takomto fóre je to určite doteraz môj najväčší úspech. Ešte nikdy som na olympiáde alebo na majstrovstvách sveta nehral v semifinále. Dúfam, že ešte minimálne jedno víťazstvo pridáme. Bol to veľmi ťažký zápas, kanadské mužstvo bolo vyskladané zo super hráčov NHL, teší nás to, že sme nepriaznivý výsledok dokázali otočiť späť na našu stranu. Po druhej tretine sme si hovorili, že prakticky nemáme čo stratiť, išli sme do toho s tým, že dáme do toho všetko a že sa pokúsime otočiť výsledok, čo sa nám napokon podarilo. Dúfam, že fanúšikovia nám aj naďalej budú držať palce a my urobíme všetko preto, aby sme ešte minimálne jedno víťazstvo pridali. V semifinále si už človek súpera nevyberie, dôležité však je, aby sme hrali tak dobre ako proti Kanade."