Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Vo finále žien aj slovenská stopa, Hlavatý chce napredovať ďalej

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na OH v Riu 2016 zdolali Rusky vo finále Francúzsko 22:19, teraz si súboj o zlato zopakujú.

Tokio 7. augusta (TASR) - Finále ženského turnaja v hádzanej má rovnaké obsadenie ako na predchádzajúcej olympiáde v Riu. Stretnú sa v ňom hráčky Ruska, ktoré v Japonsku štartujú pod vlajkou národného olympijského výboru (ROC), proti Francúzkam. Boj o zlato však bude niesť aj výraznú slovenskú stopu - na lavičke "zbornej" pôsobí vo funkcii asistenta trénera Tomáš Hlavatý.

Tridsaťštyriročný Hlavatý robí asistenta hlavnému kormidelníkovi Alexejovi Alexejevovi od novembra 2020. Ako člen realizačného tímu sa na klubovej úrovni už tešil z trofejí v Maďarsku i Rusku, s ruskou reprezentáciou absolvoval aj majstrovstvá Európy. S hádzanou začal ako hráč v rodnej Šali, neskôr ho to však viac začalo ťahať k trénovaniu. V zahraničí je už viac ako 10 rokov. Ako hlavný tréner pôsobil v Partizánskom, pražskej Slavii a maďarskom Mosonmagyaróvári. Viedol aj českú juniorskú reprezentáciu. V pozícii asistenta pôsobil v Michalovciach, Györi a teraz v Rostove, odkiaľ sa dostal aj do reprezentácie. "Teraz pracujem ako asistent v klube, pracoval som v niekoľkých zápasoch aj ako hlavný tréner. Môj sen je napredovať, ale to tiež nejde hneď. Ja som rád za skúsenosti, ktoré som nazbieral na pozícii asistenta, ale už mám v bruchu motýliky, chcel by som pracovať ako hlavný tréner," prezradil pre TASR.

Hráčky Ruska v olympijskom semifinále v Tokiu narazili na Nórky, od úvode to bol vyrovnaný duel. Ruskám neskomplikovalo situáciu ani vylúčenie Senovej v úvode, súperky nepustili do výrazného vedenia. Naopak, so severankami držali krok a pred koncom polčasu si vypracovali trojgólový náskok. Sekundu pred odchodom do šatní trafila presne Vjachirevová, jej gól na 14:11 bol jeden z deviatich, ktoré v zápase strelila. "Nepovedal by som, že tento gól rozhodol celý zápas, ale bol to dôležitý moment preto, lebo nám dal veľa mentálnej sily pred odchodom do šatne. Vedeli sme, že Nórky nám v druhom polčase nič nedarujú a ešte pritvrdia, lebo sú veľmi dobre fyzicky pripravené. Potom sme už len nabádali dievčatá, aby pri akciách 1 na 1 zakončovali. Vylúčenie nás nezlomilo, skôr to dievčatá motivovalo. Ale bolo to jasné vylúčenie, o tom niet sporu," povedal Hlavatý.

Na OH v Riu 2016 zdolali Rusky vo finále Francúzsko 22:19, teraz si súboj o zlato zopakujú. "Tento turnaj je magický, opäť sa opakuje finále spred piatich rokov, ale prekvapenie to nie je. Francúzky nehrali dobre v skupine, ale potom sa zlepšili. Oba tímy píšu jeden pekný hádzanársky príbeh," konštatoval Hlavatý.

Slovensko tak bude mať z Tokia ďalšiu medailu, hoci ju získal člen tímu inej krajiny. "Je to skvelý pocit. My sme sem prišli potvrdiť úlohu favorita a to je veľmi náročné. Máme silný tím a dalo sa čakať, že budeme bojovať o najvyššie priečky. Spravíme všetko preto, aby sme získali najcennejší kov."

Hlavatý pre TASR tiež uviedol, že jeho úspech doma na Slovensku rezonuje. Chodia mu gratulácie i povzbudivé slová. "Slovenský divák je prajný a ľudia okolo mňa tiež. Mám veľa správ a gratulácií. To je dobré aj z toho hľadiska, že tým, že som tu, tak niekoľko ľudí na Slovensku sleduje hádzanú a aj vďaka tomu sa tento šport spopularizuje."

Mladý tréner má ambície napredovať a vie si predstaviť aj možnosť, že by sa ujal práce v realizačnom tíme slovenskej reprezentácie. "Som otvorený všetkým možnostiam. Som teraz zmluvne zaviazaný, ale rád by som akokoľvek pomohol. Možno ukázať slovenským trénerom cestu, lebo ak sa chcete niekam dostať, tak musíte tvrdo pracovať. Môžete trikrát spadnúť na zadok, ale dôležité je postaviť sa ísť ďalej. A potom sa človek môže dočkať takých pocitov, aké mám ja dnes."

Slovenské hádzanárky sa naposledy na vrcholnom podujatí predstavili v roku 2014 na ME v Chorvátsku a Maďarsku. Na svetovom šampionáte štartovali jediný raz v roku 1995, keď v Rakúsku a Maďarsku obsadili 12. miesto. "Máme problém s tým, že naša základňa je veľmi malá a naša liga nemá až takú úroveň a dievčatá sa nemajú kde vyhrať. Ale čo mám informácie, tak Slovenský zväz hádzanej maximálne pracuje na tom, aby sa to zlepšilo. Pre všetky naše hráčky mám však odkaz, že keďže nás je málo, tak preto musíme ešte viac ´makať´. Položiť sa viac do tréningového procesu. Netreba ísť ďaleko, stačí krôčik po krôčiku. Prvý krok by bol vydarená kvalifikácia, vďaka čomu by sme mohli preniknúť na nejaký šampionát a potom aj zväz bude ľahšie zháňať peniaze a môže lepšie spopularizovať hádzanú. Tento šport sa musí dostať na vyššiu úroveň sám," uzavrel pre TASR Hlavatý.