Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Vlhová neobhájila titul, obrovský slalom vyhrala Gutová-Behramiová

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati počas 1. kola obrovského slalomu žien na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Cortina d'Ampezzo 18. februára 2021. Foto: TASR/AP

Striebro získala Američanka Mikaela Shiffrinová (+0,02 s) a bronz si vybojovala Rakúšanka Katharina Liensbergerová (+0,09 s).

Cortina d'Ampezzo 18. februára (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová neobhájila titul majsterky sveta v obrovskom slalome. Vo štvrtkovej súťaži v talianskej Cortine d'Ampezzo obsadila dvanáste miesto s mankom 1,90 sekundy na víťaznú Švajčiarku Laru Gutovú-Behramiovú. Striebro získala Američanka Mikaela Shiffrinová (+0,02 s) a bronz si vybojovala Rakúšanka Katharina Liensbergerová (+0,09 s).

Dvadsaťdeväťročná Gutová-Behramiová sa na týchto MS stala šampiónkou už v druhej disciplíne po triumfe v super-G, zo zjazdu si odniesla bronz. Celkovo má na šampionátoch bilanciu 2-3-3. "S ďalšou medailou som nerátala, no priala som si získať ju jedného dňa v obrovskom slalome, pretože táto disciplína zohrala v mojej kariére veľmi dôležitú úlohu. Keď sa mi darilo v ňom, darilo sa mi aj v iných disciplínach. Na vrcholných podujatiach mi však často chýbali sily, teším sa, že som dnes zvládla takýto dlhý 'obrák'. Mám rada Cortinu," povedala víťazka podľa portálu laola1.at. Shiffrinová po zlate v alpskej kombinácii a bronze v super-G skompletizovala zbierku kovov na šampionáte, Liensbergerová má na konte zlato z paralelných pretekov.

Vlhová sa za obhajobou vydala so štartovým číslom 3. Na zľadovatenom podklade a otvorenej, rytmickej trati išla bez väčšej chyby, v porovnaní s najväčšími súperkami jej však chýbala plynulosť v oblúkoch, v ktorých nedokázala zrýchľovať. Po prvom kole figurovala na jedenástej priečke, za líderkou Shiffrinovou zaostávala o 1,17 sekundy. Druhá bola prekvapujúco ďalšia Američanka Nina O'Brienová (+0,02 s), tretia pozícia patrila Gutovej-Behramiovej (+0,08 s). Ďalšia slovenská reprezentantka Petra Hromcová so štartovým číslom 55 nedokončila prvé kolo.

Ako prvé sa do boja o medaily prihlásili Švajčiarky, Michelle Gisinová otvorila súťaž a na čele vydržala do jazdy svojej krajanky Gutovej-Behramiovej. Dvojnásobnej medailistke z rýchlostných disciplín na tomto šampionáte vyhovovali oblúky po spádnici a absencia tiahlych oblúkov v presadených bránkach. Elitnú sedmičku štartujúcich uzavrela Shiffrinová a hoci na všetkých medzičasoch zaostávala, záverečnú pasáž prešla perfektne a ako úradujúca olympijská šampiónka v tejto disciplíne sa dostala do vedenia.

Liensbergerová z druhej žrebovanej skupiny 8-15 sa na trati rakúskeho trénera držala na medzičasoch v zelených číslach, rovnako ako niektoré ďalšie pretekárky stratila na Shiffrinovú až v cieľovej pasáži a priebežne bola štvrtá. Vyššie štartové čísla neboli na kvalitne pripravenej trati problémom, čo dokázala aj O'Brienová, ktorá sa s devätnástkou zaradila iba o dve stotiny za svoju slávnejšiu krajanku. Naopak, prvé kolo vôbec nevyšlo domácim spolufavoritkám, víťazka štyroch "obrákov" v tejto sezóne Svetového pohára Marta Bassinová nabrala odstup až 1,54 s a Federica Brignoneová preteky nedokončila.

Trať druhého kola staval Vlhovej taliansky tréner Livio Magoni a pre lyžiarky nachystal omnoho zatvorenejšie bránky, keď trajektóriu zatočil najmä v strmších úsekoch. Vlhová však už na prvom medzičase prišla o náskok na priebežne vedúcu Rakúšanku Ramonu Siebenhoferovú, nevedela nájsť rytmus a napriek snahe o agresívnu jazdu si pohoršila ešte o jednu priečku. "Samozrejme, že je to sklamanie. Určite som chcela podať lepší výkon, žiaľ, momentálne sa v obrovskom slalome cítim takto a takéto sú výsledky. V druhom kole som si verila, snažila som sa odovzdať všetko, čo mám v sebe. Teraz som v obrovskom slalome pozadu od najlepších, taký je šport," povedala 25-ročná Slovenka pre ČT sport.

Veľká chyba v prvej polovici svahu zmarila medailové nádeje Gisinovej. Liensbergerová takmer spadla, ale situáciu, keď sa bokom šmýkala po snehu, ekvilibristicky zvládla a naspodku dokonca zrýchlila a zapísala si najlepší čas druhého kola. Bez tejto chyby by sa stala majsterkou sveta, tento titul si dvoma vyrovnanými jazdami bez zásadnejších zaváhaní napokon vybojovala Gutová-Behramiová. Za senzačnou medailou smerovala O'Brienová, lenže v poslednej prejazdnej bránke sa zasekla v hrane a uzavrela najlepšiu desiatku výsledkovej listiny. Shiffrinová do jednej z bránok mierne meškala a stratila minimálny náskok, až do cieľa to bol stotinový súboj, ktorý v súčte vyznel v prospech Švajčiarky.

Výsledky obrovského slalomu žien na MS v Cortine d'Ampezzo:


1. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) 2:30,66 min, 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,02 s, 3. Katharina Liensbergerová (Rak.) +0,09, 4. Alice Robinsonová (N. Zél.) +0,73, 5. Ramona Siebenhoferová (Rak.) +1,26, 6. Maryna Gasienica-Danielová (Poľ.) +1,53, 7. Tessa Worleyová (Fr.) +1,64, 8. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,68, 9. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,70, 10. Nina O'Brienová (USA) +1,80, ... 12. Petra VLHOVÁ +1,90, Petra HROMCOVÁ (obe SR) nedokončila 1. kolo



Vlhová brala výsledok realisticky, viac si verí v slalome


Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati počas 1. kola obrovského slalomu žien na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní v talianskom stredisku Cortina d'Ampezzo 18. februára 2021.
Foto: TASR/AP


Slovenská lyžiarka Petra Vlhová nezlomila nepriaznivý trend v obrovskom slalome ani na majstrovstvách sveta. V talianskej Cortine d'Ampezzo neobhájila zlato zo švédskeho Are, keď vo štvrtkovej súťaži skončila na dvanástom mieste. Stále však môže pridať k striebru v alpskej kombinácii ďalšiu medailu, v sobotu zavŕši účinkovanie na šampionáte slalomom.

Dvadsaťpäťročná slovenská reprezentantka zaostala za víťaznou Švajčiarkou Larou Gutovou-Behramiovou o 1,90 sekundy: "Hodnotím to tak, aký je výsledok. Žiaľ, v obrovskom slalome som momentálne trošku pozadu od najlepších. Určite je tam sklamanie, ale uplynulý mesiac sa v 'obráku' cítim takto, musíme byť aj realisti. Od štartu až do cieľa sa snažím podať maximum, ale nestačí to. Keby som vedela, čím to je, asi sa mi aj začne dariť. Taký je šport." V tejto sezóne Svetového pohára patrí Vlhovej v hodnotení disciplíny siedma pozícia. Jej najlepšími umiesteniami boli dve tretie priečky zo Söldenu a Courchevelu, obe dosiahla v úvode zimy. Neskôr mali jej výkony klesajúcu tendenciu. V druhých pretekoch v Courcheveli vypadla, v Kranjskej Gore bola štvrtá a desiata a v Kronplatzi dvanásta.

Do konca ročníka SP sú na programe ešte dva "obráky", 6. marca na Vlhovej domácom snehu v Jasnej a potom vo finále vo švajčiarskom Lenzerheide. Výsledky budú dôležité z pohľadu celkového poradia prestížneho seriálu, v ktorom je práve Gutová-Behramiová so 42-bodovým mankom najbližšia prenasledovateľka vedúcej Slovenky. "Lyžuje veľmi dobre. Ja jej to prajem, pretože každý, kto sleduje lyžovanie, vie, že roky dozadu sa trápila. Bola na výslní, potom padla dolu a dlho sa jej nedarilo," povedala Vlhová, ktorá bude mať v slalome najvyššie ambície. Na MS pred dvoma rokmi v ňom získala bronz: "Samozrejme, že si verím, v slalome sa cítim oveľa lepšie. Sú to posledné preteky na majstrovstvách sveta, cítim sa dobre. Pôjdem na maximum a uvidíme, ako to dopadne."

Gutová-Behramiová už má v Cortine "odrobené", zisk medaily v obrovskom slalome na vrcholnom podujatí označila za sen, ktorý mala počas celej kariéry. Vo SP v technicky najnáročnejšej alpskej disciplíne nezvíťazila od roku 2016. "S ďalšou medailou som nerátala, no priala som si získať ju jedného dňa v obrovskom slalome, pretože táto disciplína ma sprevádzala od začiatku kariéry. Keď sa mi v ňom darilo, bolo jednoduchšie ísť rýchlo aj v ďalších disciplínach. Na majstrovstvách sveta a zimných olympijských hrách však bol zakaždým mojou záverečnou súťažou a často som bola vyčerpaná. Som hrdá, že som zvládla takýto dlhý 'obrák'. Minulý týždeň som pociťovala tlak, lebo som si uvedomovala, že mám na dobrý výsledok. Teraz som sa na to snažila nemyslieť. Mám rada Cortinu," povedala 29-ročná Švajčiarka. V talianskom stredisku triumfovala aj v super-G, zo zjazdu si odniesla bronz.

Vo štvrtok zdolala iba o dve stotiny sekundy Američanku Mikaelu Shiffrinovú, ktorá striebrom zaokrúhlila počet kovov zo svetových šampionátov na desať. "Bol to tesný a náročný boj, takže sa nesmierne radujem z medaily. Druhé kolo bolo oveľa zatočenejšie, čo znamenalo veľkú zmenu v porovnaní s prvým. V minulosti som sa s tým nedokázala vyrovnať tak dobre ako dnes, v tom bol rozdiel," citovala Shiffrinovú oficiálna stránka Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

Jednou z hrdiniek dňa bola aj bronzová Rakúšanka Katharina Liensbergerová. V oboch jazdách išla výborne, v druhom kole si pripísala najlepší čas. Bez chýb, ktoré vyplynuli z jej riskantného poňatia, sa mohla stať majsterkou sveta ona. V utorok sa tešila v paralelných pretekoch: "Dnes som išla nad moje možnosti. Je to šialené, bronz v obrovskom slalome je neuveriteľný. Tak tvrdo som pracovala, je krásne, keď sa dočkáte odmeny za drinu."