Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Vo Fukušime odštartovala štafeta s olympijskou pochodňou

Olympijská pochodeň pri príležitosti otváracieho ceremoniálu štartu štafety s olympijským ohňom hier v Tokiu po krajine v tréningovom centre futbalového klubu vo Fukušime vo štvrtok 25. marca 2021. Foto: TASR/AP

Ceremoniál sa uskutočnil bez divákov a púť pochodne po krajine budú sprevádzať aj ďalšie prísne bezpečnostné opatrenia.

Tokio 25. marca (TASR) - V japonskej Fukušime odštartovala vo štvrtok štafeta s olympijskou pochodňou hier v Tokiu.

Ceremoniál sa uskutočnil bez divákov a púť pochodne po krajine budú sprevádzať aj ďalšie prísne bezpečnostné opatrenia. Štafeta sa začala v J-Village, čo je futbalový tréningový komplex neďaleko jadrovej elektrárne Fukušima, kde sa pred desiatimi rokmi stala najhoršia jadrová havária v histórii Japonska. Púť pochodne potrvá 121 dní a vyvrcholí 23. júla na otváracom ceremoniáli hier v Tokiu, ktoré posunuli o rok pre pandémiu koronavírusu.

Tradičný beh s pochodňou odštartovala futbalistka Azusa Iwašimizuová, ktorá bola pri zisku titulu majsteriek sveta v roku 2011. Pochodeň zavíta počas nasledujúcich štyroch mesiacov do 47 prefektúr krajiny, ktorými ju prevedie približne desaťtisíc bežcov. Organizátori upozornili fanúšikov, aby dodržiavali odstupy a zdržali sa hlasného povzbudzovania. V prípade, že by sa začali nekontrolovateľne zhromažďovať, môže prísť k zmene trasy, či dokonca predčasnému ukončeniu štafety.

Štafeta je veľká skúška pre japonských organizátorov. Ich cieľom je oživiť v domácich radosť z podujatia. V tieni pandémie sa totiž verejná mienka otočila a väčšina Japoncov je proti konaniu olympiády, ktorú presne pred rokom preložili pre koronavírus. Až 80% ľudí navrhuje jej ďalšie odloženie, či dokonca úplne zrušenie. Verejnosť má strach, že by podujatie mohlo prispieť k šíreniu koronavírusu v krajine, v ktorej sa stále nezačalo s rozsiahlou vakcináciou verejnosti. Informovala agentúra AFP.

V Japonsku zomrelo na COVID-19 už približne deväťtisíc ľudí. Olympijské hry privedú do krajiny 15.400 športovcov a tisíce rozhodcov, funkcionárov, čestných hostí a novinárov. Organizátori len minulú sobotu oznámili, že zahraniční fanúšikova nebudú mať na podujatie prístup, rovnako ako väčšina dobrovoľníkov.

"Tento malý plameň nikdy nestratil vieru a čakal na tento deň ako čerešňový kvet, aby rozkvitol. Je to lúč svetla na konci temnoty," uviedla prezidentka organizačného výboru OH 2020 Seiko Hašimotová.