Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vlhová v nočnom slalome štvrtá, víťazný hetrik Shiffrinovej

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová v 2. kole nočného slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu vo štvrtok 29. decembra 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Mrzí ma, že to nevyšlo s útokom na pódium. Chcela som potešiť slovenských fanúšikov, ktorých prišlo veľmi veľa, povedala Vlhová.

Semmering 29. decembra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila vo štvrtkovom nočnom slalome Svetového pohára štvrté miesto. V rakúskom Semmeringu zaostala o 76 stotín za Američankou Mikaelou Shiffrinovou, ktorá zavŕšila víťazný hetrik. Druhá skončila so stratou 29 stotín Shiffrinovej krajanka Paula Moltzanová, tretia bola Nemka Lena Dürrová (+0,34).

Shiffrinová nadviazala na víťazstvá z oboch obrovských slalomov v Semmeringu a pripísala si na konto jubilejný 80. triumf v prestížnom seriáli, 50. v slalome. Už len dve víťazstvá jej chýbajú k tomu, aby sa dotiahla na ženský rekord Lindsey Vonnovej (82). Absolútny rekord drží Švéd Ingemar Stenmark, ktorý získal prvé miesto celkovo v 86 pretekoch. "Víťazný hetrik v jednom stredisku v priebehu troch dní, to je niečo neuveriteľné. Potvrdilo sa, že Semmering mi sedí. Pred druhým kolom som bola nervózna. Vedela som, že trať bude hrboľatá a dôležitý bude správny tajming. Teší ma, že som to zvládla a mám veľkú radosť aj z druhého miesta Pauly," vyznala sa v cieľových priestoroch Shiffrinová, ktorá si upevnila post líderky celkového poradia SP. Moltzanová dosiahla v Semmeringu životný úspech v špeciálnom slalome.

Na snímke uprostred americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová oslavuje víťazstvo v nočnom slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v rakúskom Semmeringu vo štvrtok 29. decembra 2022. Vľavo druhá jej krajanka Paula Moltzanová, vpravo tretia Nemka Lena Dürrová.
Foto: TASR - Martin Baumann


Vlhová štartovala v prvom kole s číslom 2 a na rytmickej trati predviedla aktívnu jazdu bez výraznejších zaváhaní. V cieli bola o 63 stotín rýchlejšia ako Slovinka Ana Buciková, na prvej priečke sa však dlho neohriala. Lepší čas ako Slovenka dosiahli štyri pretekárky na čele so suverénnou Shiffrinovou. Američanka bola na všetkých medzičasoch v zelených číslach.

"Nebolo to najlepšie, nešla som moju jazdu. Trochu som sa trápila, snažila som sa, ale nakoniec je z toho piate miesto. Boli tam zmeny rytmu, ale trať bola dobrá, aj podmienky. Bolo však treba ísť do toho trochu ináč. Som šťastná, že prišlo toľko slovenských fanúšikov. Budem sa snažiť ich potešiť," uviedla Vlhová.

V druhom kole išla Slovenka agresívne s maximálnym rizikom a posunula sa na štvrtú priečku. "Mrzí ma, že to nevyšlo s útokom na pódium. Chcela som potešiť slovenských fanúšikov, ktorých prišlo veľmi veľa. Dala som do toho všetko a v cieli som bola rada, že som sa usadila na čele. Napokon z toho bolo štvrté miesto. Trať už bola trochu rozbitá, snažila som sa o plynulú jazdu. V záverečných pretekoch sezóny to nevyšlo s pódiovým umiestnením, no celý rok bol pre mňa úžasný, veď v Pekingu som si splnila sen a získala titul olympijskej šampiónky v slalome," povedala pre RTVS v cieli 2. kola Vlhová, ktorá presne pred 10 rokmi práve v Semmeringu debutovala v SP a obsadila 11. priečku. "Vždy chceme byť čo najvyššie a ideálne na pódiu, ale dopadlo to takto. Prvé kolo som trochu pokazila, druhé bolo lepšie. Vzhľadom na to, že som pred podujatím vôbec rozmýšľala, či odštartujem, to dopadlo dobre. Som bojovníčka, chcela som byť na štarte a som rada za prvý deň, keď som dosiahla druhé miesto. Dnešok a včerajšok nebol ideálny, ale celkovo sme spokojní," dodala 27-ročná Slovenka.


Výsledky nočného slalomu SP žien v Semmeringu:



1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:43,26 min.
2. Paula Moltzanová (USA) +0,29 s
3. Lena Dürrová (Nem.) +0,34
4. Petra VLHOVÁ (SR) +0,76
5. Wendy Holdenerová (Švajč.) +0,90
6. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.) a ; Zrinka Ljutičová (CHor.) obe +1,01
8. Ana Buciková (Slovin.) +1,55
9. Hanna Aronssonová Elfmanová (Švéd.) +1,71
10. Martina Dubovská (ČR) +2,07

Celkové poradie SP (po 15 súťažiach):
1. Shiffrinová 875 bodov
2. VLHOVÁ 506
3. Sofia Goggiová (Tal.) 470
4. Holdenerová 445
5. Lara Gutová-Behramiová (Švajč.) 371
6. Corinne Suterová (Švajč.) 337

slalom (5):

1. Shiffrinová 425 bodov
2. Holdenerová 370
3. VLHOVÁ 280
4. Swennová-Larssonová 260
5. Dürrová 195, Aronssonová Elfmanová 156