Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Vodné pólistky Olympie potvrdili domácu dominanciu

Na archívnej snímke hráčky ŠG Olympia Košice. Foto: TASR František Iván

Nielen domáci titul, ale aj výsledky v európskej konfrontácii sú podľa trénera Eschwiga-Hajtsa dôvody na pozitívne hodnotenie.

Košice 9. júna (TASR) - Od vzniku klubu neustále zlepšujú vlastné maximum a v nastolenom trende chcú pokračovať. Vodné pólistky ŠK Olympia Košice zavŕšili sezónu 2021/2022 štvrtým titulom v najvyššej domácej súťaži a na pozitívnom hodnotení ročníka majú zásluhu aj výsledky z medzinárodnej scény. Vlastnú latku, ktorú opäť posunuli vyššie, chcú preskočiť aj v nasledujúcom ročníku.

Štvrtý domáci titul zavŕšili netradične - v Innsbrucku. Rakúske mesto bolo dejisko posledného 6. turnaja slovenskej ligy, ktorá mala šesť účastníkov a hrala sa turnajovým spôsobom. "Do slovenskej ligy sa prihlásili iba tímy z Bratislavy, Piešťan a Košíc. Pri trojčlennom zložení by bol výsledný počet ligových zápasov veľmi malý," objasnil manažér ŠK Olympia Košice Ľubomír Tóth: "V správnej chvíli sa však ozvali tri rakúske kluby, ktoré prišli s návrhom spoločnej ligy, keďže boli vo svojej krajine v rovnakej situácii ako my. Neváhali sme, hoci sme vedeli, že zápasy s nimi budú kvalitatívne slabšie. Dievčatá však dostali nový impulz tým, že zmenili zápasové prostredie, ligu hrali v podstate v zahraničí a hrať zápasy v mestách ako Innsbruck či Viedeň je pre ne zaujímavé."

Tóthove slová o slabšej úrovni rakúskych družstiev potvrdili aj výsledky na záverečnom turnaji. Olympia na ňom zdolala Bregenz 27:2, Innsbruck 33:4 a Viedeň 32:1. "Každý zápas nám niečo dá. Aj takéto. Mohli sme nacvičiť presilové hry aj rôzne herné varianty. Z tohto pohľadu to bolo užitočné. V prvých polčasoch si naše hráčky vždy spravili dostatočný náskok a potom už hrali uvoľnene. Je však pravda, že by som v domácej súťaži privítal silnejších súperov," poznamenal tréner Szabolcs Eschwig-Hajts s dodatkom, že rakúska strana už obdržala návrh Olympie na zmenu počtu rakúskych účastníkov. "Výsledkom by malo byť, že tri rakúske tímy poskladajú jeden silný tím, ktorý bude vystupovať pod hlavičkou rakúskej reprezentácie. Namiesto troch slabších družstiev tak bude v súťaži jedno silné. Počet tímov v lige ešte chceme doplniť a budeme hľadať možnosti aj v Česku a v Maďarsku. V tejto chvíli je možné, že aj Topoľčany postavia družstvo. Zo Slovenska by sme chceli štyri tímy," poznamenal Tóth.

Nielen domáci titul, ale aj výsledky v európskej konfrontácii sú podľa trénera Eschwiga-Hajtsa dôvody na pozitívne hodnotenie: "Máme za sebou náročnú, ale úspešnú sezónu. Na scéne sme šesť rokov, počas ktorých neustále napredujeme a potvrdili sme to aj v sezóne 2021/2022. Počas nej bolo viacero momentov, na ktoré môžeme byť pyšní. Patrí k ním aj účinkovanie na turnaji o Dunajský pohár v maďarskom Szentési, na ktorom sme obsadili 4. miesto v konkurencii 9. družstiev, hoci sme čerstvo po covide mali za sebou iba dva týždne prípravy. Tam hráčky ukázali veľkú chuť a motiváciu bojovať za Olympiu. Úspech je aj víťazstvo nad Portom, ktoré znamenalo historicky prvé dva slovenské body v Eurolige. Slovenskej reprezentácii sme pre kvalifikáciu ME 2022 dodali sedem hráčok. Obsadili sme 2. miesto v Dunajskom pohári a to hovorí za všetko. Osobne radím toto umiestnenie k mojim najväčším úspechom."

Ani v závere ďalšej majstrovskej sezóny nechýbal tradičný trénerský kúpeľ, ku ktorému kormidelníka Olympie dotlačili hráčky. "Je to tradícia, ktorá sa musí dodržať," poznamenala jedna z opôr majstrovskej Olympie Lenka Garančovská. "Bola to aj časovo náročná sezóna, ale jej záver je o to sladší. Myslím si, že víťazstvo v slovenskej lige aj v pohári sa od nás očakávali. Do Rakúska sme išli spečatiť domáci titul a podarilo sa. Samozrejme, že na záver sme vykúpali aj nášho trénera."

Slovenský majster má pred sebou nové výzvy. V domácej lige kraľuje už štyri roky a vo vitríne má miesto aj na piatu trofej. Myslí však aj na úspechy v európskej konfrontácii. Podľa Ľubomíra Tótha sú ambície do sezóny 2022/2023 jasne definované: "Znovu triumfovať v slovenskej lige a zopakovať účasť v najlepšej štvorke Dunajskej ligy. V eurolige sme v minulej sezóne vyhrali jeden zápas, tentoraz by sme radi získali dve víťazstvá. V takom prípade to už bude lepšie než vlani. Náš cieľ je neustále napredovať a zatiaľ sa nám to darí."



Konečná tabuľka 1. ligy žien 2021/2022:

1. ŠK Olympia Košice 10 10 0 0 214:43 20

2. Slávia UK Bratislava 10 7 0 3 167:76 14

3. KVP Kúpele Piešťany 10 7 0 3 140:79 14

4. ASV Viedeň 10 3 1 6 58:190 7

5. Tirol Innsbruck 10 1 2 7 61:170 4

6. Bregenz 10 0 1 6 50:132 1