Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Šport

Do finále C1 postúpili všetci traja Slováci

Na snímke slovenská reprezentantka Soňa Stanovská o semifinálovej jazde v kategórii C1 na majstrovstvách Európy slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene 3. júna 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Matej Beňuš môže získať štvrtý titul vo Svetovom pohári.

Vaires sur Marne 5. októbra (TASR) - Všetci traja slovenskí kanoisti postúpili do finále C1 na záverečnom podujatí SP vo vodnom slalome na olympijskej trati vo francúzskom Vaires sur Marne. O miestenku na budúcoročné OH v Paríži zabojujú Marko Mirgorodský, Alexander Slafkovský a Matej Beňuš, ktorý môže získať aj štvrtý titul vo Svetovom pohári.

Najlepší z trojice bol práve Beňuš, ktorý obsadil po bezchybnej jazde šieste miesto so stratou 2,60 sekundy na najrýchlejšieho Benjamina Savšeka. Slovinec, ktorý je spolu s krajanom Lukom Božičom taktiež ašpirant na titul, zaznamenal čas 96,02 sekundy. Dve pozície a 31 stotín sekundy za Beňušom bol Mirgorodský s dvojku na desiatej protiprúdnej bránke. Posledné postupové miesto si zaistil napriek slabšej prostrednej časti a štyrom trestným sekundám veterán Alexander Slafkovký. Trinásteho Čecha Lukáša Rohana zdolal o osem stotín.

Spomedzi slovenských kajakárok je vo finále jedna slovenská loď. Miesto medzi najlepšou dvanástkou si vybojovala Soňa Stanovská, ktorá obsadila deviate miesto. Spravila jednu chybu, dotyk mala na dvanástej bránke a na najrýchlejšiu Novozélanďanku Luuku Jonesovú stratila 3,25 sekundy. Hranicu postupu podliezla o 2,17 s. Jazda nevyšla jej krajanke Eliške Mintálovej, ktorá dvanástu bránku vynechala a skončila na 20. pozícii. Úradujúca vicemajsterka sveta a víťazka predošlého podujatia SP v španielskom La Seu má však už istú miestenku na olympijských hrách v Paríži, ktorú vybojovala na nedávnych MS v Londýne pre krajinu i pre seba.

Ďalšia Slovenka Michaela Haššová v tejto fáze neštartovala, v rozjazdách skončila na 38. pozícii. Semifinále bolo na programe o 9.53 h.



SP vo Vaires-sur-Marne - výsledky:

C1 - semifinále:

muži
: 1. Benjamin Savšek (Slov.) 96,02 s (0), 2. Raffaello Ivaldi (Tal.) +1,16 (0), 3. Luka Božič (Slov.) +1,82 (0), ...6. Matej BEŇUŠ +2,60 (0), 8. Marko MIRGORODSKÝ +2,91 (2), 12. Alexander SLAFKOVSKÝ (všetci SR) +5,14 (4)

K1 - semifinále:

ženy:
1. Luuka Jonesová (N. Zél.) 103,43 s (2), 2. Jessica Foxová (Aus.) +0,09 (4), 3. Monica Doria Vilarrublová (And.) +1,55 (0), ...9. Soňa STANOVSKÁ +3,25 (2), 20. Eliška MINTÁLOVÁ (obe SR) +51,12 (52)