Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vlhová opäť s pódiovým umiestnením, od víťazstva ju delilo 15 stotín

Švédska lyžiarka Sara Hectorová (uprostred) pózuje na pódiu s druhou Slovenkou Petrou Vlhovou (vľavo) a treťou Francúzkou Tessou Worleyovou (vpravo) po 2. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v talianskom stredisku Kronplatz 25. januára 2022. Foto: TASR/AP

Za Mikaelou Shiffrinovou zaostáva v rebríčku Svetového pohára už len o 17 bodov.

Kronplatz 25. januára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v utorňajšom obrovskom slalome Svetového pohára druhé miesto. V talianskom Kronplatzi ju predstihla jedine víťazná Švédka Sara Hectorová o 15 stotín sekundy. Tretia skončila Francúzka Tessa Worleyová (+0,52 s).

Dvadsaťšesťročná Vlhová si pripísala 54. pódiové umiestnenie v pretekoch prestížneho seriálu. V tejto sezóne je to jej najlepší výsledok v "obráku", tretia bola v ouvertúre v rakúskom Söldene. V prípade víťazstva by sa ako obhajkyňa veľkého glóbusu dostala na čelo celkového poradia SP pred Mikaelu Shiffrinovú, ktorá obsadila piatu priečku. Takto za americkou rivalkou zaostáva o sedemnásť bodov. "Posledná časť kopca sa v druhom kole nachádzala v tieni a bolo to tam pre mňa veľmi náročné. V závere som sa snažila tlačiť, druhé miesto je dobré, ale chcela som zvíťaziť. V Garmisch-Partenkirchene sa nepredstavím, pred Pekingom potrebujem trénovať slalom," povedala Vlhová pre portál laola1.at.

Švédska lyžiarka Sara Hectorová (uprostred) pózuje v cieli s druhou Slovenkou Petrou Vlhovou (vľavo) a treťou Francúzkou Tessou Worleyovou (vpravo) po 2. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v talianskom stredisku Kronplatz 25. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Slovenská reprezentantka sa do kolotoča SP vrátila po tom, ako vynechala víkendové podujatie v rýchlostných disciplínach v ďalšom talianskeho stredisku Cortina d´Ampezzo. Sústredila sa práve na "obrák" a stratégia jej vyšla. Generálku na ZOH otvorila so štartovým číslom 1. V slnečných podmienkach išla veľmi dynamicky, plynulo prechádzala z oblúka do oblúka a svoju jazdu vygradovala v klopenej strmine, kde získala najväčší náskok v porovnaní so súperkami. Ako jediná zvládla trať pod minútu. K suverénnej Vlhovej sa ako-tak priblížila jedine líderka hodnotenia disciplíny a víťazka predchádzajúcej súťaže Hectorová, ale aj ona v dolnej polovici zaostala a nabrala odstup 34 stotín sekundy. Priebežne tretia s mankom 0,59 s bola Shiffrinová, ktorej na lepší čas chýbalo viac dravosti.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová prichádza do cieľa po 2. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v talianskom stredisku Kronplatz 25. januára 2022.
Foto: TASR/AP


V druhom kole sa väčšina zjazdovky ponorila do tieňa, slnko svietilo len na prostrednú pasáž a na niektorých miestach presvitalo, takže lyžiarky sa mi museli dávať pozor aj na svetelné kontrasty. Na trati, ktorú postavil Shiffrinovej tréner Mike Day, sa darilo Slovinke Ane Bucikovej, vyšvihla sa o dvadsať priečok na deviate miesto. Worleyová sa posunula o päť pozícii, naopak, Shiffrinová sa po dojazde zaradila až na tretiu priečku a vo výsledkovej listine ešte klesla. Hectorová však zaútočila, išla nesmierne dravo a hoci sa v najnebezpečnejšej časti nevyhla veľkej chybe, ukorigovala ju bez straty rýchlosti a v súčte jej stačila siedma najlepšia druhá jazda. Vlhová sa na všetkých medzičasoch držala na úrovni Hectorovej, no tiež mala v strmom prechode značné problémy a v závere tesne stratila.

Švédska lyžiarka Sara Hectorová oslavuje v cieli po jej víťazstve v 2. kole obrovského slalomu žien Svetového pohára v talianskom stredisku Kronplatz 25. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Dvadsaťdeväťročná Švédka vyhrala už tretí zo šiestich "obrákov" v tomto ročníku, v kariére má na konte štyri triumfy. "Je to neskutočné a prekvapujúce. Nikdy by som si nemyslela, že tu uspejem s takouto chybou. Vždy som mala silu, no teraz jazdím s väčším citom. Po chybe som mala čo robiť, aby som sa zmestila do každej ďalšej bránky," povedala Hectorová. Upevnila si vedenie v hodnotení disciplíny, v ktorom vedie o 95 bodov pred Worleyovou. Tretia je Shiffrinová, Vlhová na štvrtej priečke zaostáva o 131 bodov.

Výsledky obrovského slalomu SP v Kronplatzi:



1. Sara Hectorová (Švéd.) 2:03,63 min, 2. Petra VLHOVÁ (SR) +0,15 s, 3. Tessa Worleyová (Fr.) +0,52, 4. Federica Brignoneová (Tal.) +0,57, 5. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,81, 6. Thea Louise Stjernesundová (Nór.) +0,92, 7. Marta Bassinová (Tal.) +0,99, 8. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,04, 9. Ana Buciková (Slov.) +1,23, 10. Maryna Gasienicová Danielová (Poľ.) +1,32

Celkové poradie SP (po 25 z 37 súťaží):

1. Shiffrinová 1026 bodov, 2. VLHOVÁ 1009, 3. Sofia Goggiová (Tal.) 769, 4. Hectorová 682, 5. Brignoneová 659, 6. Ramona Siebenhoferová (Rak.) 533

Poradie v obrovskom slalome (6 z 9):

1. Hectorová 462 bodov, 2. Worleyová 367, 3. Shiffrinová 361, 4. VLHOVÁ 331, 5. Bassinová 196, 6. Mowinckelová 148