Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Vo veku 83 rokov zomrel bývalý riaditeľ MOV Francois Carrard

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Okrem športu a ďalších oblastí sa angažoval aj v kultúre, bol riaditeľom jazzového festivalu v Montreux.

Lausanne 10. januára (TASR) - Vo veku 83 rokov zomrel Francois Carrard, bývalý dlhoročný generálny riaditeľ Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Bol špičkovým švajčiarskym právnikom, ktorý sa zasadil o viaceré kľúčové reformy hnutia, špeciálne po korupčnom škandále na ZOH 2002 v Salt Lake City.

Príčinu smrti svetové agentúry nešpecifikovali, už dlhšie bol však vážnejšie chorý. Bol jedným z najvplyvnejších mužov vo svete športu, okrem MOV pracoval v kľúčových pozíciách aj vo Svetovej antidopingovej agentúre (WADA) a na Športovom arbitrážnom súde (CAS), pomáhal riešiť korupčné problémy Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Okrem športu a ďalších oblastí sa angažoval aj v kultúre, bol riaditeľom jazzového festivalu v Montreux. "MOV je hlboko zarmútený odchodom Francoisa Carrarda. Bol mužom brilantných kvalít so širokým horizontom poznania. Vždy bol výnimočným a dôveryhodným poradcom a stal sa aj osobným priateľom," citovala agentúra AP z oficiálnej reakcie prezidenta MOV Thomasa Bacha.