Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Vo veku 58 rokov zomrel bývalý taliansky futbalista Gianluca Vialli

Bývalý útočník talianskej futbalovej reprezentácie Gianluca Vialli (vpravo) kope do lopty pod pohľadom obrancu Turína Seana Sogliana počas zápasu talianskej futbalovej Serie A na štadióne Delle Alpi v Turíne, v sobotu 6. apríla 1996. Foto: TASR/AP

Na EURO 2020 pomohol k zisku titulu ako asistent reprezentačného trénera Roberta Manciniho, s ktorým v minulosti hrával za Sampdoriu i národný tím.

Londýn 6. januára (TASR) - Vo veku 58 rokov zomrel v piatok bývalý taliansky futbalista Gianluca Vialli, ktorý podľahol rakovine pankreasu. Chorobu mu diagnostikovali v apríli 2017 a hoci ju úspešne prekonal, v roku 2021 sa mu vrátila. Informovala o tom agentúra AFP.

Vialli bol 59-násobný reprezentant, za "squadru azzurra" nastrieľal 16 gólov. "Gianluca bol úžasný človek a zanecháva po sebe nezmazateľnú stopu v národnom tíme a vo všetkých, ktorí si vážili jeho mimoriadne ľudské vlastnosti," uviedol vo vyhlásení klub Sampdoria Janov, v ktorom Vialli pôsobil. Okrem janovského tímu sa zviditeľnil aj pôsobeniami v Juventuse Turín a Chelsea Londýn. "Jeho vplyv hráčsky, trénerský, a predovšetkým ľudský, sa navždy zapíše do histórie nášho klubu," napísali vo vyhlásení súčasní spolumajitelia Chelsea Todd Boehly a Behdad Eghbali. Neskôr ako tréner viedol "The Blues" a krátko aj Watford. "Futbal stratil jeden z najkrajších úsmevov. Bol veľký hráč a inteligentný človek, ktorý dokázal zabávať ostatných. Futbal obohatil o vášeň," povedal prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino.

Vialli na EURO 2020 pomohol k zisku titulu ako asistent reprezentačného trénera Roberta Manciniho, s ktorým v minulosti hrával za Sampdoriu i národný tím. "Bol to veľký hráč aj človek, bude veľmi chýbať. Bol veľkým vzorom pre mladých," povedal tréner Juventusu Turín Massimiliano Allegri.