Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Vlhová desiata v super-G, zvíťazila Gutová-Behramiová

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová v Super-G žien v rámci Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Garmisch-Partenkirchene 30. januára 2021. Foto: TASR/AP

Ďalšia Švajčiarka Michelle Gisinová neštartovala a v celkovom poradí prestížneho seriálu klesla na tretiu priečku.

Garmisch-Partenkirchen 30. januára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v sobotnom super-G Svetového pohára desiate miesto. V nemeckom Garmisch-Partenkirchene zaostala za víťaznou Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou o 1,27 sekundy. Druhá skončila Nórka Kajsa Vickhoff Lieová s odstupom 68 stotín a tretia bola Kanaďanka Marie-Michele Gagnonová (+0,93 s).

Vo štvrtok ani v piatok sa nemohli konať tréningy zjazdu, takže namiesto neho sa súťažilo v náhradnom super-G za švajčiarsky St. Moritz. Vlhová sa na trať vydala so štartovým číslom 14. V úvode sa snažila čo najdlhšie držať v zjazdovom postoji, terénna nerovnosť jej rozhodila lyže, kritický okamih však zvládla, ako aj vzápätí skok s následnou zmenou smeru. Postrážila si tiež nájazd do záverečnej pasáže a v cieli sa zaradila na priebežnú šiestu pozíciu s mankom 1,27 s na líderku. V zostávajúcom priebehu pretekov klesla na záver elitnej desiatky, na tretiu priečku Gagnonovej jej chýbalo 34 stotín. Medzi piatym miestom Rakúšanky Christine Scheyerovej a desiatym, na ktorom Vlhová skončila spoločne s Francúzkou Tiffany Gauthierovou, bol iba 11-stotinový rozdiel. Gagnonová poradím na pódiu zamiešala prekvapujúco s vyšším štartovým číslom 29.

Prvé relevantné medzičasy stanovila Lieová s dvojkou, ktorá vydržala na čele, až kým sa ako deviata nespustila jedna z najväčších favoritiek Gutová-Behramiová. Víťazka predchádzajúcich dvoch superobrovských slalomov a líderka hodnotenia disciplíny si držala čistú stopu po celej dĺžke trate a vygradovanou jazdou triumfovala s výrazným náskokom. Počas januára zvíťazila už v treťom super-G za sebou, vo veku 29 rokov slávila 29. triumf na podujatiach SP v kariére, z toho 15 dosiahla v tejto disciplíne. "Bolo ťažké odhadnúť, ako bude vyzerať sneh. Nešlo sa jednoducho a nemala som ani najlepší pocit, len som chcela pustiť lyže a vyšlo to. V športe sa situácia môže zmeniť veľmi rýchlo. Len pred niekoľkými mesiacmi ľudia rozoberali, či ešte môžem zvíťaziť v nejakých pretekoch, teraz hovoria o boji o veľký glóbus. Dúfam, že budem pokračovať v takýchto výsledkoch," povedala Gutová-Behramiová podľa portálu laola1.at.

Ďalšia Švajčiarka Michelle Gisinová neštartovala a v celkovom poradí prestížneho seriálu klesla na tretiu priečku. Dostala sa pred ňu jej krajanka Gutová-Behramiová, ktorá za vedúcou Vlhovou (909 b.) zaostáva o 62 bodov. V nedeľu je v rovnakom dejisku na programe riadne plánovaný super-G.

Výsledky sobotného super-G SP v Garmisch-Partenkirchene:
1. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) 1:15,70 min,
2. Kajsa Vickhoff Lieová (Nór.) +0,68 s,
3. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +0,93,
4. Sofia Goggiová (Tal.) +1,00,
5. Christine Scheyerová (Rak.) +1,16,
6. Ester Ledecká (ČR) +1,19,
7. Corinne Suterová (Švaj.) +1,21,
8. Priska Nuferová (Švaj.) a Tamara Tipplerová (Rak.) obe +1,22,
10. Petra VLHOVÁ (SR) a Tiffany Gauthierová (Fr.) obe +1,27

Celkové poradie SP (po 21 z 33 súťaží):
1. VLHOVÁ 909 bodov,
2. Gutová-Behramiová 847,
3. Michelle Gisinová (Švaj.) 783,
4. Goggiová 740,
5. Marta Bassinová (Tal.) 715,
6. Mikaela Shiffrinová (USA) 615

Poradie v super-G (4 zo 7):
1. Gutová-Behramiová 345 bodov,
2. C. Suterová 205,
3. Ledecká 196,
4. Federica Brignoneová (Tal.) 187,
5. Tipplerová 180,
6. Bassinová 162, ...,
13. VLHOVÁ 78