Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

SKVELÁ VLHOVÁ triumfovala v slalome v Kranjskej Gore

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová oslavuje s trofeou na pódiu víťazstvo v slalome žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v slovinskej Kranjskej Gore 9. januára 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Dvadsaťšesťročná Vlhová v tejto sezóne v slalome dominuje. Zvíťazila už v piatej zo šiestich súťaží, postupne sa radovala dvakrát v Levi, raz v Lienzi aj v novom roku v Záhrebe.

Kranjska Gora 9. januára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová triumfovala v nedeľnom slalome Svetového pohára v Kranjskej Gore. Dosiahla 25. víťazstvo a 52. pódiové umiestnenie v pretekoch prestížneho seriálu. V slovinskom stredisku predstihla o 23 stotín sekundy Švajčiarku Wendy Holdenerovú, tretie miesto obsadila Švédka Anna Swennová Larssonová s výrazným odstupom 1,06 s. Američanka Mikaela Shiffrinová nedokončila druhé kolo.

Dvadsaťšesťročná Vlhová v tejto sezóne v slalome dominuje. Zvíťazila už v piatej zo šiestich súťaží, postupne sa radovala dvakrát v Levi, raz v Lienzi aj v novom roku v Záhrebe. Jedine v Killingtone ju zdolala domáca Shiffrinová. V Kranjskej Gore uspela Vlhová aj predvlani, celkovo slávila sedemnáste slalomové víťazstvo v kariére. Z možných 600 bodov získala 580 a suverénne vedie hodnotenie disciplíny, pred druhou Shiffrinovou má obrovský náskok 240 bodov. O malý glóbus môže prísť už iba v teoretickej rovine. Pôjdu sa ešte tri súťaže a na zisk trofeje jej stačí jedno tretie miesto. V celkovom poradí SP vedie Američanka pred Slovenkou už iba o 35 bodov.

Na snímke víťazná slovenská lyžiarka Petra Vlhová v cieli 2. kola slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v slovinskej Kranjskej Gore 9. januára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


"Podmienky nenahrávali týmto pretekom, ale som rada, že sa trať podarilo spevniť. V prvom kole som nešla na hrane, vedela som, že keď chcem zvíťaziť, musím v druhom kole pridať. Podarilo sa to. Nie je jednoduché neustále víťaziť, tlak sa zvyšuje. Vyhrala som tu už v minulosti, darí sa mi tu. Je to odraz mojej vyrovnanej výkonnosti," povedala Vlhová vo vysielaní Eurosportu. Stúpa aj v historických tabuľkách, 25. triumfom sa na šestnástej priečke ženského poradia vyrovnala Švajčiarke Marii Walliserovej a Rakúšanke Michaele Dorfmeisterovej. V historickom rebríčku slalomových víťazstiev je Vlhová už šiesta spoločne so Švédkou Anjou Pärsonovou.

Slovenská reprezentantka si už v prvom kole vytvorila dobrú východiskovú pozíciu na boj o prvenstvo. Na trať, ktorú postavil jej švajčiarsky tréner Mauro Pini, vyrazila ako šiesta v poradí. Na medzičasoch si držala tesný náskok pred Holdenerovou, no v záverečnom úseku mierne stratila a zaradila sa len o osem stotín sekundy za súperku. Shiffrinová odštartovala hneď za Slovenkou, zaostala za ňou o sedemnásť stotín a aj ona sa držala v tesnom závese za priebežnou líderkou (+0,25). Preteky nedokončila Švajčiarka Michelle Gisinová, ktorá dostala "špicara" už vo štvrtej bránke. Ako druhá zo žrebovanej pätnástky vypadla Češka Martina Dubovská. V Slovinsku sa pôvodne malo súťažiť v Maribore, podujatie presunuli do Kranjskej Gory pre teplé počasie. Aj v náhradnom dejisku však mala trať ďaleko od ideálu, viaceré lyžiarky vrátane Vlhovej s ňou v prvom kole mali problémy.

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová v 1. kole slalomu žien Svetového pohára v alpskom lyžovaní v slovinskej Kranjskej Gore 9. januára 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


Aj keď sa v druhom kole podmienky pre najlepšie slalomárky o čosi zlepšili, trať bola stále dosť hrboľatá. Doplatila na to Shiffrinová, ktorá išla veľmi dynamicky, budovala si viac než sekundový náskok, ale spravila veľkú chybu a vyradil ju "špicar". Vlhová nemala až taký presvedčivý štart, no vďaka svojim fyzickým parametrom sa vyrovnala s náročnými podmienkami a svoju jazdu vygradovala, najlepším časom druhého kola sa suverénne dostala na čelo. Holdenerová jej dokázala konkurovať takmer po celej dĺžke svahu, v súčte však prevýšili Vlhovej schopnosti medzi najhustejšími bránkami. Švajčiarka naďalej čaká na premiérové víťazstvo v slalome SP, hoci si pripísala už 29. pódiové umiestnenie v tejto disciplíne.

Najbližší slalom je na programe už v utorok 11. januára v Schladmingu (18.00/20.45), preteky tam presunuli pre vysokú sedemdňovú incidenciu prípadov ochorenia COVID-19 vo Flachau.

Výsledky slalomu SP v Kranjskej Gore:


1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:44,29 min,
2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,23 s,
3. Anna Swennová Larssonová (Švéd.) +1,06,
4. Lena Dürrová (Nem.) +1,29,
5. Ana Buciková (Slov.) +1,65,
6. Alison Nullmeyerová (Kan.) +2,15,
7. Katharina Truppeová +2,46,
8. Katharina Gallhuberová (obe Rak.) +2,50,
9. Erin Mielzynská (Kan.) +2,63,
10. Sara Hectorová (Švéd.) +2,67

Celkové poradie SP (po 19 z 37 súťaží):
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 866 bodov,
2. VLHOVÁ 831,
3. Sofia Goggiová (Tal.) 657,
4. Hectorová 568,
5. Holdenerová 408,
6. Federica Brignoneová (Tal.) 407

Poradie v slalome (6 z 9):
1. VLHOVÁ 580 bodov,
2. Shiffrinová 340,
3. Holdenerová 321,
4. Katharina Liensbergerová (Rak.) 262,
5. Dürrová 252,
6. Michelle Gisinová (Švaj.) 187