Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Vodná slalomárka Škáchová vybojovala Tokio, finále jej ušlo

Na archívnej snímke slovenská vodná slalomárka Monika Škáchová. Foto: TASR/Michal Svítok

Škáchová mala štyri trestné sekundy a hoci držala postupovú priečku až do poslednej chvíle, napokon jej tesne ušla.

Ivrea 9. mája (TASR) - Slovenský singlista Alexander Slafkovský nepostúpil do finále C1 na ME vo vodnom slalome. V nedeľnom semifinále predviedol čistú jazdu, ale na desiate miesto stratil 0,64 sekundy a obsadil až šestnástu priečku. Ďalší Slovák Matej Beňuš sa kvalifikoval zo štvrtej pozície, Michal Martikán bol siedmy.

Slafkovský si výrazne skomplikoval internú kvalifikáciu na OH. Pred šampionátom viedol v bodovaní pred Beňušom o sedem bodov. Do úvahy sa budú brať tri najlepšie výsledky zo štyroch pretekov.

Španielska vodná slalomárka Miren Lazkanová získala zlato v C1 na majstrovstvách Európy. V nedeľnom finále zdolala v Ivrei Češku Terezu Fišerovú o 36 stotín. Tretia bola Nemka Elena Apelová s mankom 1,86 sekundy na víťazku. Slovensko nemalo vo finále zastúpenie, ale Monika Škáchová splnila úlohu a vybojovala miestenku na OH.

V semifinále skončila jedenásta, keď jej so štyrmi trestnými sekundami ušlo postupové miesto o 0,91 sekundy. Hoci ju zdolala Ukrajinka Viktorija Usová, tá už mala miesto na OH v kajaku, a to poslalo Škáchovú na olympiádu. "Nebola to veľmi dobrá jazda. Nevyšla mi pasáž najmä od 17. bránky a keď som došla do cieľa, bola som až ôsma. V tej chvíli bolo na štarte ešte veľa kanoistiek, takže som neverila, že by mi to mohlo vyjsť. Na ťažkej trati však dievčatá chybovali. Tých 91 stotín ma síce mrzí, ale v tejto chvíli je oveľa dôležitejšie miestenka do Tokia," povedala pre canoe.sk Škáchová.

Jej krajanka Zuzana Paňková skončila devätnásta. Iba šestnásťročná Paňková bola najmladšou semifinalistkou, ťukla iba raz, ale na víťazku Kimberley Woodsovú z Veľkej Británie stratila až 22,54 sekundy.

výsledky - ME vo vodnom slalome


C1 ženy:
1. Miren Lazkanová (Šp.) 102,15 s (2),
2. Tereza Fišerová (ČR) 102,51 (2),
3. Elena Apelová (Nem.) 104,01 (2),
4. Viktorija Usová (Ukr.) 104,69 (4),
5. Kimberley Woodsová (V. Brit.) 105,62 (4),
6. Mallory Franklinová (V. Brit.) 112,34 (4), ... v semifinále 11. Monika ŠKÁCHOVÁ 115,14 (4), 19. Zuzana PAŇKOVÁ (obe SR) 123,72 (2).