Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Vlhová získala 2. miesto, tentokrát Shiffrinovú netromfla

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová (vľavo) obsadila 2. miesto v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Schladmingu 11. januára 2022. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová si tak v predstihu zabezpečila malý glóbus za slalom Svetového pohára. Zvíťazila americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová (uprostred) a tretia skončila Nemka Lena Dürrová (vpravo). Foto: TASR - Martin Baumann

Prvú priečku obsadila Shiffrinová, ktorá celkovo slávila 73. triumf na podujatiach prestížneho seriálu a na vyrovnanie absolútneho rekordu Stenmarka jej chýba trinásť úspechov.

Schladming 11. januára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová si v predstihu zabezpečila malý glóbus za slalom Svetového pohára. Po druhom mieste v utorňajšej súťaži v rakúskom Schladmingu má na čele hodnotenia disciplíny nedostihnuteľný náskok 220 bodov. O 15 stotín sekundy zvíťazila Američanka Mikaela Shiffrinová. Dosiahla 47. víťazstvo v pretekoch jednej disciplíny a prekonala rekord legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka, ktorý zvíťazil 46-krát v obrovskom slalome. Tretia skončila Nemka Lena Dürrová (+0,93 s).
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila 2. miesto v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Schladmingu 11. januára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann

Vlhová v tejto sezóne ovládla slalom, keď zvíťazila piatich zo siedmich súťaží, radovala sa dvakrát v Levi, raz v Lienzi, Záhrebe i Kranjskej Gore. Z možných 700 získala 660 bodov, iba v Killingtone a teraz ju zdolala najväčšia rivalka Shiffrinová. Do konca ročníka sú na programe už len dve súťaže po zimných olympijských hrách. "Musím si to najprv uvedomiť. Chcela som vyhrať, trošku ma to mrzí, ale prišli za mnou tréner Mauro Pini a brat Boris a povedali mi, že som dokázala vyhrať malý glóbus v polovici januára. To sa nedeje každý deň. Nie je jednoduché súťažiť, keď už každý hovorí o glóbuse. Snažila som sa koncentrovať na obe jazdy, aj keď druhá nebola ideálna, nakoniec je z toho skvelé druhé miesto. Bol to boj, ale zvládla som to," povedala 26-ročná Slovenka pre RTVS. Malú sezónnu trofej za slalom získala druhýkrát po roku 2020, keď si ju vybojovala aj za paralelné disciplíny. V celkovom poradí SP ako obhajkyňa veľkého glóbusu zaostáva za vedúcou Shiffrinovou o 55 bodov.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová (vľavo) obsadila 2. miesto v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Schladmingu 11. januára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann

Američanka celkovo slávila 73. triumf na podujatiach prestížneho seriálu a na vyrovnanie absolútneho rekordu Stenmarka jej chýba trinásť úspechov. Medzi ženami je pred ňou len krajanka Lindsey Vonnová s 82 víťazstvami. Shiffrinová má na Schladming má krásne spomienky, v roku 2013 tam získala prvý zo štyroch titulov majsterky sveta v slalome. "Pre nás je nesmierne privilégium štartovať na tejto ťažkej trati, ktorá je určená výhradne pre mužov. O to famóznejšie pre mňa je, že sa mi tu opäť podarilo zvíťaziť. V prvom kole som bojovala, v druhom kole som predviedla dobrú jazdu, s ktorou musím byť spokojná," povedala víťazka vo vysielaní Eurosportu. Na prvé miesto sa vyšvihla z piatej pozície po úvodnom kole.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová blahoželá k víťazstvu Američanke Mikaele Shiffrinovej v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Schladmingu 11. januára 2022. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová si po zisku 2. miesta v predstihu zabezpečila malý glóbus za slalom Svetového pohára.
Foto: TASR - Martin Baumann

Do Schladmingu sa nočné preteky presunuli pre vysokú sedemdňovú incidenciu prípadov ochorenia COVID-19 vo Flachau. Slovenka so štartovým číslom 1 otvorila súťaž na slávnej zjazdovke Planai, kde sa tradične koná najprestížnejší slalom mužskej sezóny. Na čistej trati pod umelým osvetlením išla bez viditeľnejšej chyby a zároveň dostatočne agresívne. Diktovala si tempo, najväčší náskok pred súperkami získala v spodnej pasáži. Usadila sa na čele o 27 stotín sekundy pred Dürrovou, priebežne tretie boli Švajčiarka Wendy Holdenerová a Kanaďanka Ali Nullmeyerová s mankom 0,35 s. Hneď po Vlhovej vyrazila Shiffrinová, ani ona nespravila výraznejšiu chybu, ale chýbala jej potrebná dynamika a postupne naberala stratu. V cieli zaostala o 42 stotín sekundy. Z elitnej žrebovanej sedmičky nedokončili prvé kolo Švajčiarka Michelle Gisinová ani Švédka Anna Swennová Larssonová.



Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová v cieli druhého kola slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Schladmingu 11. januára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann

V druhom kole musela Shiffrinová útočiť na hranici rizika, hoci predchádzajúce preteky v Slovinsku nedokončila. Jej prejav nebol typicky ladný, no išla veľmi dravo, v dolnej časti to vygradovala a suverénne najrýchlejšou druhou jazdou sa v cieli ujala vedenia s obrovským náskokom. Holdenerová aj Nullmeyerová na strmom svahu vypadli, Dürrová sa zaradila s veľkým odstupom za Shiffrinovú. Vlhová mala k dispozícii solídny náskok, napriek tomu išla naplno. Po chybe ho však na krátkom úseku takmer celý stratila a v súčte tesne nestačila na americkú rovesníčku. Pripísala si 53. pódiové umiestnenie v pretekoch SP v kariére.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová (vpravo) obsadila 2. miesto v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Schladmingu 11. januára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann

Výsledky nočného slalomu SP žien v Schladmingu:


1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:32,66 min,
2. Petra VLHOVÁ (SR) +0,15 s,
3. Lena Dürrová (Nem.) +0,93,
4. Chiara Mairová (Rak.), Camille Rastová (Švaj.) obe +1,05,
6. Leona Popovičová (Chor.) +1,38,
7. Mina Fürst Holtmannová (Nór.) +1,50,
8. Laurence St-Germainová +1,51,
9. Amelia Smartová (obe Kan.) +1,68,
10. Maria Therese Tvibergová (Nór.) +1,72

Celkové poradie SP (po 20 z 37 súťaží):
1. Shiffrinová 966 bodov,
2. VLHOVÁ 911,
3. Sofia Goggiová (Tal.) 657,
4. Sara Hectorová (Švéd.) 582,
5. Wendy Holdenerová (Švaj.) 408,
6. Federica Brignoneová (Tal.) 407

Poradie v slalome (7 z 9):
1. VLHOVÁ 660 bodov - istý malý glóbus,
2. Shiffrinová 440,
3. Holdenerová 321,
4. Dürrová 312,
5. Katharina Liensbergerová (Rak.) 272,
6. Ana Buciková (Slov.) 191


P. Vlhová po 1. kole


Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole utorňajšieho nočného slalomu Svetového pohára. V rakúskom Schladmingu viedla o 27 stotín sekundy pred Nemkou Lenou Dürrovou, priebežne tretie boli Švajčiarka Wendy Holdenerová a Kanaďanka Ali Nullmeyerová s mankom 0,35 s.

Dvadsaťšesťročná Vlhová v tejto sezóne v slalome dominuje, keď zvíťazila v piatich z predchádzajúcich šiestich súťaží, v nedeľu sa radovala v slovinskej Kranjskej Gore. Do Schladmingu sa preteky presunuli pre vysokú sedemdňovú incidenciu prípadov ochorenia COVID-19 vo Flachau.
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas 1. kola nočného slalomu v Schladmingene 11. januára 2021.
Foto: TASR/AP

Slovenka so štartovým číslom 1 otvorila súťaž na slávnej zjazdovke Planai, kde sa tradične koná najprestížnejší slalom mužskej sezóny. Na čistej trati pod umelým osvetlením išla bez viditeľnejšej chyby a zároveň dostatočne agresívne. Diktovala si tempo, najväčší náskok pred súperkami získala v spodnej pasáži. "Išlo sa mi celkom dobre, neurobila som žiadnu výraznú chybu. Tento slalom je dosť krátky, okolo 45 sekúnd, takže sú malé rozstupy. Podložka bola super, nepodlievali to vodou, aby to nebolo také ťažké, ako to majú muži. Sneh je však strašne agresívny, trocha som sa bála špicara, lebo to chytá lyže. V druhom kole (20.45 h) budú ryhy, keďže pôjdem posledná, ale myslím si, že podmienky budú dobré," povedala Vlhová pre RTVS.

Hneď po Vlhovej vyrazila jej najväčšia rivalka Mikaela Shiffrinová z USA, ani ona nespravila výraznejšiu chybu, ale chýbala jej potrebná dynamika a postupne naberala stratu. V cieli zaostala o 42 stotín sekundy. Na Schladming má pritom krásne spomienky, v roku 2013 tam získala prvý zo štyroch titulov majsterky sveta v tejto disciplíne. Bližšie k Vlhovej figurovali Dürrová, Holdenerová, ale aj Nullmeyerová z druhej žrebovanej skupiny 8-15. Z elitnej žrebovanej sedmičky nedokončili prvé kolo Švajčiarka Michelle Gisinová ani Švédka Anna Swennová Larssonová.